Unificarea dreptei- dupa 17 ani -

Valeriu Stoica | 12.12.2007

Pe aceeași temă

In aprilie 2007, intr-un interviu acordat Rodicai Palade in revista 22, spuneati ca PLD ar fi o barca de salvare pentru liberali. Acum, dupa unificarea cu PD, mai e valabila aceasta evaluare?

Da. Pentru ca in noul partid, curentul liberal se va pastra, alaturi de curentul democrat de centru. Liberalismul va fi o componenta doctrinara puternica a noului partid. Ca urmare, forta de atractie a noului partid pentru liberali va fi la fel de mare, as zice chiar mai mare decat forta PLD. De ce mai mare? Pentru ca un partid mare atrage mai mult decat un partid mic. Vrem-nu vrem, PLD a reusit o performanta notabila de 8% la alegerile europene, dar asta nu inseamna ca e un partid mare. Un nou partid, cum este cel pe care il cream acum, va fi mai atractiv decat PLD pentru liberali. Va fi atractiv pentru liberali si nu numai pentru liberali, ci pentru toti cei care au optiuni de centru-dreapta. Iar asta este de fapt miza crearii acestui partid: cum putem sa-i atragem pe cei care au optiuni de centru-dreapta. A doua miza: cum putem sa inlaturam lupta fratricida in interiorul fortelor de centru-dreapta. Aceste lucruri sunt extrem de importante.

 

N-am renuntat la identitatea liberala

 

Un partid care oficial are doctrina populara, care face parte din marea familie populara europeana credeti ca va mai reprezenta o atractie pentru liberalii din Romania?

Nu exista o doctrina populara. Exista partide populare in a caror doctrina regasim elemente liberale, crestin-democrate sau conservatoare. Sau toate la un loc. In platforma politica lansata anul trecut la 15 octombrie la Pitesti, liderii liberali care doream sa readucem PNL pe calea dreapta, pe calea cea buna am vorbit despre o structura doctrinara a dreptei si am spus ca dreapta nu are o doctrina monolitica, dreapta este o asociere de doctrine. Provocarea este sa construim un partid in care aceste doctrine sa fie imbinate. Asadar, liberalismul de dreapta este o parte componenta a noului partid. Nu exista doctrina populara. Faptul ca suntem afiliati la Partidul Popular European inseamna ca ne regasim intr-o familie politica a dreptei si acolo sunt si crestin-democrati, si conservatori, si liberali. Adevaratii liberali sunt in PPE. Cand spun "adevaratii liberali", ma gandesc la liberalii de dreapta. Liberalii din Partidul Liberal European sunt de fapt liberalii de stanga. Familia politica liberala este foarte larga. Sunt liberali de stanga, apropiati de social-democrati, cum se intampla in Marea Britanie si in mai toate tarile europene, si sunt liberali de dreapta care, de obicei, se regasesc in partide conservatoare si partide crestin-democrate.

Cata vreme dvs. ati condus PNL nu ati facut niciun demers pentru a iesi din familia liberala europeana pentru a trece la populari.

Din doua motive. Primul motiv: eram un partid prea mic in acel moment. Atunci cand PNL a devenit un partid mare, a ratat ocazia sa ocupe zona de dreapta din Romania. Aceasta ocazie n-a ratat-o PD si s-a miscat rapid de la centru catre dreapta si a ocupat o zona pe care PNL a lasat-o libera. Al doilea motiv e ca in acel moment in Romania zona respectiva era ocupata. Cand conduceam PNL, zona era ocupata de PNTCD, care era partidul legitim al popularilor, prin urmare, nu aveam unde sa ma duc. Ne-am dus in nisa pe care am avut-o. Dar ulterior PNTCD a lasat terenul liber, PNL trebuia sa-l ocupe, dar n-a facut-o si terenul a fost ocupat de PD. Acum, noul partid pe care il cream fara indoiala ca va fi afiliat la Partidul Popular, este un partid de factura populara, dar tocmai pentru ca e un partid de factura populara nu are o doctrina monolitica. Este un concert, o structura, un sistem concertat al dreptei.

