Ziua în care expiră mandatele interimarilor. Negocieri Iohannis-Dăncilă. Ce vrea și ce lasă fiecare

Dora Vulcan | 07.06.2019

Mandatele miniştrilor interimari se încheie săptămâna aceasta, iar noile propuneri nu au fost încă acceptate de preşedintele Iohannis. Mai multe, președintele a cerut demisia miniștrilor Dan și Meleșcanu.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă încearcă să rezolve problema interimatului de la Justiţie, Fonduri Europene şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în condițiile în care mandatele acestora expiră vineri iar președintele Iohannis nu a dat încă un răspuns cu privire la titularii propuși de Dăncilă. La rândul ei, Dăncilă invocă deciziile din partid și din coaliție pentru a da cu virgulă propunerilor președintelui privind semnarea unui acord național despre parcursul european al României și organizarea referendumului de modificare a Constituției în ziua alegerilor prezidențiale.

Este vorba de Ana Birchall, chiar interimarul de la Justiție, de Roxana Mânzatu pentru Fonduri Europene și de revenirea Nataliei Intotero, la Românii de Pretutindeni, care a mai deținut aecest portofoliu.

Președintele nu doar că nu a dat un răspuns cu privire la titularizarea celor nominalizați de Dăncilă, dar a cerut și demisia miniștrilor de la Interne și Afaceri Externe, Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, după dezastrul de la votul din diaspora din 26 mai.

Am avut o discuție ieri (miercuri - n.r.) am motivat de ce am avut propunerile, am vorbit despre fiecare candidat, aştept ca să vină cu un răspuns la cele 3 portofolii în care avem interimat, şi cel de vicepreşedinte pe parteneriate strategice. În acelaşi timp, în cadrul forurilor statutare vom lua o decizie pentru nominalizarea de vicepremier pe probleme economice”, a spus Dăncilă.

Legat de anunțul lui Klaus Iohannis că îl va respinge pe Titus Corlățean, Viorica Dăncilă a spus că așteaptă ”răspunsul oficial”.

Dăncilă a vorbit în final și despre remanierea cerută de Iohannis, care îl vrea dat afară din Guvern pe Teodor Meleșcanu, după umilirea românilor din diaspora la vot.

ALDE va decide dacă decide această remaniere, voi discuta cu domnul Tăriceanu. Şi dacă facem o remaniere, vom discuta în partid şi apoi în coaliţia de guvernare. Legat de votul din diaspora, luni voi face publice analizele MAE şi MAI, trebuie să vedem care sunt soluţiile şi vom discuta şi despre miniştrii. Dar îl vom face tot în cadrul coaliţiei”, a mai spus Dăncilă.

Cu privire la propunerile președintelui, Dăncilă a transmis public că partidul său, după consultarea partenerului de coaliție, ALDE, a decis să nu accepte suprapunerea unui referendum de modificare a Constituției, pentru transpunerea în legea fundamentală a rezultatelor referendumului pe justiție din 26 mai, peste niciun fel de alegeri, motivând că s-ar încălca astfel recomandările Comisiei de la Veneția.

De asemenea, ea a transmis în ceea ce privește acordul național cerut de președintele Iohannis privind parcursul european al României că partidul său va veni cu amendamente. ”Vom veni cu amendamentele, astfel încât să întărim parcursul european al României. Aici trebuie să vorbim de o Europă cu două viteze, despre dublul standard”, a spus joi Viorica Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22