Pe aceeași temă
Martin Schulz mai spune ca prin propunerea sa nu cere "mai multa Europa", ci o definire clara "a ceea ce pot cetatenii sa astepte de la UE".
Potrivit propunerii lui Schulz, una dintre cele doua camere ar urma sa fie actualul Parlament European, iar cealalta ar fi alcatuita din reprezentanti ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene.
Presedintele Parlamentului European isi justifica initiativa prin faptul ca o asemenea schema este cunoscuta de cetateni prin prisma experientei din propriile lor tari, iar astfel, deciziile luate in interiorul UE ar deveni, in opinia sa, mai transparente.
Martin Schulz considera ca in acest fel nemultumirile cetatenilor nu vor mai fi indreptate catre Uniunea Europeana in ansamblul ei, intrucat li s-ar oferi posibilitatea sa inlocuiasca, la urne, guvernul european.
El adauga, in articolul citat, ca una dintre problemele Uniunii Europene este ca in prezent cetatenii nu stiu exact ce face aceasta Uniune si uneori ea este acuzata de probleme care isi au originea in deciziile luate de statele membre.
Uniunea Europeana, subliniaza presedintele Parlamentului European, trebuie sa se concentreze pe problemele ce nu pot fi rezolvate individual de statele membre si in acelasi timp sa nu se amestece in acele chestiuni care pot fi solutionate la nivel regional sau national.