In politica este ca la K1

Vasile Dancu, Vicepresedintele Psd | 26.01.2007

Pe aceeași temă

De ce initiati procedura de suspendare a presedintelui Basescu? Doar nu presedintele a scris biletul!

Nu biletul este problema principala, ci aceasta politica de circ care a inlocuit administrarea tarii. Se pare ca majoritatea dintre noi ne-am obisnuit cu coruptia, incat nici macar nu mai suntem sensibili la un lucru care ar zgudui orice tara europeana: premierul si presedintele se acuza reciproc de coruptie, iar justitia sta si se uita. Nu mai cunosc nici un alt exemplu similar, iar principalul partid de opozitie nici macar nu are de ales, in aceasta situatie, altfel este partas la aceasta nelegiuire. Am fost obligati sa ne respectam misiunea de opozitie responsabila, pentru ca noi credem ca si opozitia politica are responsabilitati pentru mersul normal al lucrurilor. Sa nu uitam ca presedintele Traian Basescu, chiar daca nu a scris biletele, a maltratat rezultatele alegerilor din 2004, aducand la putere Alianta, care se clasase pe locul doi, si, recurgand la o solutie imorala, a folosit voturi obtinute de pe programul electoral al PSD, pentru a forma aceasta majoritate. Presedintele Traian Basescu este catalizatorul crizei politice, avand ca scop declarat public schimbarea premierului. Oricum, este o sinucidere colectiva, iar daca noi am lua partea uneia dintre parti ne-am alatura lor ca victime.

Credeti ca, la referendum, electoratul o sa voteze impotriva presedintelui Basescu?

Nu sunt printre cei care au luat decizia asta, eu doar o respect, insa nu s-a luat pe baza unui calcul sociologic. Nu stim dinainte, daca am sti nu s-ar mai face referendumuri. Sondajele s-ar putea sa arate ca presedintele beneficiaza de incredere destula. Dar toti presedintii Romaniei au avut in primii 2 ani de mandat incredere intre 50% si 70% si au pierdut in ultimii 2 ani. Opozitia nu trebuie sa se uite doar la sondaje, trebuie sa nu refuze lupta, acesta este principiul. Victoria opozitiei se compune din serii lungi de incercari si batalii pierdute sau castigate. In toate ciclurile electorale opozitia a pierdut batalii, dar a castigat razboiul, culmea, chiar si cand a pierdut alegerile (cazul din 2004).

 Veti initia o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, asa cum ati si promis?

Vom initia cu siguranta o motiune de cenzura, dar nu cred ca actiunea impotriva guvernului va fi concomitenta cu cea impotriva presedintelui. Vom actiona tactic, in functie de conjuncturi si evolutia evenimentelor politice, sincronizand cele doua actiuni. Nu ne vom arunca in zid cu capul inainte, vom cauta fisuri sau momente prielnice. Exista riscuri semnificative in aceasta operatiune, dar in politica este ca la K1: se puncteaza agresivitatea si initiativa. Si, in plus, pe termen lung publicul este cel care puncteaza, nu juriul de analisti.

Un guvern de tehnocrati sau de uniune nationala, variante propuse de PSD, par mai degraba menite sa blocheze alegerile anticipate. Se teme PSD atat de tare de alegerile anticipate? Nu alegerile anticipate ar fi cea mai buna solutie de rezolvare a crizei politice?

Nu am propus noi asa ceva, poate a aparut aceasta optiune in unele interviuri ale unor pesedisti care inventariau solutii teoretice. Nu ne intereseaza nici una dintre solutii. PSD nu se mai teme de anticipate, in schimb puterea nu vrea sa paraseasca pozitiile din administratie sau parlament. De ce nu parasesc guvernul pedistii sau penelistii pentru a forta alegerile? Experienta 1997-2000 ne arata ca putem avea un conflict lung de 4 ani. Noroc ca exista alegeri europene, un fel de test, o batalie in miniatura, un fel de simulare fara impact direct asupra surselor de venit pentru cei de la putere. De ce sa ne sperie alegerile anticipate, se poate intampla ceva mai rau decat sa ajungem tot in opozitie? Adevarul este ca in alegeri anticipate opozitia castiga totdeauna puncte importante. Am atins, odata cu acest scandal, un punct de inflexiune in perceptia puterii politice actuale si din acest moment incolo alegerile ne avantajeaza pe noi.

 

Interviu realizat de Armand Gosu

21 ianuarie 2007

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22