Zece măgării de presă din timpul campaniei (I)

BrÎnduȘa Armanca 25.11.2014

De același autor

Sunt îndejuns de multe probe că presa n-a trecut testul imparțialității, al corectitudinii și al responsabilității în abia încheiata campanie electorală pentru prezidențiale.

 

 

Deși CNA a dormit complice în front, totuși câteva monitorizări independente s-au efec­tuat pe audiovizual în timpul campaniei elec­torale. Nu e simplu de ținut sub observație întreaga comunitate media, sunt necesare criterii, oameni care se pricep, finanțare etc. Mass-media din provincie au rămas de o vreme în afara atenției, cu toate că, în pau­perizarea generală a presei, face și ea compromisuri po­litico-economice, într-un joc perdant pe termen lung. Din ce s-a putut observa cu ochiul liber pe televiziuni în­tr-o mo­nitorizare HotNews pe norme pro­fe­sional-de­ontologice, finanțată de de Fundația Konrad Adenauer, am selectat exemplele cele mai revoltătoare.

 

1. Părinții lui Iohannis la vilă

În emisiunea de pe RTV din 29 octombrie a lui Ciutacu s-au arătat imagini cu o fru­moasă vilă din Würtzburg atribuită părinților pen­sio­nari ai lui Klaus Iohannis. Comentariile au con­tinuat în emisiunea Andreei Crețulescu, Ro­mâ­nia la raport, întărindu-se ideea că este vor­ba de o proprietate scum­pă din Ger­ma­nia, estimată la 500.000 euro: „Iată că după cele șase case o avem și pe a șaptea, cea mai scumpă. Deci o avere imobiliară a lui Io­han­nis de un milion de euro“, a conchis in­vitatul Mi­rel Palada – PSD. În fapt, pă­rinții can­di­da­tului locuiesc cu chirie în mansarda vilei fil­mate de RTV.

 

2. Elena Udrea și Klaus Iohannis, împușcați cu prezumții

Aflată în studioul de la Timișoara al TVR, Ele­na Udrea a fost pusă în fața unei întrebări ten­dențioase în dezbaterea din 19 octombrie, me­nite să vehiculeze un zvon fără bază factuală. Moderatorii Monica Ghiurco și Radu Rădulescu au întrebat-o pe Elena Udrea dacă este „iu­bita“ președintelui Băsescu, pornind de la un interviu apă­rut într-o pu­bli­ca­ție satirică. Candidata a mai fost în­tre­bată dacă nu o de­ranjează că este „blondă“. La fel de re­levantă s-a dovedit și în­tre­barea cu tentă su­biec­tivă a Laviniei Șandru în dez­baterea Ponta-Iohannis, jalnic or­ga­nizată la Realitatea TV. Adre­sată candidatului liberal, în­trebarea conținea acuzația că acesta n-a vizitat Chișinăul și Cernăuțiul, deci nu merită voturile ro­mâ­nilor de acolo. Deși jurnaliștii trebuie să cla­ri­fice aspecte inclusiv biografice din existența candidaților, se recomandă ca întrebările lor să pornească de la fapte, in­formații, iar nu de la prezumții care dis­cre­ditează. Un exemplu de „așa da“ este in­ter­viul dintre cele două tururi luat lui Klaus Io­hannis în emisiunea Du­pă 20 de ani de la PRO TV.

 

3. Secțiile goale de la Londra și băsiștii

Antena 3 și RTV au fost campioanele ma­ni­pulărilor și dejecțiilor televizate. Preluând me­sajele liderilor PSD (vezi Gabriela Firea) în in­tenția de a-l avantaja pe Victor Ponta, te­le­vi­ziunile au acreditat ideea că la Londra, unde erau cozi kilometrice în ziua votului în am­bele tururi, ar fi secții goale. Imaginile con­trastau flagrant cu cele transmise pe Face­book de românii care stăteau de ore la coadă cu o deteminare extraordinară. Declarațiile de pe cele două posturi, cărora li s-a adăugat și TVR Internațional, conduceau la concluzia că există „agitatori“ fie străini, fie „băsiști“, care împiedică votul. Ulterior cele două canale au acu­zat ambasadorii pentru situația creată, singurul vinovat fiind în fapt guvernul.

 

4. Manifestațiile absente

Manifestațiile de susținere a românilor din străi­nătate, care au adunat zeci de mii de oa­meni în piețele marilor orașe, au fost ignorate sau considerate secundare, atât de unele ca­nale de știri, cât și de TVR. Când manifestațiile s-au transformat în proteste antigu­vern­a­mentale, B1 TV a devenit prudent și a dat știri scurte în jurnalele târzii, iar Antena 3, RTV și TVR au ignorat complet subiectul.

 

5. Licitația Dracului

Emisiunea Sinteza zilei a lui Gâdea se califică pentru titlul de cea mai mizerabilă emisiune din campanie. Împreună cu Badea, Ursu, Ciu­vică etc. s-a pus la cale o „licitație“ pentru a-l batjocori pe șeful statului, într-o cam­pa­nie de denigrare furibundă. A fost arătat pu­blicului tabloul Răutatea pământului, în care Traian Băsescu apare sub chipul lui Gollum din Stăpânul Inelelor. „Pornim de la 10 ani cu exe­cutare“, a declarat moderatorul, ca re­van­șă la pedeapsa primită de patronul său, Dan Voiculescu.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/slider5/armanca.jpg

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22