Aplauze la discursul urii

Încurajarea extremismului, a xenofobiei, a oricărei forme de discriminare nu este compatibilă cu jurnalismul. Este o profesie cu mare responsabilitate socială.

Brindusa Armanca 01.08.2023

De același autor

Startul la campania electorală îl dă în Timișoara aflată în plin program al Capitalei Culturale a Europei un om de afaceri cu o condamnare penală la activ care a salutat pe Facebook prezența actorului John Malkovich cu o frază plină de ură la adresa primarului german.

„Atacul incalificabil al unui om de afaceri din Timișoara la adresa primarului Dominic Fritz, caracterizat ca «lepră de pui nazist», precum și susținerea pe care au arătat-o diverși comentatori, printre care parlamentari, consilieri locali sau foști membri ai guvernului, nu pot rămâne nesancționate... Discursul urii nu trebuie normalizat. Toți cei care credem într-o Românie europeană trebuie să-l oprim”, a reacționat PEN România, filiala organizației internaționale a scriitorilor. 

Departe de a fi retras expresia, deținătorul a cinci restaurante și a unui hotel a susținut fără nicio dovadă că bunicul primarului ar fi fost „ofițer Luftwaffe SS”(sic!) și a continuat zile în șir cu postări ostile de natură politică. Afaceristul n-a uitat să menționeze originea evreiască a actorului John Malkovich. Peste 500 de like-uri și sute de comentarii aprobatoare arată că manifestările xenofobe au un public și un electorat potențial care va prefera oferta extremistă. De altfel, autorul atacului și-a făcut un titlu de glorie din participarea la nunta lui George Simion, liderul AUR, ceea ce face inteligibilă ofensiva politică de pe pagina sa de FB. Consilieri locali, un parlamentar și mai mulți membri de la PNL, viceprimarul PSD al Aradului, un fost secretar de stat PSD la Ministerul Culturii, un deputat AUR au aplaudat atitudinea grobiană prin like-uri sau comentarii. Prefectul PSD s-a delimitat, conducerea PNL nu. Primarul a depus o sesizare la CNCD și a anunțat că va deschide un proces.  

Nu este prima oară când xenofobia răbufnește în orașul care are ca zestre multiculturalismul și buna înțelegere între comunități etnice sau religioase. Îngrijorător de data aceasta este și numărul mare de jurnaliști care susțin insulta, discriminarea, discursul urii.

Gheorghe Ilaș, redactor-șef la ImpactPress, îi transmite felicitări haterului („ești un mare om liber!”), iar Mircea Dan Opriș, rebranduit ca jurnalist după ce a fost consilier parlamentar și security manager la Aeroportul Timișoara, își arată respectul cu emoticonul „chapeau!”. Loredana Codruț de la Știri pe surse, prezentă pe FB sub numele de Eleanor Swell, ține neapărat să apară în poza cu susținătorii xenofobului cu un comentariu transcris ca atare: „Mare păcat că i-ai zis așa lui Fritz, fiindcă i-ai dat șansa să se victimizeze din nimic, să își facă imagine. Altfel, să se consemneze că și ziarista Loredana Codruț a dat like la postarea asta!”. Un șuvoi de like-uri au dat Lia Lucia Epure de la Ziua de Vest, care în februarie îl aproba pe omul de afaceri aflat în răfuială cu primăria cu un comentariu ofensator la adresa oamenilor din instituție: „Golani, repetenți, incompetenți, și - cum spuneai? - ah, vagabonzi! Ce bine sună!”. Printre susținătorii care au pus inimioare, like sau comentarii se numără Cosmin Țîntă de la Demnitatea, Anda Deliu-Timiș Plus, Gheorghe Gelu-fost Mediafax, Florin Cărăbaș, reporter sportiv la Radio Timișoara și TVR Timișoara, Virgil Simionescu, fotoreporter la Inquam Photos. Nu lipsește Robert Turcescu, care însă și-a retras ulterior like-ul. De menționat că Facebook este spațiu public, iar conduita celor care folosesc rețelele sociale este la vedere și se supune regulilor și legilor în vigoare.

Încurajarea extremismului, a xenofobiei, a oricărei forme de discriminare nu este compatibilă cu jurnalismul. Este o profesie cu mare responsabilitate socială. Propaganda șovină, antisemitismul, instigarea la ură, xenofobia aduc atingere demnității umane și instituie o atmosferă de ostilitate și de frică. „Limbajul crimei aduce după el crima. Întotdeauna”, subliniază scriitorul Radu Vancu. Consecința episodului xenofob relatat a fost o dezlănțuire de ofense, de replici degradante, de indecență, de injurii din toate părțile. Parlamentul European și-a arătat în documente îngrijorarea față de proliferarea discursurilor online de incitare la ură care aduc „atingere interesului public colectiv, deoarece conținutul dăunător subminează discursul public respectuos și onest și reprezintă o amenințare la adresa siguranței publice, având în vedere că discursurile de incitare la ură în mediul online pot incita la violență în lumea reală”. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22