Pe aceeași temă
În arhivele din Germania, se găsesc astăzi 27 de containere de documente privind despăgubiri de război pentru victime ale persecuţiilor naziste din România, a căror analiză a fost întreruptă după ce statul comunist a încercat să înşele autorităţile federale. Adevăratele victime ale acestor maşinaţiuni sunt cele 155.126 de persoane care nu au avut niciodată şansa să-şi prezinte cazurile şi să ceară reparaţii pentru suferinţa lor.
Preluarea cazului Kohn Noe Zenob, conspirativ „Mayer“, de către DIE a avut drept rezultat o serie de acţiuni care au dus, treptat, la decredibilizarea întregului dosar şi, mai apoi, a demersului legal pentru obţinerea despăgubirilor de război din partea statului german pentru tot restul solicitanţilor din RSR.
Wehrmacht - 30%, SS - 100%
Prima intervenţie directă a Securităţii în cauză datează din mai 1967. Plecat cu aprobarea DIE în RFG, „Mayer“ s-a prezentat, aşa cum fusese instruit din ţară, la 19 mai 1967, la rezidenţa din Frankfurt, însoţit de partenerul său, Pataki. Cei doi l-au informat pe şeful rezidenţei DIE că, în urma discuţiilor cu avocaţii germani, ar trebui schimbată depoziţia unuia dintre martorii din dosar. Kertz Dezideriu, fost director tehnic al Societăţii Anonime „Valea Mureşului“ pentru Exploatare de Lemne, dăduse, la 27 aprilie 1967, o declaraţie autentificată notarial, în care afirma că „Wehrmacht-ul în retragere a ridicat şi expediat de la fabricile de cherestea ale MFR Budapesta cantitatea de 20.000 mc cherestea“. Cheresteaua îi aparţinea lui Pataki, care o plătise integral în anul 1943 şi urma să-i fie expediată în 1944.
Motivaţia înlocuirii urgente a declaraţiei este subliniată clar în telegrama trimisă de rezidenţă către Centrală în aceeaşi zi: „În această situaţie despăgubirile ar fi doar de 30%. Este necesar ca în locul cuvântului Wehrmacht să fie introduse următoarele: SS, SD, situaţie în care au dreptul la o despăgubire integrală de 100%“. Dacă lemnul ar fi fost confiscat de Wehrmacht, se puteau invoca necesităţile frontului, pe când implicarea SS-ului era o acţiune rasială şi era reglementată de legile speciale privind victimele persecuţiilor naziste.
Înlocuirea a fost făcută, aşa cum rezultă din schimbul de telegrame între Frankfurt şi Bucureşti, prin modificarea unei copii aflate în posesia DIE şi noua declaraţie a fost trimisă, la 24 mai, prin curier diplomatic, pentru a fi depusă la dosarul cauzei. Avocaţii germani au fost încântaţi de rapiditatea cu care s-a rezolvat problema şi, la 25 mai, şi-au informat clienţii că judecătorul Salpeter din Berlin a dispus că au dreptul la despăgubire, urmând ca mărimea acesteia să fie justificată cu martori şi documente.
Adevăratul obstacol era însă Direcţia pentru Despăgubiri a Ministerului de Finanţe, cu care avocaţii germani Reiter şi Lohmen purtaseră deja câteva discuţii preliminare. De la reprezentanţii ministerului aflaseră că autorităţile germane erau hotărâte să trateze detaliile procesului cu toată atenţia, fiind primul caz în care unul dintre posibilii beneficiari ai despăgubirilor nu domicilia în RFG. Miza procesului crescuse exponenţial şi pentru că 50.000 de cereri de despăgubiri depuse de cetăţeni maghiari aşteptau să fie rezolvate.
Pentru a strânge declaraţii în favoarea revendicărilor lor, Pataki şi Kohn au întreprins un adevărat turneu european, care i-a purtat în Belgia, Italia, RFG, Austria şi Ungaria. Cheltuielile de călătorie ale lui Kohn au fost suportate de DIE şi, uşor ultragiat, colonelul Bolânu a indicat în mod ferm intenţia ca banii să fie recuperaţi din suma de despăgubire, mai ales că rezultatele nu au fost întotdeauna cele scontate. Unii martori au refuzat să dea declaraţii, fie pentru că nu cunoşteau în mod direct situaţia depozitelor de cherestea, fie pentru că doreau ca, în schimbul mărturiilor favorabile celor doi, să primească o cotă parte din suma cerută.
