Zegrean, presedintele CCR, in scandalul interceptarilor: Nu am facut nimic dezastruos

Vlad Toma | 10.03.2016

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, a comentat recenta deciziei a CCR potrivit careia SRI nu mai poate face interceptari in dosarele penale.

Pe aceeași temă

 

Zegrean considera ca decizia nu va afecta in niciun fel urmarirea persoanelor vinovate de fapte penale.
 

"Puteti fi siguri ca nimeni din cei care au facut fapte penale nu va scapa in urma acestei decizii. Nimeni nu va ramane nepedepsit. Numai in dosarul care s-a pronuntat decizia se poate face revizuire, restul nu mai poate sa faca. Ce a fost pana la data deciziei ramane bun facut. De la aceasta decizie, nu se schimba lumea. Urmarirea penala se va face de catre procurori si inspectia judiciara. Noi nu am facut nimic dezastruos. Am inlaturat trei cuvinte: 'si alte organe ale statului'. Acum am aflat si noi cine face interceptari", a declarat Augustin Zegrean, citat de ziare.com


Zegrean a explicat ca in Marea Britanie nu se accepta interceptari ca mijloace de proba in instanta si, cu toate acestea, exista persoane urmarite penal. "Urmarirea penala s-a facut si cand nu se faceau interceptari. Sa stiti ca in Anglia nu se fac interceptari si acolo exista oameni urmariti penal", a precizat Zegrean, conform ziare.com
 

***

 

Serviciul Român de Informații (SRI) nu este organ de cercetare penală, arată Curtea Constituțională in motivarea deciziei prin care declara neconstitutional articolul 141 al. 1 din Codul de procedura penala.

 

Nicio reglementare din legislația în vigoare nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică, explică CCR în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituționale interceptările făcute de SRI la cererea procurorilor anticorupție.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22