Argou de jurnaliști (III). Fonfleul

Brîndușa Armanca 15.07.2014
SHARE 2

De același autor

Faptul că jurnaliștii cedează vitezei, dorinței de trafic și audiență, părăsind bunele deprinderi de verificare rezonabilă a informației, duce la distorsiuni grave ale realității și la pierderea rostului mass-media de a informa corect publicul.

Pe măsură ce presa a devenit tot mai lipsită de inhibiții în goana după subiecte ne­mai­au­zi­te, argoul media s-a diversificat. Foamea de sen­zațional i-a dus pe jurnaliști direct în bu­că­tă­rie. „Fonfleul“ este un an­treu menit să păcălească foa­mea. Un restaurant din Brăila afișa în meniu „fonfleuri de bu­levard“, adică ou fiert cu anșoa, tartine cu icre de știu­că, vol-au-vent cu somon ma­rinat, carpaccio de butter­fish cu rucola ciboulette, roșii uscate, măsline. Gastronomie fără consistență, care ia ochii, în vreme ce fran­țuzis­me­le și ita­lie­nis­me­le ridică prețul. Analogia care a impus ter­me­nul în slang e valabilă: su­biec­tele sunt incon­sistente, uneori pure in­ven­ții, dar împachetate astfel încât să stârnească in­teres și să pară verosimile. Maestrul fon­fleu­lui de presă, Ion Cristoiu, scria într-o rubrică din 2009 a ziarului Ring că în limbaj gaze­tă­resc „fonfleul e ştirea gogonată, fără nici o aco­perire în rea­litate, servită publicului con­su­ma­tor ca având credibilitatea unei surse si­gu­re“ și îl denunța pe Cozmin Gușă ca „fon­fleist“ periculos „de­oa­rece lansează pocnitori me­diatice atât de grav şi, mai ales, atât de misterios încât mulţi îl cred alimentat de ser­vi­ciile secrete autohtone, ba chiar şi pla­ne­ta­re“. Printre go­go­natele care au făcut carieră în Evenimentul zilei anilor ‘90 este găina care a născut pui vii în ograda Se­vas­tiței din Pașcani. Repor­te­rii acelei perioade își amin­tesc că Jack, cum era su­pra­nu­mit Cristoiu, cerea frecvent astfel de povești senzaționale fără niciun dram de adevăr în ele: „Tragica poveste a Ma­ria­nei Roșca care, îndrăgostită de literatura lui Sienkiewicz, a fost părăsită de amantul cu Dacie roșie“ e o mostră din ce însemna un titlu din Bu­li­na roșie. Te um­flai de râs, dar vindeai ziarul. Multe dintre ti­tlurile de pe atunci dau clasă celor de azi. Fon­fleurile aveau și ele rostul lor. Aveam co­legi adevărați artiști ai acestui „gen pu­bli­cis­tic“, își amintește unul dintre ei.

 

Subiectul s-a rostogolit până în zilele noastre, când Ro­mâ­nia TV a inventat la paritate povestea coco­șu­lui care a supraviețuit doi ani după ce a fost decapitat. Reportervitual.ro face haz de su­biect, afișat pe site-ul postului ală­turi de slo­ga­nul „Noi dăm știrea exactă“. Iulian Co­mă­nes­cu pune fonfleul alături de țea­pă, into­xi­ca­re și farsă pe tava celor șase tipuri de gogoși vândute publicului, definindu-l ca pe o mis­ti­fi­ca­re cu sursă obscură, cu atât mai nocivă azi cu cât circulația sa devine mai facilă pe In­ter­net și pe rețelele de socializare: „rețelele sunt pline de false rețete de slăbit, sex, descoperiri științifice miraculoase, re­ve­la­ții religioase de doi lei, dezvăluiri istorice epo­cale și altele. Uneori, astfel de lucruri pornesc de pe site-uri bizare, conspiraționist-convinse (limba ro­mâ­nă e strămoașa limbii latine, dacii sunt primii europeni etc.). Alteori, sunt invenții puse cu nonșalanță în circulație și de profesioniști, și de amatori (medicii finlandezi au constatat că…)“. Sunt binecunoscute ști­ri­le contrafăcute care anunță în fiecare an iar­na secolului sau cea mai secetoasă vară, nicio­dată confirmate, ne­lipsite însă din toată presa de sezon. La modă este fonfleul cu alură științifică, ve­hi­cu­lat cu nonșalanță pe In­ternet, televiziune sau radio, chiar dacă sună a tâmpenie. În 2012, Agerpres publica o știre de-a dreptul comică, dar urgent preluată de ziare serioase ca Gân­dul și România liberă, că Organizația Mon­dia­lă a Sănătății - OMS ar fi introdus vegetarienii și îndrăgostiții în lista bol­navilor psihici. Cu doar un pic de căutare în plus, s-ar fi văzut că falsa știre pleca nu de pe site-ul OMS, ci de pe portalul rusesc MedVesti. Presa sportivă abundă și ea în aiureli prezentate ca in­for­ma­ții beton. Blogge­rul Adi Dobre deplângea prin 2010 lipsa de calitate a informației sportive, dar și lipsa de pre­tenții a publicului ei: „Presa de specialitate e plină de fonfleuri în această pe­rioadă. E parcă dezlegare la fonfleuri. Se scrie pe genunchi, se inventează ştiri, se ima­gi­nează transferuri, se minte. Se minte cu o ne­ruşinare vecină cu penalul. E perioada în care fiecare scrie ce vrea. Ziarele de sport abundă de subiecte efemere, unele su­pra­vie­ţuind doar câteva minute, până când vine con­cu­renţa cu o «exclusivitate». Urmează din par­tea învinşilor un drept la replică, adică tot o «exclusivitate» fabricată. Pe cuvânt, mulţi dintre cei care fac presă sportivă astăzi i-ar face să pălească de invidie chiar şi pe Fraţii Grimm ori pe Hans Christian Andersen. Au imaginaţie băieţii, nu glumă“. Nu despre ima­ginație e vorba, ci de lipsa deontologiei.

