Pe aceeași temă
Interesul opiniei publice pentru incidentul din noaptea de 23-24 decembrie 1989 a fost, din păcate, focalizat pe disputele lipsite de substanţă din jurul implicării generalului Militaru. Mult mai puţine resurse au fost alocate studierii evenimentului în sine şi rezolvării unor inadvertenţe apărute între diversele versiuni ale acestuia. Pentru a sprijini ideea „asasinatului KGB“ în Vulgata au fost preluate doar „mărturiile“ şi „dovezile“ care sprijină această linie argumentativă: „conflictul“ lui Trosca cu Militaru, câteva înregistrări audio ale conversaţiei lui Trosca cu USLA, declaraţiile lui „Ionescu“, imaginile tulburătoare filmate de un cameraman al Televiziunii pe 24 decembrie 1989 şi, nu în ultimul rând, încadrarea incidentului în contextul general al „diversiunii teroriste“. Apoi, din amintirile actorilor principali ai momentului (şi ele supuse unui proces continuu de alterare), au fost extrase doar anumite pasaje, considerate sugestive, sau cele care se potriveau teoriilor la modă. Detaliile care ar putea contrazice teza că uslaşii lui Trosca au fost victimele „unei răzbunări pe fondul loviturii de stat KGB“ au fost convenabil înlăturate. Apoi, rezultatul (o poveste uşor de vândut, cu eroi şi ticăloşi) a fost anexat unei campanii furibunde al cărui ţel suprem este să dovedească faptul că Revoluţia nu a fost rezultatul izbucnirii revoltei populare, ci un joc al serviciilor secrete ostile României.
Trosca la MApN. Versiunea fără Militaru şi fără KGB
Deşi impresia generală este că despre incidentul din noaptea de 23-24 decembrie se cunosc toate detaliile, cum se întâmplă frecvent cu subiectele ultramediatizate, numărul impresionant de informaţii vehiculate în spaţiul public este invers proporţional cu dorinţa concretă de a-l elucida.
Din categoria informaţiilor uitate şi ignorate sunt declaraţiile unor militari care au fost implicaţi direct în schimbul de focuri. Într-un articol publicat în Armata poporului, pe 6 iunie 1990, de maiorul Mihai Floca, patru ofiţeri, aflaţi în dispozitivul de apărare al MApN în noaptea de 23-24 decembrie 1989, expun versiunea lor asupra evenimentelor. Câteva dintre detaliile relatate de ei contravin flagrant cu modul în care este receptată povestea astăzi.
Primul este legat de pătrunderea ABI-urilor în dispozitivul de apărare al MApN. Căpitanul Stoica declară că vehiculele au stins farurile înainte de a vira de pe bulevardul Ho Şi Min pe bulevardul Drumul Taberei, fapt care i-a alarmat pe observatorii plasaţi pe clădirea Centrului de Calcul. Nici comandantul companiei de tancuri din faţa ministerului, căpitanul Gheorghe Tănase, nu ştia nimic despre venirea ABI-urilor şi a fost surprins că s-au oprit în faţa blocurilor A1 şi A2 şi nu şi-au continuat drumul spre punctul de acces.
Al doilea aspect se referă la perioada staţionării ABI-urilor. Varianta „conspiraţionistă“ ne spune că, imediat după ce au ajuns în faţa ministerului şi au lansat semnalele de recunoaştere, asupra uslaşilor s-a deschis focul. Căpitanii Stoica şi Tănase spun că între momentul sosirii lui Trosca şi deschiderea focului au trecut 20-30 de minute. În această perioadă nu au primit niciun semnal de recunoaştere, motiv pentru care comandantul plutonului de tancuri a întrebat Comandamentul din minister ce se întâmplă. A primit ordin să aştepte până se verifică identitatea şi scopul prezenţei lor în zonă, iar în caz de nevoie să procedeze „conform situaţiei de fapt“. Versiunea lor este sprijinită de cercetările Parchetului Militar (Dosar 1095/P/1991). Locotenent-colonelul Mihai Popov, prim-procuror adjunct la Parchetul Militar, Curtea Militară de Apel, cel care a instrumentat dosarul denumit generic Evenimentele soldate cu morţi şi răniţi între 21-31 decembrie 1989 în zona MApN, consemnează acelaşi lucru în rechizitoriul său: uslaşii au stat 20-30 de minute în faţa Centrului de Calcul al MApN, fără să se identifice în niciun fel.
