De același autor
Finlandezii au suferit probabil cele mai mici pierderi umane din rândul forţelor combatante pe Frontul de Răsărit, atât datorită abilităţilor şi calităţilor militare, cunoaşterii terenului, cât şi pentru că sovieticii nu au insistat în acea parte periferică de front, concentrându-se asupra principalelor direcţii ale succesivelor ofensive germane, în prima fază a războiului, iar în a doua, când au preluat iniţiativa în Europa Centrală şi Balcani, îndreptându-se către Berlin.
Înaintea provocării Războiului de Iarnă de către Stalin, NKVD, foarte optimist în ceea ce privea cursul războiului, plănuia organizarea unui număr de nouă lagăre în regiunea Vologda, aflată în apropierea teatrului de operaţiuni, în care să fie găzduiţi 25.000 de militari finlandezi care urmau a fi luaţi prizoneri de către victorioasa Armată Roşie (un sfert din Armata Finlandeză înainte de mobilizare). Însă cum socoteala de acasă nu s-a prea potrivit cu cea din zonele accidentate şi pline de lacuri ale Finlandei, Armata Roşie a luat numai 900 de prizonieri de război, fiind capturaţi de şase ori mai mulţi militari sovietici (5.700). Marea majoritatea a lor a supravieţuit acestei prime confruntări şi au fost repatriaţi de finlandezi doar pentru a ajunge în Gulag, fiind acuzaţi de trădare de ţară. De asemenea, 838 de prizonieri de război finlandezi dintre cei 900 au revenit în Finlanda în 1940, ca urmare a acordurilor dintre cele două ţări care au pus capăt temporar stării de război, Finlanda cedând teritoriile râvnite de Stalin.
Reluarea stării de beligeranţă între Finlanda şi URSS, în iunie 1941, a dus la recucerirea teritoriilor cedate cu un an înainte, ba mai mult, la avansarea trupelor finlandeze adânc în peninsula Carelia (a fost cucerită şi capitala acestei regiuni autonome, Petrozavodsk), însă, în 1944, contraofensiva sovietică a dus la încheierea războiului finlandezo-sovietic, frontiera revenind la amplasamentul din 1940 (situaţie destul de similară cu cea a României). În perioada 1941-’44, sovieticii au capturat un număr de 3.000-3.500 de militari finlandezi1, iarăşi insignifiant, în comparaţie cu sutele de mii de militari căzuţi în captivitate pe celelalte teatre de operaţiuni de pe Frontul de Est. Numărul celor care au murit în detenţia sovietică este estimat de către istoricii finlandezi la 1.500, doar 2.000 dintre captivi reuşind să revină acasă. Unii dintre ei au fost capturaţi de partizanii sovietici care operau în spatele frontului şi care, de cele mai multe ori, nu stăteau pe gânduri şi-i executau sumar. Cauzele deceselor erau cele comune tuturor lagărelor, fie că vorbim de Gulag sau GUPVI: înfometarea, condiţiile de transport groaznice, frigul, bolile. Au existat destui voluntari finici, dar şi estonieni care s-au alăturat Armatei Finlandeze, ei fiind cetăţeni sovietici (chiar dacă estonienii avuseseră statul lor independent până în 1941, când au fost anexaţi la URSS - automat au primit cetăţenia sovietică, în ciuda faptului că, mai mult ca sigur, nu aveau nicio simpatie faţă de URSS). Fiind cetăţeni sovietici, au fost înrolaţi în Armata Roşie, iar cei care au fost luaţi prizonieri pe front fie de germani, fie de finlandezi aveau posibilitatea să se alăture Armatei Finlandeze. În schimb, finicii din estul peninsulei Carelia și care trăiau într-o republică sovietică autonomă erau cetăţeni sovietici cu acte în regulă, nici ei nefiind foarte entuziasmaţi faţă de regimul de teroare instaurat de comunişti, mai ales că graniţa cu ţara a cărei limbă o vorbeau era destul de aproape. Având în vedere ofensiva finlandeză, mulţi dintre civilii carelieni s-au pus în slujba fraţilor finlandezi, cunoscând şi terenul, sperând ca Finlanda să anexeze acele teritorii pe care le ocupa militar. Evident, NKVD nu avea cum să uite aceste trădări, solicitând, la încheierea armistiţiului cu Finlanda, predarea tuturor cetăţenilor sovietici care se aflau pe teritoriul finlandez. Strânse cu uşa, autorităţile finlandeze au fost nevoite să accepte şi să transfere Moscovei aproximativ 100.000 de cetăţeni sovietici (8.000 împotriva voinţei lor)2. În acest grup numeros au fost incluşi şi prizonierii de război sovietici capturaţi de finlandezi din 1941 până în 1944.
