Pe aceeași temă
Tancuri si efective militare de pana la 5.000 de oameni sunt pregatite Statele Unite sa disloce in mai multe tari din Europa de Est, printre care si Romania.
La finalul lunii martie, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR), gen. Philip Breedlove, anunta intentia Aliantei de a stationa tehnica militara grea in Romania. Informatia a fost confirmata de ministrul roman al Apararii.
„Decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a subliniat generalul Breedlove, la acel moment.
Acum, devine din ce in ce mai clara intentia Washingtonului de a plasa armament greu in mai multe state din Europa de Est.
Este vorba de tarile baltice, dar si Romania, mutare prin care SUA urmaresc sa raspunda tendintelor agresive ale Rusiei in zona, potrivit New York Times, citat de Romania Libera.
Citand surse americane si aliate anonime, NY Times scrie ca, in cazul in care propunerea Pentagonului va fi acceptata de Executivul de la Washington, Statele Unite vor amplasa in premiera armament greu in tari care au aderat recent la NATO si care, inainte de caderea Cortinei de Fier, faceau parte din sfera de influenta a fostei Uniuni Sovietice.
Propunerea trebuie sa primeasca acceptul secretarului american al Apararii, Ashton Carter, dar si al Casei Albe, in conditiile in care unii aliati se arata ingrijorati de atitudinea Federatiei Ruse.
Recent, ministrul roman al Apararii a semnalat faptul ca anul 2014 a marcat o crestere semnificativa a exercitiilor militare pe teritoriul Romaniei. Potrivit lui Mircea Dusa, fata de 2013, in anul 2014 numarul exercitiilor si activitatilor militare executate la nivel aliat s-a dublat (o crestere cu 133%).
De altfel, la mijlocul lunii mai, intr-o scrisoare adresata Parlamentului, presedintele Klaus Iohannis solicita aprobarea pentru infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie. Doua dintre unitatile speciale pe care Alianta Nord Atlantica le-a planificat in Romania, ca parte din programul de reasigurare a flancului estic al Aliantei.