Votul prin corespondență. Guvernul și AEP împart responsabilitatea

Tudor Despina | 08.02.2016

Guvernul și-a exprimat preocuparea pentru organizarea corectă a votului prin corespondență.

Pe aceeași temă

 

Prezent, luni, în Parlament, premierul a spus că, pentru prima dată, responsabilitatea organizării votului în Diaspora e împărțită între Guvern și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

 

Înscrierea în registrul electoral rămâne deschisă până în August. MAE a supus dezbaterii publice lista documentelor necesare pentru votul în străinătate. MAE și AEP au început deja campania de informare privind votul prin corespondență. Campania continuă până înainte de alegeri”, a spus Dacian Cioloș, precizând că Guvernul e dispus să pună la dispoziția Parlamentului un plan detaliat cu măsuri privind organizarea votului prin corespondență.

 

Un clip informativ privind mecanismul votului prin corespondență a fost lansat de AEP la începutul acestui an. “Votul prin corespondenta reprezinta o alternativa echivalenta a votului la sectia de votare si se exercita prin utilizarea serviciilor postale”, arata AEP in clipul de prezentare. Legislatia electorala permite, in premiera, exercitarea dreptului de vot prin corespondenta in cadrul alegerilor parlamentare din toamna acestui an.
 


 

In 19 Noiembrie 2015, presedintele Iohannis a promulgat legea care prevede introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din Diaspora. Modificarea vizeaza numai alegerile paramentare, nu si cele prezidentiale, si se refera doar la romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii. Noua legislatie presupuse o perioada de preinregistrare.

 

"Legea votului prin corespondenţă a fost un obiectiv pe care preşedintele Klaus Iohannis şi l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei în lume", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

 

Curtea Constituţională a respins atunci obiecţiile de neconstituţionalitate a legii, înaintate de parlamentari UDMR şi ALDE, precizând, în motivarea deciziei, că legea asigură alegeri corecte şi caracterul universal, secret şi liber al votului. Legea a fost adoptată pe 28 Octombrie 2015 de Camera Deputaţilor, for decizional, şi prevede introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale, asa cum era in forma intiala a proiectului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22