Ziua în care se decide soarta Guvernului Cîțu. Moțiunea de cenzură a PSD se votează astăzi

Redactia | 05.10.2021

Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12:00.

Pe aceeași temă

UPDATE - Președintele George Simion (AUR) a făcut o declarație foarte scurtă după care și-a făcut un selfie cu premierul Cîțu, pentru urmăritorii săi de pe Fb, pentru care face transmisiuni în direct non-stop.

„Nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîțu. La revedere! Nu mai avem ce spune. Nu mai putem să alocăm nicio secundă pe acest prim-ministru distrugător care este istorie. Nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîțu. La revedere!”

UPDATE - Vicepreședintele USR, Dan Barna, a susținut marți, în discursul său la moțiunea de cenzură a PSD împotriva guvernului din care a făcut parte că Florin Cîțu este principalul responsabil al crizei politice. „Ați fi putut fi Superman, dar ați ales să fiți doar un oarecare banal Florin Cîțu”, a spus Dan Barna, cu trimitere la postarea de pe instagram a premierului în care se substituia personajului SF.

UPDATE - Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut un atac virulent împotriva guvernului Cîțu, dar nu a venit cu soluții după eventuala debarcare a guvernului.

UPDATE - Premierul Florin Cîțu a declanșat un atac furibund, marți, în plenul parlamentului la adresa fostului partener de guvernare în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură a PSD. Premierul Florin Cîțu a acuzat USR de eșecul vaccinării, al pregătirii valului patru și, în general, de toate eșecurile guvernării sale. Aproape niciun atac nu a fost lansat la adresa PSD, autorul moțiunii de cenzură care va duce la căderea guvernului său.

UPDATE - Senatorul PSD Lucian Romașcanu prezintă moțiunea de cenzură a PSD „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.

UPDATE - Vicepreședintele USR, Dan Barna, spune că, în cazul în care moțiunea va trece la vot, USR va merge la consultări cu propunerea Dacian Cioloș-premier.

UPDATE - Parlamentarii USR votează la vedere moțiunea de cenzură, a anunțat președintele USR, Dacian Cioloș.

UPDATE - Social democrații au adus în Parlament o machetă cu Superman cu capul în jos, aluzie la montajul postat recent de Florin Cîţu pe reţelele sociale. Aleşii din opozţie şi-au făcut selfie-uri cu Supermanul prăbuşit, dar un lider liberal spune că este vorba despre un îndemn la violență.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că soluția propusă de social democrați pentru rezolvarea crizei politice, în cazul în care moțiunea de cenzură trece, este un guvern de tehnocrați care să guverneze până la alegerile anticipate. Ciolacu spune că anticipatele ar trebui organizate în primăvara anului 2022. „Până la anticipate ne dorim un acord, semnat și cu președintele României, care trebuie să recunoască în al 12-lea ceas că a avut un eșec, să avem un guvern de specialiști”, spune Ciolacu. Despre moțiunea de cenzură, președintele PSD susține că aceasta va trece cu un număr record de voturi.

***

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Ultimele calcule arată că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi.

Potrivit surselor Digi24.ro, atât parlamentarii care se poziționează în opoziție față de Guvernul Cîțu, cât și parlamentari din PNL susțin că moțiunea de cenzură, cel mai probabil, va trece de votul Parlamentului. Liberalii au discutat luni și au decis ca parlamentarii PNL să fie prezenți în sala de plen, dar să nu voteze moțiunea.

Surse din USR au declarat pentru Digi24.ro că moțiunea „trece ca unsă”, partidul bazându-se pe toți cei 80 de parlamentari. „Votează toți”, susțin sursele citate.

Variantă de lucru la PNL - Guvern minoritar

Planul liberalilor, în cazul în care moțiune de cenzură trece, este să forțeze învestirea unui guvern minoritar condus tot de Florin Cîțu. Astfel, varianta de lucru la PNL este ca președintele Klaus Iohannis să propună după consultări un premier de sacrificiu, care să fie respins de Parlament, urmând ca a doua propunere de premier să fie Cîțu.

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că un nou guvern condus de Florin Cîțu va fi învestit cu voturile PSD, într-o perioadă de criză sanitară din cauza pandemiei de COVID-19. „Vor face la fel cum au făcut când l-au votat pe Ludovic”, au declarat sursele citate.

