Pe aceeași temă
Din 484 de persoane verificate, Comisia a publicat doar 37 de nume, din care patru directori generali, jurnalisti celebri. Numele altor sase agenti si colaboratori nu vor fi facute publice, deoarece acestia sint inca activi.
In octombrie, Comisia a aratat ca patru dintre cei noua directori generali care au s-au succedat, dupa 1989, la conducerea agentiei nationale de presa BTA au fost agenti ai fostelor servicii secrete.
Potrivit rapoartelor comisiei, unul din sase membri ai guvernelor postcomuniste bulgare a fost colaborator sau agent al serviciilor secrete, printre care si presedintele Gheorghi Parvanov.
O lege din decembrie 2006 prevede deschiderea aproape in totalitate a arhivelor serviciilor secrete comuniste, fara sa prevada insa si consecintele legale ale dezvaluirii colaborarii.
In raport cu aceasta situatie, in Romania, CNSAS a dezvaluit doar citeva nume de jurnalisti colaboratori ai Securitatii, fara a deconspira insa niciun ziarist de marca, in special din categoria celor care au activat si in presa comunista.
In iulie 2006, fostul director al SRI, Radu Timofte, spunea ca agenti ai serviciilor secrete sint infiltrati printre jurnalisti. In acest sens a venit si declaratia purtatorului de cuvint al SRI, Marius Bercaru, potrivit caruia in presa exista informatori care fac jocul si ofera informatii serviciilor secrete in slujba carora sint. “SRI a avut dintotdeauna ofiteri sub acoperire in randul ziaristilorâ€, spunea Bercaru.