Referitor la semnele de recunoaştere emise de Trosca, deja celebrele „comunicări cu farurile“, aflăm, din acelaşi dosar de la Parchetul Militar, o altă versiune. Colonelul Safta, unul dintre responsabilii cu tancurile din cadrul Comandamentului de la MApN, înştiinţat de prezenţa neprevăzută a celor două ABI-uri, ar fi ordonat unuia dintre blindatele din incintă să iasă în stradă şi să facă „o cercetare vizuală“. Tancul a ieşit pe Poarta numărul 1, a virat dreapta pe bulevard şi s-a îndreptat spre ABI-uri cu reflectoarele de pe turelă aprinse. Interpretând în mod corect acţiunea tancului ca fiind una de recunoaştere, Trosca a semnalizat intermitent cu luminile de poziţie (celebrele „semne de recunoaştere“, care, iată, nu i-au fost comunicate dinainte). Probabil se aştepta ca tancul să se oprească şi să intre în legătură cu el. Echipajul blindatului, însă, având misiunea amintită, şi-a continuat deplasarea spre ABI-uri, moment în care Trosca a crezut că va fi atacat. Aceasta pare să fie secvenţa prezentă în comunicările dintre el şi Dispeceratul USLA în care spune: „un tanc vine spre noi... trag în noi!“. De asemenea, este momentul în care şeful Statului Major de la USLA îl înjură colorat pe cel pe care îl considera responsabil de situaţia în care se afla.
Asupra continuării acestei secvenţe nu există, cel puţin în rechizitoriul procurorului Popov, o concluzie clară. Sunt prezentate două versiuni. Prima este cea susţinută de echipajul de pe tanc, care declară că, atunci când s-au apropiat, uslaşii au deschis focul asupra tancului cu mitraliera din turela ABI-ului. Au comunicat colonelului Safta că se trage asupra lor, iar acesta le-a ordonat „distrugerea prin foc şi călcarea cu şenilele“. Au deschis focul şi au ciocnit frontal primul ABI. Căpitanul Stoica susţine această versiune în interviul amintit, afirmând că a văzut „flacăra albă la gura ţevii mitralierei de pe ABI“, iar colonelul Antonescu a văzut scântei sărind din blindajul tancului „asemenea artificiilor de la pomul de iarnă“. Pe filmarea realizată în 24 decembrie 1989 se văd clar urmele lăsate de ciocnirea tancului cu ABI-ul lui Trosca (11-47). Partea din faţă este lovită şi cauciucul din stânga este desprins de pe ax. În continuare, lupta este angajată şi cu ABI-ul lui Cotună (11-38), care staţiona la 20-30 de metri mai jos şi care a încercat să sară în ajutorul lui Trosca. Între timp, la canonadă s-au alăturat şi tancurile din faţa intrării, TAB-uri, militarii de pe Centrul de Calcul şi cei aflaţi în spatele gardului de beton.
Tancuri ale MApN în apropierea zonei în care s-a deschis focul asupra ABI-urilor
Referitor la această primă versiune, procurorul Popov îşi exprimă rezervele, cred justificate, nu asupra desfăşurării acţiunii, ci asupra provocării incidentului de către uslaşi. Este puţin probabil ca aceştia să fi intenţionat să provoace un schimb de focuri cu un tanc aflat în situaţie de luptă. Mai curând, au ripostat, pe măsura posibilităţilor lor limitate, la faptul că tancul trăgea asupra lor. Ceea ce ridică întrebarea cine a declanşat tirurile şi ne conduce la a doua versiune.
Conform acesteia, focul a fost declanşat din dispozitivul de apărare al ministerului şi din tancul care avansa către ABI-uri, fără să existe un ordin al colonelului Safta şi nici o provocare din partea uslaşilor. De ce au tras militarii? Pentru că asupra lor s-a tras, iar ei, fără să aibă posibilitatea de a identifica direcţia tirului, au presupus că cei care trag sunt uslaşii. Vom vedea că nu era prima oară când se petrecea acest gen de scenă, iar Trosca a fost doar una dintre victimele unui lanţ de evenimente început în după-amiaza zilei de 22 decembrie.