Dominat pana la urma de democrati.

Democratii s-au autodefinit ca avand o doctrina democrata de centru. Aici cred ca trebuie sa avem in vedere elemente sociale importante. Daca ar fi sa fac o asemanare, cred ca sunt apropiati de crestin-sociali. Asa ca practic, fara sa fie vorba de un partid crestin si de o doctrina crestina la PD, ca formula doctrinara, ca principii si ca valori sunt foarte apropiati de partidele crestin-sociale, dar pentru ca nu exista o asemenea structura in Romania, ei isi spun doctrina democrata de centru.

Cum se explica decizia brusca de anuntare a acestei fuziuni - unificari a PD-PLD? Mai ales ca liderii PD au intrat dimineata in sedinta negand categoric aceasta posibilitate, pentru ca la cateva ore mai tarziu sa o anunte la televizor.

Mai intai, trebuie spus ca acest proiect este vechi. Eu cred ca am intarziat in realizarea lui, momentul oportun a fost in primavara acestui an. Nici acum nu este tarziu, dar suntem oarecum in intarziere. Asadar, nu este un proiect grabit, dimpotriva, e un proiect care a fost indelung gandit si au fost multe ezitari pana la realizarea lui. Acum era ultimul moment cand puteam sa facem acest lucru. Nu uitati ca se apropie alegerile locale, daca PD si PLD intrau in competitie in alegerile locale se repeta lupta fratricida in interiorul dreptei. Dreapta ar fi fost dezbinata, se creau conflicte la nivel local si la nivel national si, practic, acest proiect ar fi fost amanat inca o data. Trebuia sa asteptam un alt ciclu electoral. Acesta este ultimul moment in care putea fi realizat acest proiect.

Va reamintesc ca acum trei saptamani, in campania pentru alegerile europarlamentare, lideri importanti ai PLD declarau ca nici vorba ca PLD sa fuzioneze cu PD.

Altceva au declarat si asta am spus si eu in campania pentru europene. Am spus ca nu vom fi absorbiti in PD si nu vom renunta la identitatea noastra liberala. N-am negat niciodata si nu am exclus niciodata ideea de a forma un partid nou. Dimpotriva, in programul nostru politic avem acest obiectiv: unificarea fortelor de dreapta, realizarea unei noi constructii politice de dreapta. Asadar, ne realizam programul nostru politic.

Spuneti ca era asteptata aceasta unificare-fuziune. Totusi, aceasta decizie a fost privita cu surprindere. De unde trag concluzia ca aceasta unificare n-a fost bine pregatita, ca n-au avut loc dezbateri publice, n-a existat o asteptare, n-a existat o consultare cu liderii filialelor din tara. A fost o decizie luata pe moment. Cum s-a ajuns aici?

Cunosc acest cliseu. Si este doar un cliseu. Nu uitati ca ideea unificarii liberalilor cu democratii este veche si a fost dezbatuta indelung. Au fost mese rotunde, dezbateri publice in 2004, in 2005. Lucrurile acestea se uita. Dvs. ati participat la o asemenea dezbatere. S-a intamplat altceva. Nu ca nu a fost dezbatuta ideea. Ea a fost dezbatuta indelung. A fost refuzata de catre gruparea petro-liberala care a acaparat PNL. Deci dezbaterea a fost. A fost un moment la inceputul anului 2006, cand Calin Popescu Tariceanu insusi a inceput anul politic cu o declaratie. Stiti ce a spus Tariceanu atunci? Tariceanu a spus ca anul politic 2006 va fi anul fuziunii dintre PD si PNL. Ideea unui bloc de dreapta cu liberali si democrati este veche.

Este vorba de unificarea dintre PLD si PD.

Deci, pentru PD ideea nu e noua.

 

De patru ani astept anuntul unificarii dreptei

 

Pentru PD ideea nu e noua, dar va reamintesc ca dvs. personal ati reprosat PD in mai multe interviuri faptul ca nu da un raspuns acestui proiect al PLD.

