De același autor
Prezentarea din 22 februarie 2018 a ministrului Justiției, încheiată cu declanșarea procedurii de revocare a șefei DNA, a reprezentat o mostră jenantă de neglijență în comunicarea cu presa. Raportul citit „în sinteză“ și publicat după 20 de ore pe site-ul ministerului se dovedește a fi redactat în pripă, plin de greșeli și de incoerențe, subliniate pe Facebook de jurnalistul Bogdan Oprea. Jurnaliștii au descoperit că ministrul Tudorel Toader a utilizat texte dintr-un document al Inspecției Judiciare nedestinat publicității, ignorând legea și regulile privind secretul de serviciu și confidențialitea. Lungă și încâlcită, prezentarea a produs iritare în rândul ziariștilor prezenți, care i-au cerut ministrului să dea explicații clarificatoare și să răspundă la întrebări. Publicul care a urmărit conferința la televiziune (peste două milioane de telespectatori) sau la radio și pe Internet auzea vociferări în sală. Spre deosebire de conferința de presă a Laurei Codruța Kövesi, unde s-au putut pune întrebări chiar în reluare, dar unde jurnaliștii nu au fost suficient de pregătiți, aici ministrul Justiției a preferat să transpire până la capăt fără să cedeze niciunei întrebări.
Ce s-a întâmplat ulterior, când a presa a început să comenteze raportul și întreaga situație a revocării, calificată de mulți analiști ca decizie politică, este inacceptabil pentru profesioniștii mass-media. În primul rând, este de neînțeles pentru publicul neutru cum e posibil ca același text să producă jubilație în anumite medii și indignare în altele. Fenomenul ilustrează în ce măsură comunități de presă din România au renunțat la prerogativele și responsabilitățile specifice profesiei, acceptând să intre în complicitate cu sistemul politic și să facă parte din mafia de la putere, care le asigură resurse și influență. Antena 3, RTV, unele emisiuni de pe B1 TV și de la televiziunea publică, Evenimentul zilei, Jurnalul național, DCNews, de curând și România liberă, plus o seamă de site-uri obscure, dar foarte agresive, ca luju.ro, au lăudat fără măsură raportul și au sărbătorit evenimentul. Realitatea TV, alte emisiuni de pe B1 TV și TVR, Digi 24, Adevărul, revista 22 ș.a. au fost critice față de raport, față de organizarea prezentării în fața jurnaliștilor, dar mai ales față de gestul politic în sine. Când au pus pe cântar și unele scăpări ale managementului șefei DNA, s-au apropiat de normele echidistanței și corectitudinii obligatorii în mass-media. Adevărul nu este la mijloc, ci este rezultatul unor investigații și analize practicate de jurnalist, care „îşi va exercita profesia în scopul servirii interesului public, conform propriei sale conştiinţe şi în acord cu principiile prevăzute de normele profesionale“ și „va face demersuri rezonabile pentru a verifica informaţiile înainte de a le publica. Informaţiile false sau cele despre care jurnalistul are motive temeinice să creadă că sunt false nu vor fi publicate“, stabilește Codul Deontologic Unificat al Jurnaliștilor din România.
Rapoartele europene despre mass-media din România au subliniat influența intereselor patronale asupra politicii editoriale. Se știe că patronii de presă penali, unii deja condamnați, alții aflați în instanță sau în cercetare, ca Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Dan Andronic sau Alexander Adamescu, au transformat companiile media în arme de război împotriva DNA și a justiției și nu doar atât. Atacurile la jurnaliștii critici, la comentatorii nealiniați la PSD și ALDE au luat forme inadmisibile, de la campanii denigratoare la caricaturizare și injurii. Tot mai furibunzi, încurajați de apartenența la structurile oculte ale puterii, indivizii deghizați în jurnaliști sau comentatori care reprezintă vectorii de imagine ai Antenei 3 au trecut la represalii fără frână. Pentru îndemnul „Pupați-o în c... pe Kövesi“ adresat de Gâdea purtătorului de cuvânt al PNL, există peste 100 de sesizări la CNA. Exprimarea a migrat și în zona de divertisment a trustului Intact. Dan Negru a comentat pe Facebook marele premiu luat de regizoarea Adina Pintilie la Festivalul de la Berlin cu „Băgați-vă Ursul de Aur în fund... toţi Urșii de Aur fac săli goale de cinema, filme ieftine cu curve și înjurături vândute fraierilor drept artă“. Aplauze! Complicitatea CNA cu orice derapaj de la Antene încurajează conduita reprobabilă, amplificată în ultimele zile până la paroxism. La adresa jurnalistei de la Realitatea TV care cerea ministrului Justiției să explice pasaje din raport, Gâdea și-a permis să spună la Sinteza zilei că este „sluga noii Securități“, iar Mircea Badea a continuat așa: „Am văzut o nesimțită, adică o mahalagioaică de la SRI-TV, adică de la Realitatea TV, îngurguțându-se stând așa revărsată cu șuncile expuse fiind nesimțită, agresivă și întrerupând prezentarea unui raport oficial. Eu nu înțeleg cum n-au venit doi jandarmi să o ia pe matahală să o dea afară de acolo“. După aceste cuvinte de hazna aruncate în spațiul public, a invocat „lipsa de bună creștere și de deontologie“... a jurnalistei. Nu e de râs! Mahalaua mediatică a Antenelor și a RTV, la care se adaugă unele excese ale lui Rareș Bogdan - Realitatea TV, ale lui Radu Banciu - B1 TV sau mitocănismele lui Laurențiu Botin de la B1 TV, e în plină expansiune, intoxicând spațiul public. Protestatarii din piețele marilor orașe împotriva clasei politice corupte, care vrea să răpună instituțiile justiției pentru a le subordona, au scandat în aceste zile nu doar împotriva celor din PSD, ALDE, UDMR, care orchestrează lichidarea luptei anticorupție, ci și împotriva mediilor percepute ca parte a sistemului mafiot (Antena 3/Niște derbedei, Ați mințit poporul/Cu televizorul), precum și împotriva Consiliului Național al Audiovizualului vinovat de complicitate (CNA/ Fă ceva!, CNA/Poftiți la DNA!).