"Sunt ingrijorat cu privire la unele lucruri pe care le-am auzit despre jocuri politice care nu mi se par fair-play"

Nicholas Taubman, Ambasadorul Statelor Unite In Romania | 04.05.2007

Pe aceeași temă

Urmarim indeaproape evolutia evenimentelor

 

Cum vede administratia SUA criza politica de la Bucuresti?

 Situatia din Romania a atras atentia a numerosi oameni, atat în Europa, cat si în Statele Unite.  Curtea Constitutionala si-a dat avizul, dar ce-a fost a fost. Urmarim îndeaproape evolutia evenimentelor în urmatoarele saptamani, deoarece este un moment important pentru Romania si pentru viitorul ei.

 Dintr-o declaratie pe care dumneavoastra ati facut-o in martie, consemnata de  Rompres, rezulta ca "SUA sunt ingrijorate ca Romania ar putea sa faca pasi inapoi" in combaterea coruptiei, reforma justitiei si statul de drept. In urma recentelor evolutii politice de la Bucuresti, care este pozitia SUA?

 Ceea ce am spus atunci - era vorba despre un discurs sustinut pe 28 martie la  Camera de Comert Romano-Americana - a fost ca, în calitate de prieten al Romaniei, suntem gata sa va ajutam sa consolidati institutiile democratice. A fost un drum lung si Romania a înregistrat numeroase progrese. Dar am mai spus ca situatia politica actuala a ridicat cateva semne de întrebare pentru investitori si oameni de afaceri, dar nu numai. Am spus de multe ori ca este extrem de important ca Romania sa continue sa înregistreze progrese în domeniul reformei justitiei si în special al luptei împotriva coruptiei. Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta.

 

Cartile nu ar trebui aranjate impotriva vreunui candidat

 

Aceasta criza politica poate sa afecteze "parteneriatul strategic" dintre SUA si Romania?

Stiu ca acum se fac numeroase speculatii pe marginea acestui lucru, iar majoritatea mi se par exagerate. Numai în ultimele zile au existat numeroase informatii inexacte în presa.

 Pe 4 aprilie, cand am sarbatorit 58 de ani de la înfiintarea  NATO, mi-a facut placere sa vad ca presedintele Basescu, primul ministru Tariceanu si conducerea Partidului Social Democrat si-au reafirmat angajamentul fata de relatia euro-atlantica si de rolul Romaniei în calitate de membru NATO deosebit de activ si implicat. Parteneriatul nostru nu se rezuma la personalitati, si nici nu ar trebui sa se întample acest lucru. Asadar, ne asteptam la continuitatea politicii Romaniei. Acest lucru ne spune clasa conducatoare din Romania.

 Consideram ca avem un parteneriat strategic cu adevarat strans, pe care îl consideram pe termen lung. Speram ca adevaratii piloni ai relatiilor romano-americane, cum ar fi activitatea noastra comuna în cadrul  NATO, cooperarea în lupta împotriva terorismului si eforturile de a dezvolta relatiile noastre economice si comerciale, sa fie lasati în afara disputei politice de la Bucuresti. Credem cu adevarat în relatiile romano-americane, le pretuim foarte mult si le vom continua si pe viitor.

 Cu toate acestea, as dori sa adaug faptul ca statutul de membru  NATO si UE implica numeroase alte lucruri, inclusiv angajamentul de a respecta standarde înalte de guvernare democratica - si aceasta nu doar în teorie, ci si în practica. Sunt îngrijorat cu privire la unele lucruri pe care le-am auzit în ultimele saptamani despre jocuri si tactici politice care nu mi se par fair-play. În orice competitie electorala corecta, trebuie sa existe sanse egale pentru toti; cartile nu ar trebui sa fie aranjate împotriva vreunui candidat sau a altuia. Aud mereu numerosi politicieni vorbind despre "scenarii". Cred ca acum ar trebui sa existe un singur scenariu: acela al sanselor egale si al unei competitii în care regulile jocului sa nu se schimbe de pe o zi pe alta. 

 

Mai sunt multe de facut in lupta impotriva coruptiei

 

Criza politica de la Bucuresti ar putea indeparta investitorii americani?

O mare parte a timpului meu este dedicata actiunilor de convingere a investitorilor americani sa vina în Romania si sa contribuie la dezvoltarea si prosperitatea acestei tari. Sunt foarte optimist în privinta Romaniei; exista numeroase semnale pozitive, inclusiv o puternica dezvoltare economica în ultimii ani. Cu siguranta, multe companii americane sunt interesate.