Eu n-am facut reprosuri. Am facut doar observatia ca inca nu am inceput acest proiect. In momentul de fata, cand PLD si PD au spus "da, facem acest proiect politic", de ce sa ne miram? Deci, pentru PD ideea unificarii cu liberalii e veche. In 2006, PD a avut o reuniune in care a hotarat sa propuna PNL sa funzioneze pe baze paritare, deci e o idee veche in PD. In PLD ideea e tot atat de veche, am putea spune ca noi am fost dati afara din PNL pentru ca am sustinut ideea unificarii cu PD. Atunci, cum spuneti dvs. ca e noua sau surprinzatoare?

Colegii dvs. din PLD, care erau la diverse televiziuni, in direct, au fost uimiti de anuntul pe care l-au facut Emil Boc si Theodor Stolojan.

Poate ca unii au fost surprinsi de momentul acestei intelegeri dintre liderii PLD si PD, dar cine cunoaste bine proiectele celor doua partide nu trebuia sa fie surprins. Si de la noi unii uita, si de la dvs., de la analistii politici, unii uita. Dar ar trebui sa ne reamintim ca lucrurile sunt vechi.

Luni dimineata stiati ca urma sa fie facut acest anunt?

Eu asteptam acest anunt in fiecare dimineata de patru ani. Ma scol dimineata asteptand acest anunt. Si tot ma gandeam: oare nici azi nu se anunta lucrul acesta? De patru ani. Pai, sunt foarte bucuros.

Dar fara ca dvs. sa stiti in dimineata respectiva ca urmeaza acest anunt.

N-aveam de unde sa stiu ca in acea zi in sfarsit vom ajunge la un acord cu PD. Dar anticipam ca va fi posibil. Eu am fost foarte optimist si am crezut ca acest proiect se va realiza intr-o luna sau doua de la alegerile europene. Iata ca s-a realizat. Pana la urma, ce este important? Sa privim cantonati numai in momentul actual sau sa incercam sa privim un pic pe termen mediu si lung? Daca privim pe termen mediu si lung, observam ca inlaturam competitia dintre PLD si PD la alegerile locale si parlamentare, avem sansa sa cream un partid puternic care sa castige alegerile si care sa guverneze Romania. Dar noi, in loc sa vedem in perspectiva, ramanem in acest moment originar si nu mai vedem viitorul. Ei bine, pe mine ma intereseaza viitorul. Perceptia de astazi, de maine va trece. Cum stiti, in Romania aceste perceptii trec foarte repede. Ma intereseaza ce ramane in urma acestei decizii politice. Si ma intereseaza nu atat faptul ca s-a nascut acest partid, si e important ca s-a nascut, dar ma intereseaza ce va face el in viitor si daca acest partid va oferi o doctrina coerenta, principii si valori credibile, ma intereseaza daca va oferi structuri democratice care sa promoveze competenta si onestitatea, ma intereseaza daca acest partid va promova oameni credibili, care sa se bucure de increderea electoratului. Asta ma intereseaza. Restul sunt chestiuni anecdotice.

Sunt oameni care interpreteaza acest anunt intempestiv ca un semn de panica. Si la PD, si la PLD.

Este un semn de realism.

 

Vrem sa castigam alegerile si sa guvernam eficient

 

 PD si PLD au obtinut scoruri bune in alegeri si, dintr-o data, anunta ca se unesc. In general aceasta atitudine o au partidele care pierd alegerile. Nu?

