De același autor
De când a obţinut sau, mai degrabă, a smuls puterea, Guvernul Ponta s-a remarcat nu cum ai fi putut cu naivitate crede, din cele afirmate public înainte de înscăunare, prin măsuri de redresare economică sau soluţii miraculoase de umplere a buzunarelor goale. A ieşit însă în faţă prin acţiuni de comando, menite să decapiteze câteva instituţii, ce nu te-ai fi gândit că se numără printre priorităţile sale.
Cât se sinchisesc, de fapt, de studierea crimelor comunismului cei care, în parlament, prin comportamentul lor golănesc sau printr-o indiferenţă totală faţă de acesta, au dezavuat public Raportul de Analiză a Dictaturii Comuniste, numit pe scurt şi Raportul Tismăneanu? Că nu au desfiinţat cu totul, încă, un institut pentru investigarea crimelor comunismului, preferând să îl predea celui care mai condusese Institutul - geamăn - de studiere a Memoriei Exilului Românesc, remarcându-se mai mult prin scandalurile generate decât prin mari progrese în cercetare, pare doar o chestiune de timp.
Căci, iată, reformarea, democratizarea unei instituţii înainte cvasimilitarizate şi deschiderea fără precedent către public a arhivelor - inclusiv a celor ale PCR –, care au stat la baza numitului Raport şi a multor cercetări de la ICCMER sau din alte locuri unde se studiază trecutul recent, e încă una dintre ţintele epurărilor care focalizează în aceste zile atenţia publică. Poate o focalizează intenţionat, pentru a ne face să uităm penibilul scandal al plagiatorilor ministeriabili sau devalorizarea leului, mulţimea promisiunilor neţinute şi a vorbelor deşarte. Dar, indiferent până unde va merge răfuiala cu duşmanii potenţiali, identificaţi după cum cineva din recenta coaliţie râvneşte la ocuparea unui post sau se simte inconfortat de simpla lor prezenţă, câteva trăsături comune ale acestui foc împrăştiat sunt uşor identificabile.
Mai întâi, un control al informaţiei, o tentativă, la vedere, de a reintroduce cenzura şi de a limita accesul la adevăr, inclusiv la cel al trecutului comunist. Ca de obicei, când se întâmplă asta, se promovează în schimb minciuna, iar aceasta face casă bună cu impostura. Nu ducem lipsă de ea în anii din urmă, proliferează la vedere şi tinde să fixeze criteriile ei, ca unicele valabile. De aici, apar un şir de alte reacţii: întoarcerea cu fundul în sus a valorilor, lipsa de respect faţă de ele, faţă de competenţă şi de cel care o ilustrează în vreun fel sau altul. O structură carnavalescă se însinuează treptat, un principiu al inversiunii care devine eficace după modelul hoţului ce strigă „hoţul!“.
Doar că azi, chiar în zilele comemorării, foarte discrete, de altfel, în acest an, a mineriadelor, ţinta sunt din nou intelectualii, şi nu unii oarecare, ci cei care au parte de recunoaştere publică, o meritocraţie ce se vede arătată cu degetul şi împroşcată cu grosolănie, exact de cei mai puţin îndreptăţiţi să o facă. Excelenţa deranjează, competenţa irită şi eficacitatea construcţiei instituţionale, atât de rar performate în România, este cu bună ştiinţă ignorată şi prost răsplătită.
Cel mai recent exemplu e cel de la Arhivele Naţionale, care au intrat, de când sunt conduse de un istoric tânăr, energic şi competent cum e d-l Dorin Dobrincu, în normalitate, normalitatea fiind în România o redută greu de cucerit, un stadiu greu de atins în instituţiile statului, o bătălie de dus zi de zi.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul ICR, o instituţie care, având în frunte o personalitate de talia şi inteligenţa lui Horia-Roman Patapievici, secondat de alţi doi intelectuali eficace, devotaţi ideii de excelenţă culturală, Tania Radu şi Mircea Mihăieş, s-a reformat esenţial. Imaginea prăfuită a Centrelor culturale ale României în străinătate de altădată, simple anexe ale ambasadelor, dominate cândva de o atmosferă securistică sau de limba de carton a propagandei ineficace, sunt azi locuri primitoare şi complet înnoite de către oameni cu idei, creativi, mobili şi întreprinzători, devotaţi ideii de performanţă pe plan cultural şi de înţelegere şi adecvare la orizontul de aşteptări al celuilalt. Şi rezultatul s-a văzut: România a câştigat în această zonă prestigiu şi respect.
Se pare însă că, nu întâmplător, Meşterul Manole a fost ridicat la rang de „loc de memorie“ al identităţii româneşti. Dărâmarea peste noapte a ceea ce s-a făcut prin truda uneia sau a mult mai multor zile nu e, în cazul nostru, efectul funcţionării vreunui principiu imanent, ci al amestecului de orgolii nemăsurate şi interese meschine, al incapacităţii de a depăşi reflexe şi obsesii ce au fost deopotrivă legionare şi comuniste: a pune obrocul pe tot ce poartă amprenta gândirii libere, a decapita vârfurile, a-i elimina pe cei care pun, deasupra partizanatelor ideologice, profesionalismul şi devotamentul faţă de valorile liberale. Terfelite azi cum se cuvine într-o alianţă în sine contranaturală, ce se împotmoleşte deja, lăsându-se „mânată în luptă“ de un spirit revanşard şi stupid, de vechile obsesii purificatoare şi dictatoriale, incapabilă să se concentreze pe proiecte esenţiale şi să construiască în loc să dărâme.
E cu atât mai grav, cu cât e vorba de o generaţie mai tânără de politicieni, de care lumea îşi lega acum 20 de ani speranţa, dar care, ajunsă, iată, la guvernare, pare întru totul nărăvită cu reflexele de gândire şi acţiune ale celor pe lângă care s-a format. E, în plus, mai puţin grijulie să salveze aparenţele şi împinge nivelul valorilor ei, inclusiv morale, la cel al unei instruiri grăbite şi de ocazie, al unei totale lipse de onestitate. De unde vine şi o golănie cu ştaif, lipsa de criterii, altele decât cele ale alianţelor de moment, agresivitatea şi dispreţul faţă de efortul îndelung şi construcţia structurantă. //