Cât despre „Ionescu“, profită „de un moment când mitraliera de pe tanc a baleiat şi am ajuns într-un unghi mort“ şi se ascunde sub „un automobil Skoda alb“. Trebuie să fie vorba de alt vehicul decât Trabantul alb filmat pe 24 decembrie, sub care se află cadavrul calcinat al unuia dintre uslaşi. El nu este găsit de militarii care împânzesc zona şi asistă la „asasinarea“ lui Trosca (care este, în variante succesive, împuşcat în cap de un ofiţer care coboară de pe tanc, apoi de un ofiţer şi trei militari care ies din incinta ministerului, apoi de trei indivizi în combinezoane negre, care intră în minister). După ce petrece noaptea sub maşină, îngheţat de frig „pentru că ningea“ (în Bucureşti nu a nins în noaptea de 23-24 decembrie, ci în noaptea de 24-25 decembrie), „Ionescu“ merge „la un prieten din Drumul Taberei“, apoi la o policlinică (unde, în virtutea tradiţiei, se prezintă cu un nou nume conspirativ: „Dinescu Gheorghe“). Revine la locul incidentului pentru a observa punerea în scenă a episodului televizat cu „teroriştii de la USLA“ şi abia pe 25 decembrie se gândeşte să îl caute pe Ion Iliescu pentru a-i spune că uslaşii întinşi în faţa MApN nu sunt terorişti. Nu este băgat în seamă. „Rolul determinant“ al lui „Ionescu“ în Revoluţie se terminase.
Un apartament ciuruit şi un maior enigmatic
Cei care au avut suficient stomac să urmărească până la capăt filmul realizat, în ziua de 24 decembrie 1989, de un cameraman al Televiziunii la MApN au constatat că ultimele minute nu au legătură cu incidentul din stradă. La sugestia unuia dintre militari (care se aude clar pe film), operatorul se deplasează într-un apartament de bloc şi filmează interiorul acestuia. Pereţii prezintă urme de gloanţe, sticlăria este spartă, iar pe cadrul filmat în exteriorul blocului (cel realizat din stradă) se observă că balconul este serios înnegrit, indiciu al unui început de incendiu. Toate semnele că apartamentul a fost ţinta focului de arme dinspre clădirea ministerului. Tuburile de cartuşe filmate în interior sunt o dovadă că şi din apartament s-a tras. Este vorba, se înţelege din succesiunea acţiunii, despre apartamentul în care s-au refugiat uslaşii lui Trosca. Proprietara, emoţionată, mărturiseşte că „nici n-am mai intrat aici, ne-a fost frică, ne-a fost groază să mai intrăm. Şi în balcon ce să mai...“. Nu pare să fie aceeaşi gazdă primitoare şi curajoasă, descrisă de supravieţuitorul Remulus Gârz, care i-a deschis uşa lui şi celor doi camarazi în noaptea de 23-24 decembrie şi le-a permis să stea până dimineaţa, ci o femeie realmente înfricoşată, uşurată că a scăpat de un coşmar. Altfel, dacă i-ar fi primit cu braţele deschise pe uslaşi la miezul nopţii, de ce i-ar fi fost frică ulterior să intre în propria sufragerie?
Dacă pagubele filmate în apartament sunt rezultatul unui schimb de focuri înregistrat în noaptea de 23-24 decembrie 1989, ar rezulta că, după ce au reuşit în mod miraculos să supravieţuiască, cei trei membri ai detaşamentului lui Trosca nu au renunţat la luptă în favoarea instinctului de supravieţuire. Au căutat un apartament cu vedere la minister, au dat buzna înăuntru şi au început să tragă asupra militarilor, atrăgând asupra lor focul dispozitivului de apărare. De ce ar fi făcut-o, dacă intenţia lor era să se ascundă şi ce sens ar fi avut continuarea unei lupte cu şanse minime de supravieţuire? Nu există nicio mărturie despre existenţa unei confruntări cu uslaşii ascunşi în apartamentul din blocul A1 ulterioară schimbului de focuri cu Trosca. Minima logică ne spune că, dacă militarii ar fi ştiut de existenţa celor trei şi dacă ei şi-ar fi făcut simţită prezenţa prin focuri de armă, atunci cu siguranţă ar fi întreprins o acţiune de capturare a lor şi nu ar fi aşteptat dimineaţa pentru a fi dirijaţi de un locatar.
