Theresa May, înfrântă. Acordul pentru Brexit, respins de Parlamentul britanic

Redactia | 15.01.2019

Parlamentul de la Londra a respins, marţi seară, cu 432 de voturi la 2012 proiectul acordului de "divorț” convenit cu Uniunea Europeană de către premierul britanic Theresa May.

Pe aceeași temă

Acest vot, care reprezintă o înfrângere istorică pentru Theresa May, care a declarat ca membrii parlamentului britanic vor putea da miercuri un vot de neîncredere guvernului său. De altfel, opoziția laburistă a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului conservator condus de Theresa May.

May i-a reasigurat pe cei care au votat la referendum părăsirea UE că votul lor va fi respectat și le-a cerut deputaților să vină cu soluții și să colaboreze cu Guvernul, scrie Reuters.

”Fiecare zi care trece fără ca această problemă să fie rezolvată înseamnă mai multă incertitudine, mai multă amărăciune și o rană tot mai mare”, apreciază May.

Premierul britanic spune că, dacă va rămâne în funcție, va lua legătura cu Bruxelles-ul și cu partenerii europeni în cel mai scurt timp pentru a continua negocierile.

La scurt timp însă, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a declarat, într-un comunicat de presă, că Bruxelles-ul nu va negocia un alt acord cu Marea Britanie.

”Riscul unei ieșiri dezorganizate a Marii Britanii a crescut după votul din această seară. Deși nu ne dorim asta, Comisia Europeană va continua planul de rezervă. Cer Marii Britanii să își clarifice intențiile cât mai rapid. Timpul aproape a expirat”, a spus Juncker.

Ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui să aibă loc pe 29 martie, adică în mai puțin de trei luni.

La rândul sau, președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat că singura soluție constructivă ar fi ca Marea Britanie să renunțe la Brexit.

Referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE a avut loc pe 23 iunie 2016, iar favorabil Brexitului s-au exprimat 51,9% dintre alegatori.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22