 

Fap­tul că jurnaliștii cedează vitezei, dorinței de trafic și audiență, părăsind bunele de­prin­deri de verificare rezonabilă a informației, duce la distorsiuni grave ale realității și la pier­de­rea rostului mass-media de a informa co­rect publicul. Complicitatea merge în sus, fiind­­că șefii editoriali asta cer și asta vând. Opu­sul fonfleurilor de presă ar fi subiectele „gra­se“, investigațiile care fac să le țiuie ure­chi­le politicienilor, șefilor prinși pe picior gre­șit. Ele însă au devenit o delicatesă rară. //

TAGS:

Comentarii 2

Gheorghe Popescu - 07-18-2014

Alta contra in macinatul proverbial de acum dintre RL si Revista 22 pe de o parte si EVZ pe de alta. Sa porneasca oare totul de la faptul ca EVZ este sustinatorul lui Basescu iar RL si Revista 22 sint oponentii acestuia? Cred ca unor ziare de asa zisa dreapta le-ar sta mai bine sa-si caute dusmanii in tabara PSDista, in loc sa se improaste reciproc cu noroi. Le amintesc reporterilor de la RL si 22 ca singura ziarista (!?) din tabara lor contrata vreodata de EVZ a fost Mungiu Pippidi, individa care e certata atit de mult cu adevarul incit a fost nevoita sa renunte la comentariile cititorilor, care o taxau de fiecare data pentru timpeniile scrise. Nu stiu daca deontologia aia mult vehiculata in presa include si respectul fata de colegii de breasla, dar mistocarelile reciproce fac oricum parte din curriculumul oricarui roman, asa ca trebuie sa le acceptam ca romanisme. Dragi tovarasi, daca nu va intelegeti intre voi, cum mama naibii vreti sa ii faceti pe romani sa se inteleaga? Renuntati sa mai fiti propagandisti, deveniti jurnalisti si veti avea mai mult respect unul pentru celalalt. Separarea in tabere pe care o practicati acum e data de separarea politica, propagandistica (ai lor versus ai nostri), nu de calitatile jurnalistice (care or fi alea). Si ca un comentariu la subiectul articolului, romanii sint in stare sa discearna niste fonfleuri. Ce le sta cititorilor cu adevarat in git e propaganda desantata, agresiva si total partinica, pe care colegii dumneavoastra doamna Armanca o practica cu foarte mult aplomb. Poate n-ar strica sa scrieti citeva rinduri si pe aceasta tema. Atacati va rog tema mercenariatului politic in jurnalismul romanesc. Tema mult mai grava si mai nociva decit citeva minciunele simple, menite sa atraga spalatoresele sau precupetele.

Răspunde

billix - 07-16-2014

" Maestrul fon­fleu­lui de presă, Ion Cristoiu..." El e "maestru" doar pentru jurnalicii patriei (copyright AC) - cita frunza, cita iarba, intr-o tara bintuita de molima PROSTIEI. El e MAESTRU la fel cum Arcul de Triumf e MAMIFER!... Gaina nascatoare a nasit-o Cirstoiu, dar "tatal timpeniei" e maaaare consilier la foaaaaarte inalt nivel acum. Un fost jurnalic perseverent, care mai polueaza si teleecranele, din cind in cind. Cirstoiu mai des, mult mai des. Halul indescriptibil in care a ajuns MEDIA din RO ar cere o analiza necrutatoare, pe spatii ample si multiple voci, si nu un articolas bulevardier, ca cel de fata.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22