De același autor
Această convenție a arătat (cu excepția Basarabiei) dreptul nostru la întregul spațiu locuit de români în Europa.
Nu era o surpriză totală pentru coaliția puterilor centrale, care simțiseră pulsul țării. O surpriză era data declarației, deoarece se credea că România va aștepta, în toamnă, strângerea recoltei. Astfel, vestea a venit ca un fulger, provocând panică. Aproape un milion de combatanți intrau în luptă. Împăratul german a declarat că războiul este pierdut, iar în armata germană s-a produs o totală reorganizare, începând cu conducerea, unde Hindenburg l-a înlocuit pe Falkenheim. Totodată, orice acțiune ofensivă a fost oprită pe frontul de la Verdun, de unde forțe importante au fost retrase și trimise spre România.
Secretul fusese foarte bine ținut de partea română. Convenția, scrisă de mână, de teamă ca dactilografierea să nu ducă la o divulgare, a fost semnată la București, cu ambasadorii francez, englez și rus, într-o locuință ținută secretă, unde aceștia au venit separat, din direcții diferite. Astfel, trecerea Carpaților, prin toate trecătorile, s-a făcut ușor. Austro-ungarii au fost surprinși, unii chiar dormind! Era teama ca dușmanul, aflând de intervenția noastră, să nu se întărească pe pozițiile din creasta carpatică, dar surprinderea a fost totală.
Este meritul conducerii de atunci a statului român, și în special al lui Ion I.C. Brătianu, de a fi negociat aceste convenții și de a le fi ținut așa de bine secrete.
Această intrare în război era dorită de poporul nostru. De doi ani, ea fusese pregătită de cei mai luminați și conștienți români, în frunte cu Barbu Delavrancea, Nicolae Iorga, Octavian Goga, Nicolae Filipescu și Take Ionescu.
Grupați în Liga Culturală, ei au reușit să facă să se înțeleagă că, oricât de mult doream Basarabia, aveam acum ocazia istorică, până de curând nevisată, a unei infinit mai importante mari uniri. Ei au creat un mare curent de opinie în favoarea intervenției noastre de partea Antantei.
Anunțul intrării în război a fost întâmpinat cu un imens entuziasm în toată țara, în sunetele imnurilor Deșteaptă-te române și Treceți batalioane române Carpații. A fost unul dintre momentele când națiunea a vibrat la unison de patriotism.
Ne așteptau însă, mai aproape decât bănuiam, mari încercări. Lipsa de cooperare a puterilor aliate, în special armata rusă, dar și cea franceză, la Salonic, care nu au știut să profite de moment, declanșând ofensive, situația noastră geopolitică extrem de defavorabilă, ca și deficiențele proprii au făcut ca următorii doi ani să ne aducă mari suferințe. Dar deznodământul de la capătul lor a fost atât de glorios, încât ne-a făcut să uităm toate cele pe care le-am îndurat.
Cât de departe suntem azi de-acele vremuri de glorie! Deșirați politic, minați de corupție, plecați în număr mare departe de țară, unde atâtea talente și energii se pierd... Își va mai reveni oare vreodată România?