„Brigadierii“ Securității pe urmele Regelui Mihai, a lui Tismăneanu, Botez și Tudoran

Madalin Hodor | 17.04.2018

Printre misiunile ” Brigăzii Antiemigrație” din cadrul Securității Statului se număra urmărirea și ”contracararea acțiunilor preconizate de unii intelectuali români dușmani stabiliți în SUA, Mihai Botez, Dorin Tudoran, Vladimir Tismăneanu” , precum și ”prevenirea acțiunilor ostile” ale STRĂINULUI. Adică Regele Mihai.

Pe aceeași temă

 

UM 0225 din cadrul fostului Departament al Securităţii Statului a fost una dintre cele mai nocive unităţi ale spionajului comunist.  Tintele“ ei erau emigranții, românii care reuşiseră să fugă din ”marele penitenciar RSR“, cei care  îl „necăjeau“ pe Ceauşescu, cu precădere în anii ’80, „defăimând realizările patriei noastre socialiste“.  Tocmai de aceea unitatea era cunoscută  ca, „Brigada Antiemigraţie”.

 

 

Revista 22 a publicat lista cu cei peste 200 de colaboratori ai acestei unității. document complet, CLICK AICI )

 

 

Pentru o mai bună înțelegere a naturii activităților acestei unități și pentru că în spațiul public au apărut tot felul de speculații în legătură cu această chestiune, pentru clarificare publicam câteva fragmente dintr-un document din 24 iunie 1989, anume un Plan de muncă pe trimestrul IV/19891 al Secției II (Spațiul America de Nord și de Sud).

 

În „strânsă colaborare“ cu UM 0225, Secția a II-a a CIE trebuia ca, până la termenul de 31 decembrie 1989, să „obțină date și informații în vederea inițierii de activități de contracarare a acțiunilor preconizate de unii intelectuali români dușmani stabiliți în SUA, Mihai Botez, Dorin Tudoran, Vladimir Tismăneanu. Inițierea, în colaborare cu UM 0225, de măsuri vizând cunoașterea activităților preconizate de Maria Manoliu Manea [n. 1934, Galați, lingvistă americană de origine română, stabilită în SUA în 1979, aleasă membru de onoare al Academiei Române, n.n.] în cadrul Academiei Româno-Americane și realizarea în continuare de activități specifice care să contribuie la diminuarea preocupărilor de natură politică și dezvoltarea acțiunilor de popularizare a culturii românești. Vor fi luate măsuri pentru depistarea și folosirea canalelor de legătură ale acestor elemente de vârf ale emigrației reacționare cu persoane din țară, concomitent cu instruirea și trimiterea de surse în exterior pentru a-i determina să renunțe la activitățile ostile și de a contribui la popularizarea în SUA a valorilor culturale și istorice românești. (...)

Se va acționa pentru aprofundarea unor date referitoare la intențiile STRĂINULUI [numele de cod folosit de Securitate în urmărirea Regelui Mihai I, n.n.] de a se lăsa angrenat în acțiuni ostile organizate în SUA, în vederea prevenirii și contracarării acestora. (...) Împreună cu UM 0225 se va acționa pentru a se asigura verificarea complexă și pregătirea specifică a lectorilor români care urmează să fie trimiși la universități de prestigiu din SUA în vederea susținerii de cursuri privind istoria și cultura României, astfel încât aceștia să desfășoare activități de popularizare și contracarare a manifestărilor ostile desfășurate în SUA de cercuri potrivnice“.

 

Din acest plan, a cărui îndeplinire a fost întreruptă temporar de Revoluția din decembrie 1989, rezultă cât se poate de clar cu ce se ocupa UM 0225 și care erau liniile sale de activitate.

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Scan_20180417.jpg

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Scan_20180417-(2).jpg

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Scan_20180417-(3).jpg

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22