Marea Britanie a declansat Brexitul: Premierul Theresa May vrea sa iasa triumfal din UE

E.b. | 29.03.2017

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficiala ce va fi remisa miercuri, la Bruxelles, si care stipuleaza ca Regatul Unit lanseaza negocierile in vederea Brexitului. Au fost facute publice si fragmente din discursul pe care ea intentioneaza sa-l sustina in fata parlamentarilor britanici.

Pe aceeași temă

 

 

Anuntul a fost facut pe Facebookprin postarea unei fotografii, la ora 21:00 GMT (23:00, ora Romaniei), potrivit AFP. In aceasta fotografie oficiala, difuzata de Downing Street, Theresa May este surprinsa in timp ce semneaza scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald TusK.

 

Totodata au fost facute publice fragmente din discursul pe care ea intentioneaza sa-l sustina in fata parlamentarilor britanici miercuri dimineata, in care le va anunta activarea oficiala a Brexitului.
 

 

"Atunci cand ma voi aseza la masa negocierilor, in urmatoarele luni, voi reprezenta toate persoanele din Regatul Unit - tinerii si batranii, bogatii si saracii (...) si, da, cetatenii europeni care au facut din aceasta tara casa lor", urmeaza sa spuna ea miercuri in Parlament.

 

"In fata oportunitatilor care se vor prezenta in fata noastra in acest periplu memorabil, valorile noastre impartasite, interesele noastre si ambitiile noastre pot si trebuie sa ne uneasca", urmeaza ea sa-si exprime dorinta si sa indemne la o tara "sigura pentru copiii si nepotii nostri", "mai puternica" si "mai dreapta".

 

"Noi vrem sa traim cu totii intr-o Mare Britanie cu adevarat mondiala, care iese si construieste relatii cu vechii sai prieteni si noii sai aliati in intreaga lume", urmeaza sa adauge ea.

 

Cu scopul de a-si uni tara dezbinata dupa referendumul de la 23 iunie, premierul vrea sa se concentreze asupra viitorului. "Noi nu trebuie sa fim definiti prin votul pe care l-am dat in referendum, ci prin hotararea de a face din rezultat un succes".

 

"Noi suntem o mare uniune de persoane si de natiuni cu o istorie de care putem sa fim mandri si un viitor stralucitor", urmeaza sa conchida apasat May.

 

Activarea oficiala, miercuri, a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona deschide doi ani de negocieri in vederea stabilirii conditiilor iesirii tarii din UE.


 
    
Marea Britanie incepe maine iesirea istorica din Uniunea Europeana, un demers fara precedent in istorieFoto: Ziare.com

 

 
 

 

Incepe numaratoarea inversa
 

 

 

 

In cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe langa UE, Tim Barrow, va inmana personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifica activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.
 

 

Din acel moment, incepe numaratoarea inversa pentru stabilirea, prin negocieri, a conditiilor iesirii Marii Britanii din blocul comunitar si a viitoarelor relatii dintre aceasta tara si UE, inclusiv relatii comerciale, proces care conform aceluiasi articol din tratat ar trebui sa fie finalizat intr-un termen de doi ani.

 

La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta in fata Camerei Comunelor pentru a informa deputatii ca a activat articolul 50.

 

Dupa ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurta declaratie de presa, iar a doua zi va trimite celorlalti 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmand sa fie definitivat pana la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru aceasta tema.

 

 

La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmari sa obtina un acord care sa multumeasca toate cele patru entitati ce alcatuiesc Regatul Unit, in special Scotia, care ameninta din nou cu secesiunea.

 

Dar in cadrul acestor tratative vor fi abordate numeroase chestiuni sensibile asupra carora pozitiile oficialilor de la Londra sunt in prezent foarte indepartate de ale celor europeni, cum ar fi costul pe care Marea Britanie il va suporta in virtutea actualelor ei angajamente fata de bugetul comunitar sau statutul imigrantilor comunitari in Marea Britanie, statele blocului comunitar insistand indeosebi pe mentinerea libertatii de circulatie a fortei de munca.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22