Nici declaraţiile celor care au acceptat să îi ajute nu erau prea clare, în raport cu modul cum fusese prezentat cazul până în acel moment. Bokor Şandor din Budapesta, fost angajat al întreprinderii deţinute în coproprietate de Pataki şi Kohn, afirma că autorităţile germane rechiziţionaseră cheresteaua nu în anul 1944, ci în octombrie 1943, pe motivul că întreprinderea era „evreiască“ şi era vorba de o cantitate uriaşă de cherestea: 100-120.000 mc1.
Corectură la un certificat medical
Neclarităţile şi contradicţiile din declaraţiile martorilor au fost dublate şi de o nouă greşeală tipic românească. Pentru a explica de ce lui Kohn i se permisese, brusc, în anul 1967 să meargă în RFG, după ce îi fusese refuzat acest drept la începutul procesului, DIE îi confecţionase un certificat medical din care rezulta că în perioada 10 ocotmbrie 1964-25 decembrie 1964 şi 15 iulie 1966-30 noiembrie 1966 el fusese internat la o clinică din oraşul Dej, unde a stat „mai multe săptămâni în repaus la pat“. Problema a apărut în momentul în care la dosar a apărut declaraţia unui martor, Stark Emerik, pe care acesta o dăduse, conform autentificării notariale, în prezenţa lui Kohn la... 25 septembrie 1966!
Din nou, a fost nevoie de un mic ajutor. O Notă-Raport din 30 octombrie 1967 menţiona că în adeverinţa medicală „s-au comis unele erori în ce priveşte datele efectuării tratamentului (!?!). Având în vedere importanţa cazului şi urgenţa procurării actului solicitat (...) propunem deplasarea de urgenţă a Lt. Col. Drăghici Toma la Dej, unde să procure actul în cauză cu ajutorul Serviciului Raional de Securitate, după care să fie trimis lui Kohn în RFG“2. Avocaţii au invocat starea proastă de sănătate a clientului lor, care ar fi fost „istovit şi ar fi semnat declaraţia fără să o citească“, şi au depus noul certificat medical corectat. Pe cei doi reprezentanţi, Reiter şi Lohmen, nu numai procentul de 10% pe care l-ar fi primit în cazul acordării despăgubirilor îi îndemna să depună aceste eforturi, ci şi faptul că, după ştiinţa lor, în spatele lui Kohn era Ministerul de Externe al RSR. Or, asta ar fi însemnat că puteau deveni reprezentanţii autorităţilor române în problema despăgubirilor, o afacere pe care niciun avocat nu şi-ar fi permis să o neglijeze. Doar în cazul Pataki-Kohn, pretenţiile financiare ajunseseră la 20.239.018 de mărci germane.
Speranţele de a obţine rapid suma cerută au fost spulberate în mod neaşteptat, exact în momentul în care toate obstacolele păreau înlăturate. Eliberat în luna mai din închisoare şi expulzat din RSR, Farkasch Daniel3 depune, în august 1968, un memoriu adresat autorităţilor germane, în care prezenta motivele arestării şi condamnării sale (o înscenare judiciară), dar denunţa şi cazul Pataki-Kohn ca fiind întemeiat pe acte false şi cointeresarea materială a martorilor. Datele prezentate de el păreau veridice, deoarece acţionase mult timp ca intermediar între cei doi. Pentru Ministerul de Finanţe federal a fost picătura care a umplut paharul.
Cunoştinţe vechi şi metode clasice
Având în vedere contextul, discuţiile delegaţiei formate din cei doi avocaţi germani, consulul român Lepădat Virgil (locotenent-colonel Bogdan Dorin) şi maiorul Sandu Florea (şeful Serviciului „Valută“ din DIE, aflat bineînţeles sub acoperire diplomatică) cu directorul guvernamental dr. Mahr au fost destul de contondente. De la bun început, şeful Direcţiei Despăgubiri din Ministerul de Finanţe al RFG le-a comunicat românilor că tocmai primise documente de la Ministerul de Externe care probau că livrările de lemn din Ungaria şi România, din timpul războiului, au fost plătite, şi nu confiscate. Mai mult, a declarat că autorităţile germane descoperiseră cazuri în care se încasaseră sume fabuloase de despăgubire pe baza unor mărturii mincinoase. Aluzia era cât se poate de transparentă.
