De același autor
Sunt îndejuns de multe probe că presa n-a trecut testul imparțialității, al corectitudinii și al responsabilității în abia încheiata campanie electorală pentru prezidențiale.
Deși CNA a dormit complice în front, totuși câteva monitorizări independente s-au efectuat pe audiovizual în timpul campaniei electorale. Nu e simplu de ținut sub observație întreaga comunitate media, sunt necesare criterii, oameni care se pricep, finanțare etc. Mass-media din provincie au rămas de o vreme în afara atenției, cu toate că, în pauperizarea generală a presei, face și ea compromisuri politico-economice, într-un joc perdant pe termen lung. Din ce s-a putut observa cu ochiul liber pe televiziuni într-o monitorizare HotNews pe norme profesional-deontologice, finanțată de de Fundația Konrad Adenauer, am selectat exemplele cele mai revoltătoare.
1. Părinții lui Iohannis la vilă
În emisiunea de pe RTV din 29 octombrie a lui Ciutacu s-au arătat imagini cu o frumoasă vilă din Würtzburg atribuită părinților pensionari ai lui Klaus Iohannis. Comentariile au continuat în emisiunea Andreei Crețulescu, România la raport, întărindu-se ideea că este vorba de o proprietate scumpă din Germania, estimată la 500.000 euro: „Iată că după cele șase case o avem și pe a șaptea, cea mai scumpă. Deci o avere imobiliară a lui Iohannis de un milion de euro“, a conchis invitatul Mirel Palada – PSD. În fapt, părinții candidatului locuiesc cu chirie în mansarda vilei filmate de RTV.
2. Elena Udrea și Klaus Iohannis, împușcați cu prezumții
Aflată în studioul de la Timișoara al TVR, Elena Udrea a fost pusă în fața unei întrebări tendențioase în dezbaterea din 19 octombrie, menite să vehiculeze un zvon fără bază factuală. Moderatorii Monica Ghiurco și Radu Rădulescu au întrebat-o pe Elena Udrea dacă este „iubita“ președintelui Băsescu, pornind de la un interviu apărut într-o publicație satirică. Candidata a mai fost întrebată dacă nu o deranjează că este „blondă“. La fel de relevantă s-a dovedit și întrebarea cu tentă subiectivă a Laviniei Șandru în dezbaterea Ponta-Iohannis, jalnic organizată la Realitatea TV. Adresată candidatului liberal, întrebarea conținea acuzația că acesta n-a vizitat Chișinăul și Cernăuțiul, deci nu merită voturile românilor de acolo. Deși jurnaliștii trebuie să clarifice aspecte inclusiv biografice din existența candidaților, se recomandă ca întrebările lor să pornească de la fapte, informații, iar nu de la prezumții care discreditează. Un exemplu de „așa da“ este interviul dintre cele două tururi luat lui Klaus Iohannis în emisiunea După 20 de ani de la PRO TV.
3. Secțiile goale de la Londra și băsiștii
Antena 3 și RTV au fost campioanele manipulărilor și dejecțiilor televizate. Preluând mesajele liderilor PSD (vezi Gabriela Firea) în intenția de a-l avantaja pe Victor Ponta, televiziunile au acreditat ideea că la Londra, unde erau cozi kilometrice în ziua votului în ambele tururi, ar fi secții goale. Imaginile contrastau flagrant cu cele transmise pe Facebook de românii care stăteau de ore la coadă cu o deteminare extraordinară. Declarațiile de pe cele două posturi, cărora li s-a adăugat și TVR Internațional, conduceau la concluzia că există „agitatori“ fie străini, fie „băsiști“, care împiedică votul. Ulterior cele două canale au acuzat ambasadorii pentru situația creată, singurul vinovat fiind în fapt guvernul.
4. Manifestațiile absente
Manifestațiile de susținere a românilor din străinătate, care au adunat zeci de mii de oameni în piețele marilor orașe, au fost ignorate sau considerate secundare, atât de unele canale de știri, cât și de TVR. Când manifestațiile s-au transformat în proteste antiguvernamentale, B1 TV a devenit prudent și a dat știri scurte în jurnalele târzii, iar Antena 3, RTV și TVR au ignorat complet subiectul.
5. Licitația Dracului
Emisiunea Sinteza zilei a lui Gâdea se califică pentru titlul de cea mai mizerabilă emisiune din campanie. Împreună cu Badea, Ursu, Ciuvică etc. s-a pus la cale o „licitație“ pentru a-l batjocori pe șeful statului, într-o campanie de denigrare furibundă. A fost arătat publicului tabloul Răutatea pământului, în care Traian Băsescu apare sub chipul lui Gollum din Stăpânul Inelelor. „Pornim de la 10 ani cu executare“, a declarat moderatorul, ca revanșă la pedeapsa primită de patronul său, Dan Voiculescu.