Ziua rușinii. Macovei: “Ziua în care Voiculescu a condus din închisoare o țară întreagă”

Tudor Despina | 18.02.2016

Monica Macovei critică în termeni duri prestația avută de principalii oameni în statul român, în scandalul evacuării Antenelor.

Pe aceeași temă

 

Miercuri sau “ziua rușinii” așa cum a descris Macovei evenimentele care au avut loc ieri, Dan Voiculescu “a condus din spatele gratiilor o țară”. Condamnat în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare – în contul căruia a fost dată sentința judecătorească definitivă privind evacuarea Antenelor -, Dan Voiculescu “a vorbit și a acționat prin intermediul primilor trei oameni în stat”, susține europarlamentarul.

 

Argumentația Monicăi Macovei:

 

Ziua rușinii. Condamnatul Voiculescu a condus ieri, din spatele gratiilor, o țară. A vorbit și a acționat prin intermediul primilor 3 oameni în stat.

 

1. Președintele Iohannis, primul om în stat, a dat ieri cea mai dură lovitură justiției, afirmând că o hotărâre judecătorească este “un banal motiv administrativ”. Președintele ne-a spus și că justiția se poate negocia, să se ajungă la “o soluție convenabilă” pentru condamnatul Voiculescu, căruia justiția îi cere înapoi banii și bunurile furate de la oameni. 
Cum poate reprezenta președintele României și interesele statului român, și interesele unui condamnat care a furat statul, în același timp?

 

2. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat, a încălcat Constituția care prevede separarea justiției de politic, ca puteri ale statului, organizând o dezbatere și chemându-l la ordine pe prim-ministrul Cioloș. ANAF are de executat o hotărâre judecătorească definitivă. Senatul, adică politicul, nu poate să pună la îndoială o decizie a justiției și să ceară nerespectarea acesteia. Or, asta a făcut Tăriceanu. Pentru 3 ore, Senatul României a devenit studioul de emisie pentru televiziunea condamnatului Voiculescu, în numele unei pretinse încălcări a libertății de exprimare, pe care nu o amenința nimeni și nimic.

 

3. Prim-ministrul Cioloș, al treilea om în stat, a acceptat să se ducă în Senat, deși știa bine că va fi întrebat despre o hotărâre a instanței și va asista la o linșare a justiției. Putea să refuze și să invoce respectarea separației puterilor în stat. Premierul Cioloș a condamnat modul în care ar fi acționat ANAF în acest caz, în loc să încurajeze ferm, fără ezitări și contradicții, aplicarea legii și a deciziilor instanțelor de către instituțiile subordonate. Astăzi, chiar un angajat al condamnatului Voiculescu a recunoscut că echipa ANAF a legitimat o singură persoană, cea care a primit notificările. Și atunci, ce este de condamnat în acest caz? Care este “descinderea în forță a ANAF“?

 

Efectele afirmațiilor și acțiunilor președintelui Iohannis și președintelui Senatului și ale contradicțiilor prim-ministrului Cioloș ar putea fi dezastruoase pentru statul de drept. Astăzi, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, omul de casă al PSD, vorbește și el de o încălcare a dreptului de exprimare și va face o verificare, inclusiv la ANAF, după ce însuși președintele Iohannis a preluat minciuna angajaților condamnatului Voiculescu, că ar fi pusă în discuție libertatea de exprimare.

 

Sper însă că justiția va fi puternică și nu se va lăsa intimidată, că ANAF va începe să acționeze ferm pentru recuperarea prejudiciilor și a bunurilor confiscate în instanță.

 

Iar noi, ca cetățeni, avem un rol important. Cât să mai acceptăm ca deputații să blocheze justiția, doar pentru a-i scăpa de răspundere pe politicienii anchetați penal, cum au făcut ieri cu Mădălin Voicu, cercetat penal pentru trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani? Cât să mai acceptăm ca senatorii să ceară încălcarea legii, doar pentru a beneficia de imagine publică și protecție mediatică?

 

Politicienii care sunt acum în Parlament nu se luptă pentru statul de drept, ci împotriva lui. Schimbarea clasei politice actuale prin vot rămâne singura opțiune pentru a scăpa de această rușine”, transmite europarlamentarul, într-o postare pe Facebook.

 

Șeful CSM taxează politicienii

 

Reacțiile principalilor oameni politici în contextul scandalului ANAF-Antena 3 au fost taxate dur și de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mircea Aron.

 

Dezbaterea și mesajele transmise de președinte, premier, Parlament și o parte a presei riscă să depășească limitele constituționale, consideră șeful CSM. 

 

Mircea Aron transmite, într-un comunicat, că  toți cei implicați în dezbaterea privind executarea hotărârii judecătorești din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care a fost condamnat Dan Voiculescu, trebuie să țină cont de prevederile Constituției în context.

 

Dezbaterea publică și mesajele transmise de președinte, premier, parlamentari și oameni de presă “conţin aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, transmite judecătorul.

 

Care au fost reacțiile politicienilor

 

Presedintele Klaus Iohannis considera ca abordarea ANAF in cazul televiziunilor Antena Grup este "heirupsita", "nepotrivita" si ca "libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative".