Dr. Mahr a mai precizat că, în eventualitatea în care Tribunalul din Berlin va decide totuşi în favoarea petenţilor şi nu va motiva corespunzător sentinţa, Ministerul de Finanţe se va adresa Tribunalului Suprem. La 16 august 1968, avocatul Reiter a primit în scris punctul de vedere oficial al Direcţiei Financiare Superioare din Berlin în care se menţiona că „(...) înfăţişarea sustragerii discriminatorii dă naştere unor îndoieli considerabile. Deja în octombrie 1943, SS-ul, SD-ul şi Gestapo-ul ar fi sechestrat utilajul uzinei şi depozitul de marfă al petiţionarului. Este greu de imaginat că guvernul ungar, contrar poziţiei sale constante (proprietatea evreiască aparţine statului maghiar) ar fi admis ca autorităţile Reich-ului să exproprieze în Ungaria cetăţeni maghiari şi să transporte în Germania averea acestora. (...) este necesar ca petiţionarii să se pronunţe asupra contradicţiei arătate mai sus şi ca martorul Stark să mai fie audiat. Adeverinţa Băncii Naţionale Române [Kohn depusese o adeverinţă eliberată de BNR din care reieşea că el făcuse solicitare de despăgubiri încă din 1947, dar cantitatea reclamată era de 97.000 mc cherestea] nu justifică explicaţiile petiţionarului. Nu reiese din ea că autorităţile româneşti au verificat pretenţiile şi că au audiat martori. Ea confirmă numai că există o declaraţie a petiţionarului Kohn din 29.08.1947. (...) Nu este indicat clar nici ce autoritate germană a săvârşit sustragerea. Este vorba despre Gestapo, SS şi SD, martorul Bokor vorbeşte despre un detaşament al poliţiei militare“4.
Devenise evident că autorităţile germane nu se lăsaseră păcălite şi că DIE îşi supraestimase abilităţile. Nu şi pentru Ion Stănescu care, exact în acest moment, îl anunţa pe Ceauşescu, prin Nota-Raport prezentată de noi5, că procesul era ca şi câştigat şi că cele 2.000.000 de dolari (?) erau ca şi încasate.
Mult mai realişti decât şeful lor, ofiţerii de la DIE au înţeles că nu mai pot rezolva singuri problema şi că este nevoie să implice alte autorităţi ale statului şi să diversifice modalităţile de acţiune. Ministerul de Externe a fost solicitat să intervină pe cale diplomatică, iar Moses Rosen a fost contactat pentru a i se propune o implicare directă a comunităţii evreieşti în problema despăgubirilor de război. I s-a sugerat să întocmească liste cu cetăţeni români de origine evreiască care suferiseră de pe urma persecuţiilor naziste, urmând ca autorităţile să solicite pentru ei despăgubiri. Desigur, nu i s-a comunicat motivul real al acestei bunăvoinţe.
În vreme ce intenţionau să se folosească de evrei pentru a forţa mâna autorităţilor vest-germane, lucrătorii de la DIE apelau şi la practici marcă înregistrată. În RFG, Kohn o cunoscuse pe Mentzel Clara, evreică de origine română, angajată a Ministerului de Finanţe, Direcţia Despăgubiri. În schimbul intervenţiei acesteia în favoarea dosarului de despăgubire Pataki-Kohn, DIE se angaja să permită plecarea definitivă a mătuşii sale, Betti Stilwassen, de 80 de ani, în Israel. Acţiunea nu s-a finalizat, dar odată cu interferenţa problemei vânzării vizelor, în dosar apare o mai veche cunoştinţă a noastră: Gudină Tudor, alias „Şerbănoiu Silviu“6.
Colonelul Gudină se afla în anul 1969 la începutul unei rapide ascensiuni în DIE, care avea să-l propuleseze în inima problemei vânzării evreilor şi germanilor, devenind unul dintre negociatorii aleşi de Ceauşescu să intermedieze comerţul cu oameni. Momentan, prezenţa lui în cazul Kohn se limita la expertiza pe care o deţinea în spaţiul vest-german şi la abilităţile sale speciale. Datorită lor a putut raporta la 22 septembrie 1969 că Farkasch îşi retrăsese declaraţia, iar Tribunalul din München a retrimis dosarul la Ministerul de Finanţe al RFG. De ce se hotărâse Farkasch să-şi retragă acuzaţiile aflăm dintr-o telegramă a rezidenţei Frankfurt din 30 septembrie 1971: i se promiseseră 5% din suma de despăgubire.
