Pe aceeași temă
Parlamentul European, in sedinta la sediul din Strasbourg, a aprobat acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Canada, informeaza Reuters. Europarlamentarii au aprobat CETA cu 408 voturi pentru si 254 impotriva. Cele doua parti se bucura de succesul politcii lor de liber schimb dupa luni de proteste impotriva CETA, venit in ciuda atitudinii presedintelui SUA, DOnald Trump, care s-a retras din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) si vrea sa inchida si Acordul Nord American de Liber Schimb.
Daca Acordul va fi votat el va fi aplicat in mod efectiv incepand cu luna aprilie, anunta Parlamentul European. CETA are nevoie nu doar de aprobarea Parlamentului European ci si de cea a Parlamentelor nationale si regionale.
In 2015, schimburile economice intre UE si Canada au ajuns la 60 de miliarde de euro, semnarea acestui acord urmand sa creasca aceasta cifra cu 20%.
CETA va inlatura toate taxele legate de schimburile intre UE si Canada, mai putin cele legate de serviciile publice, cele de transport, audio-vizuale si de cateva produse agricole.
Acordul va duce de asemenea la recunoasterea mutuala a unor certificate pentru mai multe produse.
Informatiile legate de acordul comercial UE-Canada au aparut acum cateva luni in spatiul public romanesc, discutandu-se problema vizelor de care cetatenii romani aveau inca nevoie pentru a intra in Canada. Autoritatile romane au ajuns in cele din urma la un acord cu oficialii canadieni in privinta ridicarii vizelor, fapt care a permis retragerea obiectiilor Romaniei la CETA.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, la Bruxelles, ca autoritatile romane isi vor retrage rezerva declarata in privinta Acordului economic si comercial UE-Canada (CETA) deoarece au ajuns la un acord cu autoritatile canadiene in privinta ridicarii totale a vizelor de la 1 decembrie 2017.
Canada s-a angajat ca va elimina vizele pentru romanii care au mai avut viza pentru aceasta tara de la 1 mai 2017, iar de la 1 decembrie 2017 Canada va elimina vizele pentru toti cetatenii romani. Timp de 3 ani autoritatile canadiene vor mai avea posibilitatea de a reveni asupra acestei decizii daca vor ajunge la concluzia ca numarul imigrantilor ilegali e foarte mare.
Premierul Dacian Ciolos a efectuat o vizita de lucru in Canada, in vara anului trecut, obiectivul principal al vizitei fiind discutarea ridicarii vizelor pentru români, atat pe linia dialogului româno-canadian, cat si pe cea a formatului tripartit România-Canada-Comisia Europeană, a anuntat atunci Guvernul intr-un comunicat.
Guvernul roman a respins insa oferta initiala a canadienilor, aceasta prevazand o eliminate etapizata a vizelor avand ca termen final luna mai 2018.
Romanii si bulgarii sunt in prezent singurii cetateni ai UE care nu pot intra liber in Canada.