Pedepsele pe care le-au primit toţi aceştia au variat în funcţie de gravitatea „crimelor“ care li se imputau în sistemul paranoic stainist. Cel mai uşor au scăpat civilii carelieni, care toţi au fost condamnaţi la doar cinci ani de muncă forţată, la diverse obiective industriale, mai degrabă în Rusia Europeană, unde clima era mai blândă (oricum, finicii sunt obișnuiţi cu asprimile vremii nordice). Voluntarii din Armata Finlandeză care au luptat împotriva Armatei Roşii au fost pedepsiţi mult mai aspru, cu condamnări la moarte comutate cu pedepse între 10 şi 25 de ani de muncă direct în Gulag, la care se adăugau şi interdicții de a reveni în zonele de baştină (exil forțat). Jumătate dintre voluntarii finlandezi au fost trimişi în RSSA Komi, unde se afla imensul complex concentraţionar de la Vorkuta, pentru a lucra în minele de cărbuni, dar şi în industria forestieră din zonă. Lagărele din Vorkuta erau foarte dure, în schimb cele situate mai la sud, mai blânde faţă de Kolîma, de exemplu. Cealaltă jumătate a fost împrăştiată în lagăre de muncă care deserveau centre industriale siberiene (Omsk, Celiabinsk, Irkuţk, Sverdlovsk), unde clima era mai blândă faţă de cea din nordul arctic sovietic. Rata mortalităţii acestor voluntari a fost una mai redusă, de „numai“ 15%.
După 1955-’56, toţi aceştia au revenit treptat în Carelia, încercând să ascundă trecutul antisovietic chiar şi de rudele apropiate sau de propriii copii, muncind în sectorul forestier, unde aveau multă experienţă. După 1960 au fost lăsaţi în pace de organe, însă nu au fost reabilitaţi oficial, ci doar amnistiaţi (cei care aveau pedepse mai mari de 10 ani, pentru că ceilalţi îşi ispăşiseră întreaga sentinţă).Mulţi dintre aceşti veterani au încercat să profite după 1990 de asistenţa financiară mai generoasă pe care o oferea Finlanda, putând fie să emigreze fără probleme în ţara pentru care luptaseră, fie să primească o mică pensie (care nu lua în calcul perioada petrecută în Gulag ca urmare a înrolării în Armata Finlandeză, ci doar timpul propriu-zis petrecut pe front, de aceea nici pensiile nu au fost prea mari - evident, o pensie mică în Finlanda putea fi o avere în Rusia anilor 1990-2000). Estonienii care luptaseră pentru Finlanda şi care au putut să o mărturisească public după recâştigarea independenţei, în 1991, au fost onoraţi de statul eston, primind pensii generoase.
Puţini dintre voluntarii finici, bănuind cam ce avea să li se întâmple dacă rămâneau într-o Finlandă care încerca să facă o pace onorabilă (adică să nu fie complet ocupată) cu colosul stalinist, au încercat şi reuşit să treacă în Suedia neutră. Şi au avut dreptate, căci autorităţile suedeze nu i-au repatriat sovieticilor, oferindu-le permise de muncă, obligându-i doar să nu locuiască în cele mai mari trei oraşe pentru a nu fi reperaţi de spionajul sovietic. După cinci ani de muncă, au obţinut chiar cetăţenia suedeză şi au avut o viaţă liniştită şi foarte prosperă. Ofiţerul cu cel mai mare grad din Armata Sovietică care a devenit voluntar finic a fost căpitanul Albert Hämäläinen, care a fugit în Suedia. Dat fiind gradul lui, avea şanse mari să fie executat de NKVD.
Soldat finlandez în timpul confruntărilor din iarna anului 1940 (foto: SA-kuva)
Militarii sovietici capturaţi de finlandezi, repatriaţi în 1944, au fost pedepsiţi şi trimişi în batalioane disciplinare în prima linie (un fel de condamnare la moarte, având în vedere speranţa lor de viaţa aici), iar cei care au supravieţuit au înfundat Gulagul până după 1956. Militarii sovietici care colaboraseră cu serviciile de informaţii finlandeze au făcut tot posibilul să ascundă această trădare de patrie. Relevant pentru atenţia pe care o acorda NKVD tuturor potenţialelor ameninţări de natură politică a fost remiterea în 1944 către ministrul comunist de Interne de la Helsinki, Yrjö Leino, a unei liste pe care erau 20 de nume de cetăţeni finlandezi, majoritatea ruşi albgardişti, care au fost îmbarcaţi într-un avion şi transportaţi direct la Moscova, la sediul NKDV, în închisoarea Lubianka, unde au fost interogaţi în stilul specific (privarea de somn, foame, bătăi etc.). Fostul general ţarist Dobrovolski a fost executat, iar ceilalţi trimişi în Gulag, cinci murind până în 1956. Cei care s-au întors în Finlanda au primit nişte sume compensatorii din partea autorităţilor finlandeze, care aveau remuşcări pentru că-i abandonaseră atât de uşor în ghearele ursului, ştiind foarte bine ce urma să li se întâmple. Leino avea să plătească pentru asta, Parlamentul finlandez înaintând o moţiune împotriva lui în 1948, când probabil s-a aflat de deportarea celor douăzeci, fiind obligat să demisioneze. În istoria finlandeză perioada când el a fost ministru de Interne (1945-48) este numită şi cea a „anilor periculoşi“! Oare de ce ?
(Subcapitol din volumul în pregătire Viaţa şi moartea în Gulag)
Note
1. În schimb, finlandezii au capturat 60.000 de militari sovietici!
2. Pekka Kauppala – Sent, Returned and Repatraited from Finland to the Soviet Union: The Logic, Tragedy and the Humanity of Fate in POW Deaths and People Handed over to Germany and the Soviet Union in 1939-55. A Research Report by the Finnish National Archives, Helsinki, 2008.