Nu este un semn de panica, este un semn de luciditate. Nu ne culcam pe lauri. Intr-adevar, daca PD s-ar multumi cu ideea ca a castigat alegerile europene, n-ar trebui sa mai fie preocupat de nimic. PLD a intrat in Parlamentul European, cand nimeni nu-i dadea aproape nicio sansa. Ar trebui sa fie multumit ca a atins acest prag si sa stea linistit. Noi suntem lucizi, ne gandim pe termen mediu si lung. Si ce observam pe termen mediu si lung? Daca cele doua partide nu se unesc, facem in continuare jocul fortelor antireformiste, care de 17 ani conduc Romania bazandu-se pe divizarea dreptei. Noi nu am reusit sa impunem pana la capat reformele, pentru ca celelalte grupari antireformiste sunt coalizate subteran. Nu sunt coalitii oficiale, dar exista o foarte puternica legatura subterana, aceasta coalitie antireformista conduce Romania de 17 ani, extrage rente din economia Romaniei in folos propriu si noi nu reusim sa stavilim coruptia in Romania, nu reusim sa cream beneficii in interesul cetateanului pentru ca suntem divizati. Ma gandesc pe termen mediu si lung si spun urmatorul lucru: avem sansa sa castigam alegerile si sa formam un alt tip de guvernare in Romania. Nu uitati ca dreapta si in ‘96, si in 2004 a venit la putere adusa de un val de sperante, care au ramas neimplinite, pentru ca a fost divizata. La guvernare dreapta n-a oferit coerenta necesara unei eficiente in actul de guvernare. Nu mai vrem sa repetam experienta aceasta. Vrem sa castigam alegerile si sa guvernam eficient.

Care e programul, care vor fi prioritatile din programul viitorului partid?

Nu pot sa va spun care sunt prioritatile din programul viitorului partid, pentru ca acel program va fi adoptat de congresul de la 15 decembrie. Tot ce pot sa va spun in acest moment este ca vom regasi in acel program principiile de baza din programul PLD si al PD.

Nu va ingrijoreaza, de pilda, faptul ca mai multe teme importante, cum ar fi reforma constitutionala, votul uninominal, pactul pentru educatie, legile sigurantei nationale se reiau ciclic o data la 6 luni, apoi sunt iar abandonate si practic nu avansam in niciunul din aceste domenii?

Unul dintre motivele pentru care se naste acest partid este tocmai acesta. Am inteles si noi, si PD ca, daca nu ne unim fortele, nu avem sansa sa cream in parlament baza necesara pentru sustinerea acestor proiecte de reforma. Daca se va repeta structura parlamentara actuala, n-avem nicio sansa sa facem aceste reforme. Pana cand nu vom avea un nou parlament, nu vom face aceste reforme. Am inteles foarte bine ca si votul uninominal, si reforma institutionala, si pactul pentru educatie, si revizuirea Constitutiei nu pot fi facute de acest parlament. E nevoie de un nou parlament, un parlament care sa aiba o majoritate reformista. De asta s-a nascut acest partid, pentru a castiga aceasta majoritate, si nu doar pentru a castiga o majoritate pentru presedinte. Profit de acest prilej pentru a spune foarte clar: da, acest partid va fi si un partid pentru majoritate prezidentiala. Dar ce inseamna majoritate prezidentiala? Nu este vorba doar de persoana lui Traian Basescu. Este vorba de un partid care sa creeze majoritati pentru presedintii de dreapta de aici inainte in Romania. Dorim sa cream majoritati pentru toti presedintii de dreapta pe care ii va avea Romania in secolul XXI.

 

Relatia cu Basescu

 

 Odata ce are stampila "Traian Basescu" pusa pe el, acest partid va apuca sa-i supravietuiasca lui Traian Basescu?

Asta este marea diferenta intre unificarea pe care o facem acum a fortelor de dreapta si aliantele anterioare. Aliantele anterioare s-au destramat odata ce au ajuns la guvernare, pentru ca intre ele a existat o competitie fratricida, au fost preocupate sa traga spuza pe turta fiecarui partid mai degraba decat sa se gandeasca la electorat. In plus, au existat lideri carismatici si la stanga, si la dreapta de-a lungul timpului, iar cand gloria acelor lideri a apus, a apus si steaua partidelor. Cand Ion Iliescu a fost mare, a fost si PSD mare. A coborat steaua lui Ion Iliescu, a coborat si steaua partidului. Cand Corneliu Coposu reusise sa creeze un mit al dreptei, dreapta a venit la guvernare, chiar dupa moartea lui Coposu, purtata de mitul lui Corneliu Coposu. In 2003-2004, Theodor Stolojan si Traian Basescu au fost locomotivele Aliantei D.A. Tot timpul partidele au nevoie de locomotive. Problema este cum supravietuiesc ele si cum produc ele locomotive. Marea problema este cum cream un partid care sa aiba structuri, valori si principii si sa fie apt sa creeze alt lider in continuare. Asta e marea provocare. Partidul acesta l-am creat cu aceasta misiune, cu aceasta functie. Nu ne gandim sa indeplinim un obiectiv pe termen scurt. In fond, Traian Basescu cat mai are? Doi ani si mai are un mandat de 5 ani. Noi nu facem un partid pentru 7 ani! Facem un partid pentru secolul XXI, un partid care sa asigure Romaniei o functionare fireasca, normala in competitia europeana. Asta inseamna ca trebuie sa cream structuri democratice, sa promovam oameni noi si sa avem valori si principii solide. Astea sunt marile provocari ale noului partid.

