Zi decisiva. Legea referendumului si ordonanta privind atributiile CCR, in dezbaterea celor doua camere ale parlamentului

Fara Autor | 18.07.2012

Pe aceeași temă

Deputatii si senatorii decid, miercuri, modul in care va fi organizat referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, si daca vor pune in acord legea cu decizia Curtii Constitutionale. Astfel, in cursul dupa-amiezii, Camera Deputatilor se va reuni in plen pentru a da votul final, legea fiind discutata si in plenul Senatului. Cele doua camere vor decide asupra OUG privind limitarea atributiilor CCR, declarata neconstitutionala de Curte.

Parlamentarii USL au depus, marti, doua amendamente la Legea de aprobare a OUG 41/2012 privind modificarea Legii referendumului, astfel incat sa fie eliminat pragul de 50% plus 1 si votul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, amendamente respinse in comisia juridica a Senatului.

Eliminarea pragului de prezenta si referendum in doua zile au fost insa respinse de senatorii juristi, dar amendamentele vor fi rediscutate in plen.

Primii care urmeaza sa se pronunte asupra amendamentelor respinse in Comisia juridica vor fi senatorii, iar deputatii vor lua decizia finala asupra prevederilor pe care le va avea Legea referendumului.

Liberalul Ioan Ghise a propus doua amendamente, primul referitor la organizarea referendumului in doua zile, iar al doilea prevedea ca Guvernul este dator sa asigure toate conditiile pentru ca alegatorii sa-si exercite dreptul la vot. Astfel, Ghise vrea sa dea mana libera Guvernului sa decida daca este nevoie sau nu de un prag minim de prezenta la orice tip de referendum.

Toni Grebla
(PSD), presedintele Comisiei juridice din Senat, a precizat ca raportul transmis in Senat va avea o anexa si cu cele doua amendamente respise. "Dincolo de argumentul ca voturile absentilor se aduna la cele care voteaza nu, este si descurajata folosirea referendumului ca instrument de consultare populara", a declarat Grebla.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a promulgat, marti, legea de modificare a Legii referendumului, a anuntat Administratia prezidentiala. Luni seara, Antonescu a anuntat ca a decis sa promulge legea de modificare a Legii referendumului, asa cum au decis Parlamentul si Curtea Constitutionala, astfel ca referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

Curtea Constitutionala a decis, in urma cu o saptamana, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22