Iulian Vlad şi Ştefan Guşă în timpul Revoluţiei
Fie devastările din apartament sunt anterioare (sau simultane) cu tirurile asupra echipajelor lui Trosca, fie nu este vorba despre apartamentul în care s-au refugiat cei trei uslaşi. În opinia mea, prima ipoteză este mai aproape de realitate, iar filmarea este un material documentar important pentru stabilirirea contextului general în care s-au desfăşurat evenimentele din zona MApN în decembrie 1989.
În acest punct, ajungem la cel mai interesant detaliu din interviurile publicate în Armata Poporului. Povestind momentele anterioare deschiderii focului, căpitanul Tănase aminteşte că a auzit pe staţia tancului său o conversaţie purtată de Comandament cu Trosca (alt mit spulberat - se pare că USLA avea totuşi capacitatea să intre pe frecvenţele militare ale MApN). Tănase l-a auzit pe Trosca răspunzând solicitărilor privind scopul prezenţei în faţa ministerului, că „ne-a chemat maiorul Roman de la FMGS [Fabrica de Maşini Grele Speciale]“. Într-adevăr, din 22 decembrie 1989, în dispozitivul de apărare al ministerului se aflau 40 de angajaţi şi 8 blindate aparţinând acestei unităţi industriale speciale, care se ocupa cu întreţinerea, repararea şi testarea tancurilor Armatei. Ciudata conversaţie între Trosca şi cei din MApN, imediat înaintea deschiderii focului, nu este menţionată de nicio altă sursă, de unde suspiciunea că ea ar fi putut fi inventată de căpitanul Tănase, pentru a scuza atacul asupra ABI-urilor. Trosca ar fi indicat un ofiţer fictiv, cu scopul de a trage de timp şi a ascunde motivul real al prezenţei sale în faţa ministerului. Autorul articolului merge chiar mai departe cu raţionamentul şi simte nevoia să indice în paranteză că: „Din câte am înţeles, acest ofiţer nu există“.
Totuşi, ceea ce face perfect credibilă povestea căpitanului Tănase, în ciuda adăugirilor lui Floca, este faptul că maiorul Roman exista. Dar nu era maior şi nici nu lucra la FMGS. Era căpitan în cadrul DIM (Direcţia de Informaţii a Marelui Stat Major) şi lucra în sediul MApN. De unde ştim? Dintr-o declaraţie din anul 1999, dată în Penitenciarul Rahova de un deţinut.
Elevii de la ATM, Truţulescu şi Trosca. Cui prodest?
Arestat pentru implicarea sa în celebrul caz Ţigareta, Gheorghe Truţulescu şi-a amintit brusc, în anul 1999, că are ceva de povestit despre evenimentele din 1989. Motivaţia sa era transparentă şi destul de comună, dacă ţinem cont că majoritatea celor implicaţi în complicatele evenimente revoluţionare au început să recurgă la „dezvăluiri“ abia când au început să aibă probleme cu justiţia. Au făcut-o mai degrabă pentru a le aminti „celor care au urechi de auzit“ că sunt deţinătorii unor secrete sensibile.
Caracterul „politic“ al declaraţiei sale este evident prin grija manifestată pentru precizarea faptului că în jurul MApN nu a existat niciun terorist pe toată durata cât detaşamentul condus de el a făcut parte din dispozitivul de apărare. Nu s-a tras din blocurile din zonă, nici din zona „Orizont“, nici dinspre Cimitirul Ghencea. Singurii responsabili de morţi şi distrugeri au fost apărătorii ministerului.
Truţulescu ne spune că 40 de cercetaşi de la Buzău (Detaşamentul 2, din celebrul Batalion 404, Cercetare în Adâncime prin Paraşutare) au fost îmbarcaţi în 22 decembrie în două camioane şi au pornit spre Bucureşti pentru a întări dispozitivul de pază al MApN. Cercetaşii sunt aşteptaţi la intrarea în Bucureşti de un ofiţer de la transmisiuni şi de... „maiorul Roman de la DIA“ cu maşina personală, o Dacie albă. Automobilul condus de căpitanul Roman şi cele două camioane ajung în faţa blocurilor A1 şi A2 în jurul orei 11:45, dar nu reuşesc să intre în minister pentru că asupra lor se deschide focul. Cercetaşii sar din camioane, se adăpostesc în spaţiul verde dintre blocuri şi în scările acestora, apoi ripostează cu foc. Truţulescu se ascunde într-un apartament de la parterul blocului A1 şi îl contactează telefonic pe viceamiralul Dinu (şeful DIM) pentru a-i cere să nu se mai tragă asupra oamenilor săi. Între timp însă, situaţia se calmase datorită intervenţiilor verbale (a se citi înjurăturilor) ale unui alt ofiţer din DIM, care îi însoţea pe cercetaşi. Căpitanul Roman supraveghează încărcarea supravieţuitorilor şi răniţilor în camioane şi intrarea lor în minister, dar nu merge cu ei, ci, din motive neclare, rămâne în zona blocurilor.
