Trump, presedinte. Cum au votat americanii

La o prima vedere sunt cateva clivaje care se contureaza si care explica in parte deznodamantul. Insa pe fond, multe din avantajele comparative ale candidatei democrate (mobilizarea minoritatilor si a electoratului feminin) nu au functionat.

Octavian Manea 09.11.2016

De același autor

 

 

 In ziua alegerilor Trump era creditat cu doar 28,4% sanse. Exit-poll-urile  arata de ce s-a  inclinat balanta in favoarea lui Trump si cum au votat americanii.

 

Trump a castigat electoratul masculin.  Barbatii au inclinat in procent de 53% in favoarea lui Trump in timp ce candidata democrata a fost votata de 54% dintre femei.  Totodata 63% dintre barbatii albi si majoritatea veteranilor (61%) au optat pentru Trump.

 

Independentii au mers cu Trump. Independentii (31%) au votat in proportie de 48% cu Trump in timp ce doar 42% au preferat-o pe Clinton.

 

Revolutia de gen a esuat. Hillary nu a reusit o mobilizare a electoratului feminin. Cu alte cuvinte, Alicia Machado si tot discursul feminist promovat de democrati nu a jucat rolul de game-changer. Mai degraba s-a votat destul de mult partizan, pe baza afilierii politice. Spre exemplu, 89% dintre femeile republicane au optat pentru Trump. Totodata, 53% din electoratul feminin alb a mers catre Trump. Nu in ultimul rand, desi femeile albe cu studii universitare au preferat-o in proportie de 51% pe candidata democrata, totusi 62% dintre femeile albe fara studii universitare au optat pentru Trump.

 

Hillary nu a convins minoritatile in aceeasi proportie in care a reusit Obama in 2012. Minoritatile au sprijinit-o masiv pe  Hillary Clinton (74%). De remarcat insa ca procentele obtinute de candidata democrata in randul populatiei de culoare (88%), al populatiei latino (65%) au fost mai mici decat cele obtinute de Obama in randul acelorasi categorii in 2012: 93% in randul negrilor si 71% in randul populatiei hispanice. Cu alte cuvinte nivelul de sustinere al minoritatilor acordat lui Hillary Clinton a fost mai redus decat sprijinul dat lui Obama in urma cu 4 ani. Si toate acestea in contextual in care bazinul minoritatilor cu drept de vot este in crestere. Spre exemplu categoria latino este estimata la 14-15 milioane in actualul sezon electoral (de la 11 milioane in 2012 si sub 10 milioane in 2008).

 

Trump a reusit mobilizarea electoratului alb. 58% dintre albii care s-au prezentat la vot au votat cu Trump. Julia Azari (FiveThirtyEight) crede ca “o parte din electoratul alb a devenit conștient de o identitate rasială și conștiința asta a fost determinanta in optiunea lor electorala”.

 

Interesant ca 50% dintre cetatenii nascuti in America au optat pentru Trump in timp ce 64% dintre cei care nu au fost nascuti in America au votat pentru candidata democrata.

 

Nivelul de educatie a fost un indicator important al optiunii electorale. Electoratul cu studii universitare a preferat-o in proportie de 52% pe Clinton in timp ce electoratul fara studii universitare pe Trump. Iar acest al doilea aspect l-a avantajat pe Trump in batalia pentru Ohio, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania altfel state cu o demografie politica formata masiv din electorat alb fara studii universitare. 49% dintre cei care au votat-o pe candidata democrata sunt absolventi de facultate si 58% de studii postuniversitare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22