 

Intrebat de reporterul Antena 3 despre actiunea ANAF in cazul Antenelor, Klaus Iohannis a declarat: "Eu cred ca ati ajuns intr-o situatie neplacuta si inutila. In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative. In al doilea rand, aceasta abordare heirupista a ANAF mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila".

 

El a precizat ca a constatat din discutii pe care le-a avut ca exista deschidere la factorii de decizie in acest caz.

 

"In fine, am constatat din discutiile pe care le-am avut ca exista deschidere la factorii de decizie si, cu siguranta, prin discutii asezate si calme, pana la urma se gasesc solutii convenabile", a conchis seful statului.

 

  • Premierul Dacian Cioloș a declarat ieri, in timpul interventiei pe care a avut-o in Senatul Romaniei, ca in cazul ANAF-Antena 3 "nu este vizata activitatea jurnalistilor, posturile nu isi pierd licentele de emisie. Ba mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sedii pentru ca suntem la inceputul procesului. Ar putea dura cateva luni. Incetarea emisiei este apanajul CNA. Guvernul Romaniei respecta legile si hotararile judecatoresti. ANAF a actionat legal."

 

El a revenit cu explicatii pe Facebook, după ce a fost criticat pe rețelele sociale din cauza declarațiilor sale în legătură cu acțiunea legală de notificare a televiziunii lui Dan Voiculescu.

 

1) Am salutat, susținut și susțin în continuare fondul intervenției ‪#‎ANAF, atât în acest caz despre care discutăm, cât și în general, când intervenția este justificată pe deplin de aplicarea legii și nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-și face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

 

2) Regret MODUL în care a acționat ANAF în acest caz și în altele, prin descindere în forță care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acțiune nici în acest caz, nici în general, față de firme sau simpli cetățeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituție în slujba cetățeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă și respectată și fără să creeze panică sau teamă, arătând respect și fermitate față de cei pe care îi controlează.

 

3) Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenției de a întrerupe activitatea entităților respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparțin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului)”, a scris premierul.

 

Cioloș a intrat chiar în dialog cu cei care au comentat postarea și la un moment dat a insistat: “Pe fond ANAF a acționat foarte bine. Dar risca sa se discrediteze ca institutie daca lasa impresia dorintei de a intimida pe cei controlati. DOAR forma am regretat-o, nu fondul, pe care il apreciez si susțin”.

 

Ulterior, la întrebarea cuiva, premierul a scris: “Nu, nu mă îndoiesc. Incerc să găsesc echilibrul si bunul simț, indiferent de presiunea dintr-o parte sau alta. Unii interpreteaza cautarea echilibrului ca o ezitare sau o slăbiciune”.

 

Ulterior, Guvernul a revenit asupra subiectului. Întrebat joi de presă pe marginea reacției șefului CSM în scandalul ANAF-Antena 3, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a spus: “Mesajul premierului a fost destul de clar. A sprijinit demersul ANAF din perspectiva legii, nu avea cum să facă altfel. Lucrurile au fost clar exprimate de premier”.

 

  • Incurajat probabil si de aceasta declaratie a președintelui, Liviu Dragnea, președintele PSD, a afirmat aseara la Antena 3 ca, daca Antenele vor fi evacuate, se gandeste la depunerea unei motiuni de cenzura contra Guvernului Ciolos.

 

Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare cu executare, pare sa inregistreze o noua victorie, chiar impotriva unei hotarari judecatoresti definitive. Sa nu uitam ca in acest caz vorbim in primul rand de prejudiciul din dosarul ICA - 60 de milioane de euro - care, dupa aproape doi ani de la condamnarea lui Voiculescu, nu a intrat inca in posesia statului roman.

 

Liviu Dragnea a declarat aseara ca, daca Antenele vor fi evacuate, e posibil ca social-democratii sa depuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ciolos. "Am discutat azi in partid. Ieri am fost mai transant. Nu am folosit cuvinte mestesugite. Daca se intampla ca ANAF sa inchida cinci televiziuni, Guvernul Romaniei, care a spus ca protejeaza libertatea presei, cred ca nu mai poate ramane in functie. Daca se intampla, noi analizam foarte serios eventualitatea depunerii unei motiuni de cenzura. Devine extrem de periculos pentru democratie, pentru libertatea noastra", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.



Dragnea a mai spus ca spera ca "cine trebuia sa inteleaga" va intelege ceva din ceea ce a spus si ca nu se va ajunge la motiunea de cenzura: "Sper sa nu se ajunga la motiune de cenzura. Sper sa fi inteles si ei ceva dintr-o intrebare fundamentala pe care mi-ati pus-o si un raspuns pe masura. Acum treceti printr-o perioada dificila, va sunt prieten printre milioane de prieteni. Dupa ce treceti de acet hop va asteptam sa ne certati. Va ajutam sa existati ca sa ne certati. Orice om politic care nu este certat o ia razna. Daca se suprima una cate una (televiziunile - n.red.), nu ii mai atentioneaza nimeni si atunci cand pica, pica rau si definitiv", a spus Dragnea, intrebat de ce a sustinut Antena 3, chiar daca jurnalistii televiziunii l-au criticat pentru legea defaimarii.

 

Dragnea a criticat din nou atitudinea ANAF:"Practic, le mai trebuiau niste bate ca sa inceapa sa bata pe aici", a spus seful social democratilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22