Parlamentul Cultural European la Berlin

Magda Carneci 08.01.2013

De același autor

Între 16-17 decembrie 2012, s-a desfășurat la Berlin cea de-a 11-a sesiune a Parlamentului Cultural European – European Cultural Parliament (ECP). ECP a fost creat în 2001, cu sprijinul Consiliului Europei din Strasburg, de către ambasadorul suedez Karl-Eric Norrman, ca un forum pentru discutarea temelor europene cruciale de către intelectuali culturali, artiști și manageri culturali din toate țările europene, fie ele membre sau nu ale UE. ECP se întâlnește în fiecare an într-un alt oraș din Europa, prin bunăvoința și sprijinul financiar provenind de la diferite instituții locale și europene. Criza a atins ECP și anul acesta, întrucât dintre membrii săi, în număr de peste 150, cei care au dorit să participe la dezbateri a trebuit să-și plătească tot, de la transport la cazare, programe culturale și restul. Tema ediției din 2012 a ECP, ținute cum spuneam la Berlin, a fost Can culture save Europe? – Poate cultura să salveze Europa?. Vorbitorii, proveniți din cele mai diverse țări, au relatat situații și cazuri concrete, unele dramatice, altele exemplare, și au susținut cu ardoare rolul capital al culturii în depășirea actualei situații critice, potențial conflictuale, în baza faptului că Ideea Europeană este construită pe echilibrul, fragil dar vital, dintre individualitatea și diversitatea culturilor europene, ca și pe toleranță activă și înțelegere reciprocă emulativă, întrajutătoare, ce pot constitui un model și pentru alte domenii ale proiectului UE. La finalul celor 2 zile de dezbateri intense de la Berlin, a fost elaborată o Declarație a ECP, distribuită presei din toate țările UE, declarație pe care v-o redăm alături în traducere. (Magda Cârneci)

 

Declarația de la Berlin a Parlamentului Cultural European,

17 decembrie 2012

Parlamentul Cultural European, re­cu­nos­când că Europa trece printr-o perioadă de transformare, provocată de o criză eco­no­mică, de o criză de guvernare și de o in­certitudine legată de valorile pe care s-a construit și că perspectiva culturală și uma­nistică acționează ca un liant care ține Europa unită, jucând un rol esențial și vi­tal pentru Proiectul European, afirmă că, pentru a descătușa valoarea culturii pen­tru Uniunea Europeană și pentru so­cie­tățile din care este compusă, cultura tre­buie văzută ca o forță și ca o trăsătură de unire. Cultura poate ajuta Europa să su­praviețuiască crizei actuale prin rețelele extensive dintre cetățenii ei creativi, o poa­te ajuta să reziste naționalismului ex­cesiv și să lupte împotriva miturilor dis­tructive și diviziunii dintre popoarele și na­țiunile europene.

Proiectul European, ca o uniune de na­țiuni caracterizate de pace, toleranță, li­bertate de expresie, integritatea in­divi­du­lui, diversitate și curiozitate, este văzut ca un model atractiv care aduce atât speranță pentru cei din afara Europei, cât și res­pon­sabilitate pentru europeni.

Cultura ar trebui văzută ca un argument pen­tru cooperarea dintre națiuni în Eu­ropa; întrucât Europa este unită acum în înțelegerea că un viitor material sustenabil devine o necesitate critică, ea ar trebui să adopte aceeași poziție și față de valorile imateriale și să le salveze, căci ele sunt centrale pentru unitatea sa în diversitate.

În timpuri de criză economică, banii tind să devină criteriul dominant cu care sunt măsurate toate lucrurile; dar, odată cu de­clinul bugetelor și cu provocările din ce în ce mai accentuate, este nevoie de o di­namică creativă pentru a formula noi so­luții, o dinamică pe care o pot furniza cul­tura, artele și industriile creative.

O nouă paradigmă culturală pentru eco­nomie este pe cale să ia formă; Uniunea Europeană ar trebui să caute în mod activ contribuția posibilă pe care o asemenea paradigmă o poate oferi pentru o societate sustenabilă și pentru economie prin noul Program Creativ European.

Domeniul creativ este definit prin acti­vitățile sale informale, inovatoare, artis­tice și creative care ar trebui considerate ca un complement esențial pentru ins­titu­țiile europene.

Cultura întărește demnitatea națiunilor eu­ro­pene aflate în dificultate.

Astăzi este important pentru cei care sunt activi în sectorul cultural să-și ridice vo­cile și să se facă auziți în dezbaterea po­litică europeană.

ECP recunoaște că Europa a promovat cu succes timp de 27 de ani programul Ca­pitalele Culturale Europene, creând prin el una dintre cele mai prețioase acțiuni. ECP propune ca demersul actualmente lo­cal al acestui program să includă mai mult Dimensiunea Europeană în viziunea sa de după 2019.

www.kulturparlament.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22