Pe aceeași temă
Preşedintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, susţine că există o înţelegere între băncile comerciale pentru a truca acest indice. Potrivit senatorului ALDE, totul se face cu aprobarea Băncii Naţionale.
”Indicele ROBOR, indicele la care sunt calculate ratele românilor care au credite în lei, este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale, bineînţeles, cu ştiinţa şi implicarea directă a BNR. Aceste informaţii pe care le am aici vreau să ştiţi că vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia Economică a Senatului, audieri începând cu data de 29 ianuarie, la care vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul Băncii Naţionale, preşedintele Consiliului Concurenţei şi alţi factori implicaţi. Vreau să cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor”, spune senatorul ALDE Daniel Zamfir, citat de Digi 24.
Senatorul ALDE a mai spus, într-o conferință de presă, că în intervalul de 15 minute în care se iau în evidență cotațiile în funcție de care se stabilește indicele ROBOR, băncile ridică dobânzile pentru ca acest indice să fie mai mare, însă după ce trece această perioadă de monitorizare instituțiile bancare fac trazactia la cotația reală care este mult mai mică.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a respins categoric acuzațiile formulate de senator la adresa Băncii Naționale și a spus că declarația lui Daniel Zamfir este un lung șir de confuzii, greșeli și interpretări răuvoitoare.
De asemenea, Suciu a mai spus că BNR a comunicat întotdeauna mecanismul transparent în funcție de care evoluează indicele ROBOR.
”Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani și acum s-a trezit dânsul să vadă că e manipulată sau ceva de genul ăsta, dacă am înțeles bine, și a venit cu niște mailuri de acum 10 ani. Am ajuns la #10yearschallenge cu dânsul? Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010. Deci e un lung șir de confuzii și greșeli și rele interpretări cu care ne-am obișnuit. E absolut rizibil, din păcate, însă trăim cu toții în această confuzie totală pe care încearcă dânșii să o lanseze.
Banca Națională are ca obiectiv principal stabilitatea prețurilor, adică inflația. Principalul instrument cu care reacționează este dobânda de politică monetară. În jurul acesteia, se stabilește culoarul de variație. În funcție de acest culoar variază ROBOR-ul în piață. Așa funcționează piața în toată lumea. Dacă dl Zamfir are probleme de înțelegere a pieței, eu îl înțeleg. Pentru că dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice, că nu e jurist. Nici economist nu e, ca să se priceapă la chestiunile astea”, spune Daniel Suciu, purtător de cuvânt al BNR.