Negociatorul PE pentru Brexit critică oferta Londrei privind drepturile cetățenilor UE

E.b. | 10.07.2017

Negociatorul şef Guy Verhofstadt a insistat, întrebat de BBC, că atât cetățenii Uniunii Europene din Marea Britanie, cât și britanicii care trăiesc pe continent trebuie să-și păstreze drepturile actuale, în loc ca guvernul să "inventeze un nou statut".

Pe aceeași temă



 

Negociatorul șef al Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, consideră că planul guvernului de la Londra privind drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea ei din blocul comunitar nu le asigură acestora "nici pe departe ceea ce li se cuvine" și chiar le oferă mai puține drepturi decât britanicilor din Uniunea Europeană, relatează luni BBC, peluat de Agerpres.

 

Într-o scrisoare comună remisă presei, Verhofstadt și liderii a patru din principalele grupuri din PE — care reprezintă două treimi din voturile forului de la Strasbourg — califică oferta Londrei drept "o dezamăgire" și amintesc că au puterea de a respinge orice acord cu privire la Brexit, subliniind că nu vor aproba nicio măsură care să-i priveze pe cetățenii UE de drepturi deja dobândite. Mai mult, propunerea britanică ar duce la creșterea birocrației și a incertitudinii pentru milioane de oameni, consideră semnatarii scrisorii, care mai atrag atenția că oferta Uniunii Europene este una clară și corectă și le promite tuturor cetățenilor — inclusiv celor britanici din UE — tratament egal și menținerea drepturilor de care beneficiază în prezent.

 

Guy Verhofstadt a insistat, întrebat de BBC, că atât cetățenii Uniunii Europene din Marea Britanie, cât și britanicii care trăiesc pe continent trebuie să-și păstreze drepturile actuale, în loc ca guvernul să "inventeze un nou statut". Negociatorul șef al PE pentru Brexit a apreciat că propunerea Marii Britanii "creează un fel de cetățenie de categoria a doua pentru cetățenii europeni din Regatul Unit", ale căror drepturi le diminuează fără niciun motiv, și a reiterat că "în final Parlamentul European va fi cel care va spune 'da' sau 'nu' ". "Vă pot asigura că nu va fi 'da' în cazul în care drepturile cetățenilor europeni — și la fel ale cetățenilor britanici de pe continent — vor fi diminuate, așa cum se prefigurează în acest moment", a punctat Verhofstadt pentru BBC.

 

Scrisoarea celor cinci notează că "Parlamentul European își rezervă dreptul de a respinge orice acord care îi tratează pe cetățenii UE, indiferent de cetățenie, mai puțin favorabil decât în prezent", întrucât "este vorba de o problemă care ține de drepturile și valorile fundamentale aflate în centrul proiectului european".

 

Semnatarii conchid că "la începutul lui 2019 membrii PE vor avea un ultim cuvânt în legătură cu acordul privind Brexit" și se angajează să "lucreze îndeaproape cu negociatorul UE și cu cele 27 de state membre la conducerea acestor tratative".

 

În Parlamentul European se înregistrează evident un profund scepticism cu privire la oferta premierului britanic Theresa May pentru drepturile cetățenilor europeni, a remarcat corespondentul BBC pentru Europa, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a apreciat că "poziția prezentată PE este o distorsionare inutilă a unei oferte despre care unele state membre au afirmat deja că reprezintă o bază bună de negocieri".

 

"Din păcate, articolul cuprinde o serie de inadvertențe care sunt deosebit de neconstructive și pot genera preocupări nenecesare în rândul cetățenilor Marii Britanii și ai UE. Am spus întotdeauna că dorim un aranjament pe bază de reciprocitate, care să le permită cetățenilor UE să trăiască în Marea Britanie așa cum o fac și acum, și tocmai de aceea ne-am prezentat propunerea de a le asigura drepturile printr-un nou 'statut reglementat'. Aceasta înseamnă că vor avea acces la educație, sănătate, asigurări sociale, pensii și locuințe sociale la fel cu cetățenii britanici, în baza propunerilor înscrise în legislația britanică", a explicat purtătorul de cuvânt.

 

La 26 iunie, prim-ministrul britanic Theresa May a asigurat, într-o alocuțiune în parlamentul de la Londra, că 'niciunui cetățean al Uniunii Europene care trăiește legal în prezent în Regatul Unit nu i se va cere să părăsească' țara după Brexit. Rezolvarea acestei probleme face parte dintre dosarele prioritare ale UE în cadrul negocierilor referitoare la Brexit, lansate oficial la 19 iunie. Celor 3,2 milioane de persoane aflate în această situație Theresa May le-a dat asigurări că sunt 'parte integrantă a țesutului economic și cultural' al Marii Britanii. Ea a subliniat însă că orice acord cu privire la statutul lor legal și drepturile viitoare trebuie să fie reciproc și să ofere de asemenea certitudine celor 1,2 milioane de britanici care trăiesc pe continent pentru perioada post-Brexit, adică după martie 2019.

 

Potrivit unui document de 15 pagini privind detaliile ofertei guvernului britanic pentru cetățenii UE instalați în Regatul Unit dat publicității în timpul intervenției Theresei May în fața deputaților, cetățenii europeni își vor păstra drepturile actuale până la data ieșirii Marii Britanii din UE, după care vor trebui să solicite obținerea unui nou statut. Guvernul face distincție între persoanele aflate de cel puțin cinci ani în Marea Britanie — termenul limită urmând a fi precizat — și restul.  
 
  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22