Amprenta personală a colonelului era prezentă şi în acest dosar. Conform unei telegrame expediate de rezidenţa Köln, la Ambasada RSR se prezentase Biro Viorica „cu nemulţumiri la adresa tov. Sandu şi Gudină. (...) După cum a explicat cea în cauză, plecarea familiei sale din ţară s-a făcut în baza unui aranjament. Ei trebuiau să depună o anumită sumă la Viena, urmând ca în schimbul ei să li se aprobe plecarea din România şi dreptul de a lua cu ei anumite bunuri. Cu toate că familia a îndeplinit cele convenite, cei doi tovarăşi nu şi-au respectat promisiunea, astfel că la plecarea din ţară nu au putut lua cu ei decât 25 kg bagaje. Numita Biro a mai menţionat că este de neînţeles atitudinea autorităţilor române, cu atât mai mult cu cât ei şi-au achitat toate obligaţiile, şi chiar au depus mărturie nu tocmai conformă cu realitatea în cauza de despăgubiri Kohn Zenob“.
Un adversar redutabil
În anul 1971, cazul „Mayer“ devenise de o importanţă capitală, pentru că abordarea oficială a lui Nicolae Ceauşescu eşuase şi, practic, era ultima speranţă ca banii din despăgubiri să ajungă vreodată în conturile Securităţii. Situaţia era disperată, aşa cum reiese dintr-un Raport al Compartimentului „L.C.“ din DIE: „Se depun toate eforturile pentru rezolvarea cazului sus-menţionat pentru a se crea un precedent în vederea rezolvării celorlalte 155.000 dosare de despăgubire pentru persecuţiile rasiale şi bunurile confiscate în timpul războiului de către trupele fasciste“.
Speranţele de rezolvare păreau întemeiate, pentru că dosarul fusese trimis la casa de avocatură a lui Martin Hirsch, membru al Bundestag-ului din partea SPD, reputat jurist german şi multă vreme şeful autorităţii vest-germane în materie de despăgubiri de război. Deşi DIE a prezentat intervenţia acestuia ca o realizare informativă, menţionându-l în repetate rânduri ca fiind relaţie operativă, nu este deloc clar dacă Martin Hirsch era la curent cu identitatea partenerilor săi de discuţii, nici dacă implicarea lui a avut alte considerente, în afara practicii avocăţeşti.
Din schimbul de scrisori între avocatul Reiter şi rezidenţa DIE din Frankfurt reiese că, de fapt, dosarul îi fusese prezentat lui Hirsch pentru analiză şi sfaturi. Sfaturi pe care acesta le-a dat într-o scrisoare din octombrie 1970: „Dr. Hirsch este de părere că Banca Naţională (a RSR, n.n.) trebuie să confirme că ea nu a înregistrat numai afirmaţiile dvs., ci le-a verificat“. Răspunsul a fost mai mult decât nesatisfăcător, pentru că un tot mai furios avocat Reiter scria în aceeaşi lună rezidenţei: „În locul acestei dorinţe exprese, exprimate limpede şi fără echivoc, a cărei satisfacere este în final în interesul dvs. şi al statului român, Dr. Sandu (locotenent-colonel Sandu Florea, n.n.) trimite colegului meu Hirsch o carte cu fotografii, poze ale diferitelor întreprinderi de cherestea anexe la fima lui Ştefan Pataki. Vă rog să-l lămuriţi pe dl. Dr. Sandu că, cu astfel de cărţi cu poze, aici la autorităţile germane nu se poate face nimic“.
Oricum, prezenţa lui Martin Hirsch în planurile DIE a fost întreruptă în momentul în care juristul german a fost numit judecător la Tribunalul Constituţional al RFG şi a trebuit să renunţe la practicarea avocaturii. Avocata Irene Rude, care preluase cancelaria lui Hirsch, s-a arătat interesată de caz, dar, considerând că influenţa ei nu este de ajutor, DIE a renunţat să o mai contacteze.
Între timp, Ministerul de Finanţe al RFG i-a anunţat pe Pataki şi Kohn că pozele prezentate de ei pentru a certifica existenţa depozitelor de cherestea vor fi analizate cu ajutorul Institutului de Istorie Contemporană din München, care se va pronunţa şi asupra „situaţiei politice şi militare din Transilvania, în perioada octombrie 1943-1944“7.
