Premiul GDS pe anul 2016

Fara Autor | 24.01.2017

Grupul pentru Dialog Social acordă Premiul GDS pe anul 2016 domnului Dacian Cioloș, fost prim-ministru și fost comisar european.

Pe aceeași temă

 

D-l Dacian Cioloș a devenit primul ministru al Guvernului României în noiembrie 2015, în momentul în care o gravă criză moral-politică a cuprins România, iar partidele s-au dovedit a fi incapabile să ofere o soluție de natură politică pentru guvernarea țării. D-l Cioloș a asumat postura de prim-ministru independent într-un mediu politic agresiv și, adesea, contradictoriu, într-un an electoral în România și într-un moment dificil pentru întreaga Europă. Pe tot parcursul anului 2016, d-l Dacian Cioloș a condus Guvernul României cu competență, inteligență și echilibru, dând dovadă de decență și eleganță, de bun-simț și responsabiliate - calități care lipsesc cu totul din viața politică românească. Premiindu-l pe domnul Dacian Cioloș, Grupul pentru Dialog Social subliniază compatibilitatea dintre valorile pe care fostul prim-ministru le-a practicat la guvernare și valorile în care noi credem și pentru care milităm.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/ciolos13123.jpg

Dacian Ciolos

 

De asemenea, Grupul pentru Dialog Social acordă premii In Memoriam pentru două personalităţi care ne-au părăsit în 2016: Mihnea Berindei şi Romulus Rusan.

http://revista22.ro/files/news/manset/default/berindeiasdasda.jpg

Mihnea Berindei

 

Istoricul și activistul civic Mihnea Berindei a fost sufletul exilului democratic din Paris. El a organizat campanii de solidaritate cu Paul Goma, Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Radu Filipescu, Dorin Tudoran și alți dizidenți. A sosit la București imediat după căderea regimului Ceaușescu și a participat la crearea Grupului pentru Dialog Social și a săptămânalului 22. A fost coautor al unei cărți impresionante despre represiunea violentă din iunie 1990. În 2006, Mihnea a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Cuvintele nu pot descrie angajamentul său total la redactarea Raportului Final al acestei Comisii. Numele Mihnea Berindei aparține istoriei României.

 

Puțini sunt aceia care să fi făcut la fel de mult precum Romulus Rusan și Ana Blandiana pentru salvarea memoriei. Amândoi au luptat împotriva amneziei, s-au dedicat cu o superbă pasiune reconstrucției societății civile dintr-o țară devastată de turpitudinile și crimele totalitare. În istoria rezistenței împotriva restaurației neocomuniste, Alianța Civică, fondată din inițiativa lor, va rămâne ca un moment esențial. Împreună, Romulus Rusan și Ana Blandiana au luptat pentru construirea unei comunități anamnestice, deci una a memoriei și chiar a post-memoriei. Muzeul Memorial de la Sighet a fost și va dăinui drept copilul lor, moștenirea lăsată, cu altruism, perseverență și generozitate, unui popor de atâtea ori invocat și de prea puține ori respectat. Romulus Rusan a fost dinamul, sufletul acelor ateliere ale memoriei care au fost, sunt și vor fi școlile de vară de la Sighet. Viața și moștenirea lui Romulus Rusan sunt exemplare pentru ceea ce înseamnă a trăi în adevăr.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/Romulasdass-Rusan.jpg

Romulus Rusan

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22