Eu sper ca acest nou partid va face un alt fel de politica pentru ca nu se va baza numai pe un lider carismatic. Aici trebuie sa punem lucrurile la punct. Partidele au nevoie de lideri carismatici, e clar. Peste tot in lume, partidele au nevoie nu numai de structuri si de doctrine, au nevoie si de lideri. Sunt trei elemente importante: doctrina, structuri si lideri. In Romania, n-am avut doctrina si structuri, am avut doar lideri. Meritul lui Traian Basescu e ca a inteles acest lucru. Traian Basescu nu se gandeste la el si la mandatul lui, pentru ca eu cred ca Traian Basescu are suficienta credibilitate electorala ca sa castige alegerile in 2009, dar el se gandeste ca nu e suficient sa castige el, ci ca are nevoie de un guvern reformist, are nevoie de un parlament in care majoritatea sa fie de partea reformelor si are o viziune despre viitorul Romaniei. PD si PLD au o viziune pe care o impartasesc cu Traian Basescu si atunci trebuie sa spunem foarte ferm urmatorul lucru: PD si PLD au nevoie de Traian Basescu si Traian Basescu are nevoie de PD si PLD. Noul partid are nevoie de Traian Basescu si Traian Basescu are nevoie de noul partid. E o relatie bivalenta intre ei. E firesc sa fie asa.

Totusi, noua formatiune politica va avea probleme de constructie. PLD si PD au doua filozofii diferite de constructie politica, PD functioneaza mai degraba ca o familie, un clan, pe cand PLD functioneaza ca un club de dezbateri. Care va fi filozofia dupa care va functiona viitorul partid politic?

Statutul va desena aceasta structura institutionala. Vreau sa fim insa lucizi. Acest partid care se naste acum va avea de infruntat patru campanii electorale. In campanii, partidele functioneaza ca o armata. Asadar, sa nu ne facem iluzia ca desenul institutional din statut va fi realizat in acesti patru ani cand avem patru campanii electorale. Patru ani partidul va fi organizat ca o armata si ca urmare vor fi niste structuri cvasi-administrative. Nu ne putem permite luxul ca acum, cu sase luni inainte de alegeri, sa facem alegeri interne. Ar insemna sa consumam toata energia intr-o directie gresita. Si iata de ce am hotarat ca structurile de conducere ale celor doua partide sa fie cumulate la nivel national si la nivel local si fiecare va avea o structura mai restransa. Dar deocamdata nimeni nu va ramane pe dinafara, toata lumea care este in conducerea partidului va ramane in conducere si fiecare va avea posibilitatea sa performeze. Unde? In batalia cu adversarul. Nu intre noi deocamdata verificam performanta fiecaruia. Nu. Ne batem cu PSD, ne batem cu fortele antireformiste si cei care timp de doi ani, in aceste patru campanii electorale, vor demonstra virtuti aceia vor fi alesi in campania interna care va incepe in 2009.

Va fi inlocuit principiul loialitatii, baietii care lipesc de nu stiu cate campanii electorale afise prin orase si sate, cu principiul competentei?