La ora 01:00, în aceeaşi noapte, ajung la MApN autobuzele care transportă companiile 4 şi 5 de la Academia Militară Tehnică. Cu o precizie matematică, scena se repetă. În momentul în care autobuzele se opresc în faţa intrării în minister, se trag focuri de armă. La fel ca în cazul cercetaşilor de la Buzău, fără să identifice locul din care se trage asupra lor, militarii din dispozitiv se ghidează după regula „ultimii sosiţi sunt terorişti şi trag în noi“. Deschid focul asupra elevilor. Aceştia se adăpostesc în acelaşi spaţiu verde dintre blocuri şi ripostează. Unii dintre elevi nu sunt însă loviţi de gloanţe care vin dinspre dispozitivul MApN, ci de unele trase dintr-un bloc din spatele lor (B3). Cel mai interesant incident se petrece însă cu un grup de la ATM, care intră în scara unuia dintre blocuri ca să se adăpostească şi dau peste... căpitanul Roman. În ochii lor, acesta este „un civil, aproximativ 1,75 înălţime, brunet, îmbrăcat cu o scurtă îmblănită şi cu ghete militare de culoare roşie“. „Civilul“ se răsteşte la ei şi îi chestionează despre motivul prezenţei în scara blocului. Elevilor nu le-a luat mult să realizeze că nici el nu prea avea ce căuta acolo la miezul nopţii şi îl somează, apoi îl reţin. Roman le spune că este „maior la FMGS“, dar, în urma percheziţiei, elevii găsesc asupra lui, în afara armei din dotare, două legitimaţii: una cu antetul DIM, alta cu antetul MAE. Concluzia lor este simplă: au prins un terorist. Cu această etichetă, căpitanul Roman va fi predat celor din minister (care îl credeau mort în urma incidentului cu Truţulescu) a doua zi dimineaţă. Nu vom mai auzi nimic despre el până în noaptea de 23-24 decembrie, când Trosca le spune celor din Comandament că „maiorul Roman de la FMGS“ este cel care l-a chemat. Adică un ofiţer asupra căruia deja plana bănuiala că este terorist...
Ar fi de precizat că în noaptea de 22-23 decembrie, când se petrec primele două incidente, Nicolae Militaru, „organizatorul răzbunărilor KGB-iste“ şi „scenaristul psihozei teroriste“, nici nu ajunsese încă la MApN. Se afla în sediul CC, unde urmărea reprezentaţiile de pantomimă ale lui Iulian Vlad (care, abia stăpânindu-şi râsul, ridica trei degete pentru a indica numărul total al elicopterelor Securităţii) şi izbucnirile lui Ştefan Guşă (care, în loc să fie în biroul său de la MApN şi să conducă Armata, în virtutea ierarhiei militare, ca şef al Marelui Stat Major, se mulţumea cu rolul de centralistă şi respingea „invazii sovietice“ cu telefonul). Trebuie ca cineva să fi trăit exact starea de fapt din decembrie 1989 pentru a putea explica cum de a fost posibil ca o ţară întreagă să înghită ideea că cei doi conduceau Forţele Armate ale României (Armata şi Securitatea) cu două telefoane şi un televizor.
Pentru a încerca să desluşim, măcar parţial, circumstanţele reale care au condus la moartea lui Gheorghe Trosca şi a uslaşilor săi, va trebui să urmăm firul cercetărilor făcute de Parchetul Militar, apoi să aducem în discuţie trei elemente, aparent fără legătură: starea de tensiune şi animozitate din cadrul USLA în zilele Revoluţiei, preluarea puterii efective de către gruparea Iliescu–Militaru-Brucan de la grupul Stănculescu-Guşă-Vlad-Ardeleanu pe 23 decembrie în sediul MApN şi, nu în ultimul rând, să citim un articol apărut în Scânteia Tineretului pe 18 decembrie 1989.
(Va urma)