Drumul spre Copenhaga

Razvan Braileanu 03.11.2009

De același autor

Schimbările climatice au fost una dintre principalele teme dezbătute la Zilele Europene ale Dezvoltării.

Dezvoltarea reprezintă, în terminologia Comisiei Europene, eforturile pe care statele membre ale UE au căzut de acord să le întreprindă pentru a eradica sărăcia şi pentru a construi o lume mai stabilă şi mai echitabilă. Concret, Uniunea s-a angajat ca, până în 2010, 0,56% din PIB-ul comunitar să fie alocat asistenţei pentru dezvoltarea statelor nevoiaşe, jumătate dintre aceste fonduri mergând spre Africa.

În perioada 22-24 octombrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Dezvoltării, organizate la Stockholm de Comisia Europeană şi de preşedinţia suedeză a UE, schimbările climatice au ocupat o mare parte a dezbaterilor, fiind considerate un element-cheie care influenţează dezvoltarea.

De pe urma schimbărilor climatice vor suferi cel mai mult ţările slab dezvoltate, deşi ele sunt cel mai puţin responsabile pentru emisia de gaze cu efect de seră, care provoacă încălzirea globală. Necesitatea urgentă a unui acord privind schimbările climatice la Summit-ul de la Copenhaga, care va avea loc în luna decembrie a acestui an, a fost subliniată de reprezentanţii statelor în care aceste schimbări deja produc efecte devastatoare. Premierul din Vanuatu şi ministrul de Externe din Maldive au tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea nivelului mării, care riscă să acopere insulele respective, în timp ce reprezentanţii unor state din Africa au exprimat disperarea care cuprinde populaţiile respective din cauza secetei fără precedent.

UE se situează în fruntea luptei împotriva încălzirii globale, angajându-se să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020. „Schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru dezvoltare. Ţările în curs de dezvoltare vor fi serios afectate de aceste schimbări şi se vor confrunta cu cea mai mare dificultate de a se adapta. Sunt întrebat adesea dacă sunt de acord că ţările dezvoltate sunt responsabile pentru schimbările climatice. Normal că sunt de acord. Din punct de vedere istoric, suntem responsabili“, a recunoscut preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, în discursul de deschidere a Zilelor Europene ale Dezvoltării.

Timp de 3 zile, evenimentul a adunat laolaltă peste 6.000 de participanţi din 125 de ţări, fiind un bun prilej de întâlniri, schimburi de experienţă şi dezbateri. Printre statele participante s-a numărat şi România, care, de când este membră a Uniunii Europene, s-a angajat să acorde asistenţă bilaterală şi multilaterală statelor în curs de dezvoltare, prin politici coordonate de Ministerul Afacerilor Externe. Priorităţile României, în acest sens, s-au îndreptat către Republica Moldova, Georgia şi Serbia, state în care ţara noastră contribuie la susţinerea dezvoltării economice şi la consolidarea democraţiei şi a statului de drept. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22