Elogiu unui mare înțelept cu o inimă de aur

La 20 aprilie 1944, evreii din Sighet au fost mutați de către autoritățile horthiste în ghetoul limitat la patru străzi din localitate, iar 140 de membri proeminenți ai comunității evreiești au fost internați în sinagoga orașului. În ghetou, fiecare cameră adăpostea 15-24 de indivizi, iar la data de 8 mai se semnalau 56 de cazuri de febră tifoidă. Între 16 și 22 mai, cei 12.749 de evrei din Sighet au fost deportați la Auschwitz cu patru transporturi. Între ei se afla Elie Wiesel.

Radu Ioand 12.07.2016

De același autor

 

Elie avea 15 ani. Înregistrat la Auschwitz ca având câțiva ani mai mult pentru a nu fi exterminat, el a primit numărul A-771. A pierdut la Auschwitz pe sora sa Tzipora și pe mama sa Sarah. Evacuat la începutul anului 1945 de la Auschwitz la Buchenwald, el își va pierde aici tatăl cu trei luni înainte de eliberare. Orfanul Elie Wiesel a plecat în Franța, unde le-a regăsit pe două dintre surorile sale care au supraviețuit Holocaustului.

 

Ziarist dotat, scriitor de mare talent, autor a peste 60 de cărți, Elie Wiesel a fost laureat al Premiului Medicis, iar în 1986 a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

 

În 1978, președintele Carter l-a numit pe Elie Wiesel președintele Comisiei Holocaustului din SUA, iar în 1980 a devenit președintele fondator al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA.

 

Elie Wiesel nu va uita niciodată tragedia distrugerii evreilor europeni și va ști, în același timp, să apere victimele kurde, pe dispăruții din Argentina, victimele apartheid-ului și genocidelor din Africa, ale celui din Cambodgia și ale celor din războiul civil din Iugoslavia. În aprilie 1993, la inaugurarea Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, Elie Wiesel i-a cerut public președintelui Clinton să se implice personal pentru a opri masacrul civililor din Bosnia.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/Elie-Wiesel-1200.jpg

Elie Wiesel (30 septembrie 1928 - 2 iulie 2016)

 

 

Profesor la City University of New York, la Yale University și la Boston University, Elie Wisel a primit cele mai înalte onoruri de stat, printre care Presidential Medal of Freedom și Grande Croix de la Légion d’Honneur. A fost președintele Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, contribuind la cunoașterea și asumarea unui capitol dureros din istoria României.

 

Elie Wiesel a știut să renunțe la onoruri prestigioase atunci când a fost pus deliberat în compania celor care au negat Holocaustul și a celor care au încercat să altereze memoria acestei mari tragedii. În anul 2004, Elie Wiesel a restituit Steaua României. El nu putea sta alături de indivizi care primiseră aceeași decorație și care, după cum se exprima laureatul Premiului Nobel, negaseră Holocaustul și insultaseră poporul evreu. În anul 2014, Elie Wiesel a restituit Marea Cruce a Ordinului pentru Merit a Ungariei, ca protest pentru participarea președintelui Parlamentului maghiar la reînhumarea în România a cenușei unui fascist ungur.

 

Astăzi, în România, prestigiosul Institut pentru Studierea Holocaustului poartă numele lui Elie Wiesel, iar orașul Sighet îi onorează numele printr-o casă memorială.

 

Prin trecerea în neființă a lui Elie Wiesel, Statele Unite, România și umanitatea în general au pierdut un mare Profesor, un mare Înțelept și un suflet de o bunătate excepțională. Fie ca memoria sa să rămână în inimile noastre și în cele ale celor care ne urmează.

 

*Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22