Dar numai Romania poate crea un climat de afaceri pozitiv. Acest lucru nu este valabil numai din punctul de vedere al americanilor, întrucat primesc expresii de îngrijorare si din alte parti. Un climat de afaceri care este bun pentru americani este asemanator unui astfel de climat pentru partenerii dumneavoastra europeni. Trebuie sa existe statul de drept, previzibilitate si stabilitate. Mai sunt multe de facut în ceea ce priveste lupta împotriva coruptiei. Cu cat situatia politica agitata dureaza mai mult, cu atat investitorii vor avea mai multe semne de întrebare.

 

Nu suntem adversarii Rusiei

 

Cu ocazia intrevederii de la Moscova a secretarului american al Apararii, Robert Gates, presedintele Vladimir Putin si-a exprimat inca o data nemultumirea fata de amplasarea bazelor americane in Romania. Care sunt argumentele pe care Rusia le prezinta in discutia cu SUA? De ce se teme Rusia atat de mult?

 În ciuda a ceea ce spun ziarele, secretarul Apararii, Robert Gates, a apreciat consultarile avute la Moscova. Secretarul de Stat Condoleezza Rice se va deplasa si ea la Moscova, în cateva saptamani, pentru a discuta o serie de aspecte, inclusiv  Tratatul asupra Fortelor Conventionale din Europa (CFE) si initiativa scutului de aparare antiracheta. Dupa cum a declarat si secretarul Rice la Oslo, nu suntem adversarii Rusiei, ci ne confruntam cu amenintari comune.

 Cred ca la Moscova se interpreteaza gresit chestiunea facilitatilor militare comune romano-americane. Scopul principal al acestor facilitati este acela de a permite fortelor americane si romane sa se antreneze împreuna si sa îsi dezvolte capacitatea de a lucra împreuna. Aceste facilitati vor gazdui unitati dislocate temporar si prin rotatie, ca parte a  Joint Task Force-East. Este vorba despre parteneriate mai bune, despre o mai buna pregatire. Acest tip de efort îi ajuta pe toti, inclusiv pe prietenii nostri rusi, sa faca fata noilor provocari ale secolului al XXI-lea.

 

Asteptam un real proces de consultare in problema retragerii trupelor romane din Irak

 

Retragerea militarilor romani din Irak ar putea afecta increderea Washington-ului in capacitatea Romaniei de a-si indeplini angajamentele pe care singura si le-a asumat?

Apreciem foarte mult fortele romane din Irak. Soldatii dumneavoastra fac o treaba foarte buna. Contributia lor este reala, nu doar simbolica.

 De asemenea, cred ca ambele state au de castigat datorita prezentei fortelor romane alaturi de cele americane în Irak, Afganistan si Balcani. Fortele noastre se obisnuiesc sa lucreze împreuna si acumuleaza experienta pe care se pot baza pe viitor. Este vorba despre transformare si modernizare în practica, si nu doar pe o bucata de hartie aici, în Bucuresti. Pe scurt, este bine pentru dumneavoastra, pentru noi si pentru credibilitatea Romaniei în cadrul  NATO si în regiune.

Asadar, decizia privind angajamentul Romaniei în Irak apartine Romaniei. Stim ca situatia din Irak este o provocare, dar este o provocare pe care trupele romanesti au abordat-o direct. Oricare ar fi decizia finala luata de guvernul Romaniei, asteptam sa avem un real proces de consultare.

Ati discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu ministrii Apararii si de Externe, Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu, aceasta chestiune?

Sunt bucuros sa pot spune ca ma întalnesc cu primul ministru în mod regulat; în cadrul unor astfel de întalniri, discutam despre Irak si despre numeroase alte subiecte. La fel, sper sa ma întalnesc în mod regulat si cu ministrul de Externe si cu ministrul Apararii.

Retragerea militarilor romani din Irak va determina schimbari in politica adminsitratiei americane Bush fata de Irak?

Dupa cum am spus, pretuim foarte mult contributiile Romaniei în Irak si speram ca militarii romani sa continue sa contribuie la misiunea coalitiei de acolo cat mai mult timp posibil.

 

Interviu realizat de Armand Gosu

27 aprilie 2007

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22