Astfel, aceștia se așteaptă la un guvern minoritar PNL -UDMR, învestit în luna noiembrie cel târziu.

Ultimele calcule înainte de vot

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură adună aproximativ 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât majoritatea necesară (234) pentru demiterea Guvernului Cîțu.

  • PSD - 157 de parlamentari

  • PNL - 134 de parlamentari

  • USR - 80 de parlamentari

  • AUR - 43 de parlamentari

  • UDMR - 29 de parlamentari

  • Minorități - 18 parlamentari

  • Neafiliați - 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)

  • PSD - USR - AUR - 280 de parlamentari

Scenarii posibile după votul de marți

După votul de marți sunt luate în calcul mai multe scenarii posibile. Liberalii au discutat o parte dintre acestea, iar planul pare făcut astfel încât propunerea de premier să rămână Florin Cîțu. De altfel, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că alegerea liberalilor pentru funcţia de premier pe scurtă, medie şi lungă durată este Florin Cîţu.

O variantă pentru liberali ar fi ca după demiterea guvernului să forțeze noua coaliție PSD-USR-AUR să facă o nominalizare de premier. Astfel, cel puțin la nivel declarativ, la consultările de la Cotroceni PNL va merge fără o propunere de premier, astfel încât după ce președintele constantă că partidele care au dărâmat guvernul nu s-au înțeles pentru desemnarea unui premier să îl poată propune tot pe Florin Cîțu.

Scenariul 1: Moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament

Dacă moțiunea de cenzură este votată de cel puțin 234 de parlamentari aceasta este adoptată și Guvernul Cîțu este demis. În această situație, Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile. Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.

La consultări, PSD nu va merge cu o propunere de premier, partidul anunțând deja ca vrea alegeri anticipate. USR va cere un alt premier decât Florin Cîțu și refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. Cei din AUR au anunțat că vor un guvern de uniune națională.

Planul liberalilor prevede două variante: fie președintele nominalizează un premier de sacrificiu care să fie respins de Parlament (posibile variante Lucian Bode sau Nicolae Ciucă), iar a doua propunere să fie Cîțu, fie forțează nominalizarea din nou a lui Florin Cîțu, ca primă variantă după demiterea guvernului.

În cazul celei de a doua variante, există discuții în legătură cu o decizie a Curții Constituționale din 2020, după ce președintele l-a propus pe Ludovic Orban după ce acesta a fost demis de Parlament. CCR a decis atunci că un premier demis nu mai poate fi propus de președinte. Totuși, liberali au discutat cu constituționaliști și au ajuns la concluzia că decizia CCR nu este valabilă în această situație, pentru că motivarea din 2020 prevedea că Ludovic Orban a fost desemnat deși nu își dorea să fie validat de Parlament, la momentul respectiv forțându-se alegerile anticipate.

Liberalii sunt convinși că a două nominalizare va primi votul de învestitură cu sprijinul PSD, iar guvernul va fi unul minoritar, format din PNL și UDMR.

Dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, și nu mai devreme de 60 de zile, Constituția prevede că președintele POATE să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate. Există și varianta în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, președintele nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare.

Scenariul 2: Moțiunea de cenzură este respinsă de Parlament

Dacă moțiunea de cenzură nu strânge 234 de voturi și este respinsă de Parlament, Guvernul Cîțu rămâne în funcție cu puteri depline. În acest scenariu, premierul Florin Cîțu ar trebui să vină cel târziu săptămâna viitoare în Parlament cu noile propuneri de miniștri după plecarea din guvern a celor de la USR.

Astfel, parlamentarii nu vor da un vot echivalent cu cel de învestitură (guvernul nu poate fi demis), ci vor vota strict noile propuneri. În locul miniștrilor USR ar putea fi propuși miniștri de la PNL și UDMR.

Scenariul 3: Votul și dezbaterea nu au loc din lipsă de cvorum

În lipsă de cvorum, dezbaterea și votul moțiunii se amână. Scenariul însă are mici șanse de reușită, în condițiile în care inclusiv liberalii au decis să participe la ședința de plen, însă să nu voteze moțiunea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22