Aici trebuie sa facem o distinctie ferma. Una este echipa de militanti a partidului si alta este echipa de specialisti a partidului. In PLD avem o structura de comisii de specialitate. Am inceput sa adunam in aceste comisii specialisti din toate zonele, indiferent ca sunt membri PLD sau nu sunt membri PLD. Eu sper ca vom putea transfera aceasta experienta in PD si ne vom putea asocia cu experienta pe care o are PD. Ideea este ca in paralel cu bataliile politice sa elaboram un program de guvernare si sa cream expertiza necesara pentru aplicarea acestui program de guvernare. Ce inseamna asta? Cand vii la guvernare nu este suficient sa ai doar ministri. Este important sa vii cu o echipa de sprijin pentru ministrul respectiv. E nevoie de o echipa de specialisti. Acesti specialisti nu se confunda cu militantii. Dar vom institui un sistem de selectie a acestor specialisti. Si avem timp de un an de zile nu numai sa elaboram programul de guvernare, dar sa construim si echipele de specialisti pe fiecare domeniu, in asa fel incat, ajunsi la guvernare, sa nu mai dam sentimentul de incompetenta pe care-l da PNL azi. Si pe care l-a dat dreapta, din pacate de cate, ori a fost la putere.

Multi se intreaba ce scor va avea noul partid. Va fi suma celor doua partide, va fi mai putin, va fi mai mult? Asadar, eu cred ca este greu ca scorul sa fie suma celor doua partide, suma voturilor celor doua partide. Atunci problema este in ce directie o luam. Mergem catre victorie sau dimpotriva, scadem? Asta depinde de ceea ce vom face in perioada urmatoare. Unificarea nu este un miracol. Fara indoiala ca acest fapt este important. Este un prim semnal dat alegatorilor, dreapta nu mai este divizata, dreapta este unita, va putem reprezenta. Dar mai departe avem nevoie sa promovam oameni care sa fie credibili, oameni care sa nu se confunde cu actuala clasa politica, avem nevoie sa cream programe si politici publice care sa abordeze intr-adevar problemele de pe agenda cetateanului si avem nevoie sa propunem specialisti care sa faca dovada ca realizeaza aceste politici publice.

 

Se incheie un ciclu politic in Romania

 

PNL a trecut relativ usor peste criza declansata de aparitia PLD. Cu tot ce s-a intamplat pana acum, nu ramaneti legat sufleteste de acest partid al carui presedinte ati fost mai multi ani?

Sunt legat sufleteste de amintirea PNL. PNL este doar o amintire. Si sunt legat sufleteste profund de aceasta amintire.

Scorul obtinut in alegerile europarlamentare arata ca PNL supravietuieste si mai mult decat atat.

Eu cred ca in 2009 acest PNL se va zbate in zona pragului electoral. PNL este o amintire, adevaratul PNL este o amintire. PNL in care eu am intrat, in care am crezut si in care am sperat si pentru care am luptat timp de 17 ani de zile, acel PNL nu mai exista. Si cu ocazia asta mai spun un lucru: din pacate, experienta partidelor istorice a esuat. Va trebui sa luam act de esecul experientei partidelor istorice. Regret acest lucru, imi pare rau, pentru ca eu am participat la aceasta experienta. Aceste partide au avut doua sanse: prima a fost PNTCD si a doua a fost PNL. Ambele partide au esuat. De ce? PNTCD a esuat pentru ca nu a venit cu un proiect despre viitor, nu a oferit o viziune despre Romania si despre dreapta, iar PNL a repetat aceasta greseala. In loc sa aiba un proiect despre dreapta, PNL a preferat sa vireze catre centru si catre stanga, a facut tot felul de miscari cu PSD, cu PC, cu PRM. Toate acestea au distrus aura PNL de partid istoric. Practic, din acest moment, noi reluam reconstructia sistemului. Se incheie un ciclu politic in Romania. A inceput in ‘90. Acum inchidem ciclul politic in care dreapta se baza pe partide istorice. Acum este un partid nou si, din fericire, el apare odata cu integrarea europeana. Practic, incepem un nou ciclu politic in Romania si in orice caz dreapta intra intr-o noua zona politica. S-ar putea ca, sub presiunea acestor evenimente din dreapta, si stanga sa se reformeze.

 

Interviu realizat de Armand Gosu

5 decembrie 2007

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22