Impasul în care ajunsese cazul a fost subliniat de o scrisoare aproape disperată a avocatului Reiter, din 7 iunie 1974: „Nu-mi pot imagina că toate indicaţiile dvs. de până acum, cu care am lucrat pentru dvs. peste 11 ani, fără a vedea un ban pentru activitatea mea, să se dovedească ca fiind mincinoase“. Disperarea avocatului era provocată de martorul Eugen Azzola care se adresase Instanţei de Arbitraj a Landului Berlin: „Cum au ajuns evreul Kohn şi ungurul Pataki la o pretenţie de despăgubiri pentru lemnul care se afla în inima României, adică în Transilvania? Prin acele ţinuturi au trecut probabil nemţi fugari, izolaţi, dar niciodată formaţiuni organizate înapoi în direcţia Germaniei. Aceasta îi este clar oricui a trăit retragerea germană din aceste ţinuturi. Pentru însuşirea a 5.000 vagoane lemn nu a existat nici timp, nici posibilitate. Ce imaginaţie! Aş dori să cred că nu se va cădea în asemena escrocherie. Puţinele unităţi germane disparate, cărora le-a reuşit să treacă prin Transilvania fără a fi prinse de români, au fost bucuroase să-şi salveze viaţa. A face o astfel de afirmaţie, că aceşti oameni, care păstrau numai hainele de pe ei, ar fi luat mii de vagoane de cherestea este cu adevărat revoltătoare“8.
Lipsiţi de orice altă soluţie, şefii DIE au început să-l folosească pe Kohn pentru a aduna scrisori de nemulţumire care să fie adresate unor personalităţi vest-germane: „Dat fiind faptul că până în prezent s-au trimis scrisori către demnitarii germani numai din Bucureşti, pentru a distrage atenţia autorităţilor germane că acţiunea este organizată de autorităţile române, propunem să se aprobe deplasarea în judeţele Mureş, Cluj, Bihor, Arad, Timişoara a relaţiei noastre operative Mayer, care ne ajută în această acţiune din anul 1966. Cheltuielile de transport (tren, clasa I), cazare, diurnă (20 lei pe zi) să fie suportate din Fondul Operativ. Durata deplasării va fi de 20 zile. Întrucât în perioada 18-19.02 a.c. va avea loc la Ministerul Justiţiei analiza notarilor pe întreaga ţară să se aprobe ca să se analizeze numai cu notarii-şefi din judeţele în care se află o concentraţie mai mare de evrei, să-i îndrume să se adreseze demnitarilor germani prin scrisori, cât şi Ambasadei RFG la Bucureşti“. Măsuri disperate, cu puţine şanse de reuşită.
La 25 noiembrie 1978, colonelul Gudină închide dosarul Kohn, consemnând sec: „Analizând materialul din prezentul dosar am găsit că nu mai intră în preocupările indicativului şi al Sectorului L.C.“.
În loc de epilog
În arhivele din Germania, se găsesc astăzi 27 de containere de documente privind despăgubiri de război pentru victime ale persecuţiilor naziste din România, a căror analiză a fost întreruptă după ce statul comunist a încercat să înşele autorităţile federale. Adevăratele victime ale acestor maşinaţiuni sunt cele 155.126 de persoane care nu au avut niciodată şansa să-şi prezinte cazurile şi să ceară reparaţii pentru suferinţa lor. Pentru aceasta trebuie să-i mulţumească lui Nicolae Ceauşeascu, Ion Stănescu şi specialiştilor de la DIE.
Cât despre aceştia din urmă, dacă ar fi fost puşi să raporteze ce s-a întâmplat cu despăgubirile de război, ar fi trimis în Centrală o telegramă cifrată cu următorul conţinut: „Recolta a fost proastă“.
* CNSAS, Direcția de Investigații
note
1. ACNSAS, Fond SIE, nr. 6683, vol. 1, f. 86.
2. ACNSAS, Fond SIE, nr. 6683, vol. 1, f. 107.
3. „Cazul Farkasch“ este un roman în sine, care conţine implicaţii privind spionajul economic, acţiunile Abwehr-ului în România, Societatea petrolieră „Concordia“ şi un brevet de invenţii privind extragerea petrolului pentru care, după război, casa de avocatură condusă de Robert F. Kennedy făcuse o ofertă substanţială.
4. ACNSAS, Fond SIE, nr. 6683, vol. 1, f. 179
5. Vezi Securitatea şi problema despăgubirilor de război (I), revista 22, nr. 1.312, 12-18 mai 2015.
6. Vezi Să ne privatizăm tovarăşi! Securitatea, evreii şi afacerile imobiliare, revista 22, nr. 1.252, 18-24 martie 2014.
7. ACNSAS, Fond SIE, nr. 6683, vol. 1, f. 365.
8. ACNSAS, Fond SIE, nr. 6683, vol. 1, f. 393.