De același autor
Agresat pentru că exprimă o opinie contrară liniei, Mircea Marian a simţit pe pielea lui ceea ce a analizat în articolele sale din Evenimentul Zilei sau în dezbateri de platou.
Societatea românească a avut de-a face în ultimii ani cu instaurarea conflictului ca mod de guvernare: orice competitor politic s-a codificat în limbajul public ca „adversar“ sau „duşman“, orice confruntare a devenit „luptă“ şi „război“. Cu această terminologie, amplificată până la catastrofă, a operat şi presa doritoare să atragă atenţia şi să crească audienţele. Dai pe Google şi găseşti sute de mii de titluri în care tronează cuvântul „inamic“, în cele mai diverse contexte: „Republica Moldova devine inamic declarat al Bruxellesului“, „Vântul, principalul inamic al vedetelor pe covorul roşu“, „Cel mai mare inamic al producătorilor de medicamente, taxa clawback“, „Ponta, marele inamic“, „Încă un inamic pentru Piţurcă“ sunt doar câteva exemple de ultimă oră. Otevizarea, divertismentul slobod la gură şi la gesturi obscene, precum şi moda „televiziunilor de ştiri“ au amplificat uneori până la demenţă fenomenul bătăliilor sângeroase în platou. Preferinţa pentru pitecantropi gen Becali sau Vadim Tudor, invitaţi să se repeadă la oricine, inventarea unor genuri denumite spre derută „pamflet“ sau „satiră“, pentru a acoperi insulte şi instigări la violenţă, în care Mircea Badea deţine un record cu prea puţine sancţiuni legale, transformarea moderatorului în inchizitor gen Gâdea accentuează tendinţa spre agresivitate.
Agresarea jurnalistului Mircea Marian pentru a-şi fi exprimat opinia în chestiuni publice vine ca o consecinţă indusă. Comentatorii au subliniat că lipsa de reacţie sau reacţia slabă în cazuri anterioare ca Horia-Roman Patapievici sau Vladimir Tismăneanu, „pedepsiţi“ pentru că ar fi „neromâni“ şi pentru că nu sunt de partea cui trebuie, în acest caz USL. În timpul lansării volumului De ce e România altfel? în Timişoara, oraşul care se mândreşte cu multiculturalismul său, istoricul Lucian Boia a fost sabotat fiindcă este „duşmanul românilor“. Ca şi cei amintiţi, cărora li se adaugă şi alţii, jurnalistul Mircea Marian a fost ameninţat şi bruscat fiindcă ar fi „jidan“, aşadar nu suficient de român. Naţionalismul gregar este promovat din greu pe plan politic şi mediatic, este amplificat de un curent antieuropean şi antiamerican, moştenire încă neconsumată a propagandei comuniste şi a vechii Securităţi care prinde la anumite segmente din societate. Mai e ceva: manipularea deşănţată practicată de Antene, care au transformat în iarnă proteste sociale fireşti într-un spectacol unde indivizi plătiţi sau răsplătiţi, ca generalul Dogaru sau învăţătoarea grevistă devenită senator ş.a., au fost transformaţi în „eroi“ de conjunctură, în vreme ce inamicii au fost diabolizaţi, a produs confuzie şi anxietate socială. Nu putem avea memorie atât de scurtă încât să nu ne amintim ofensiva liderilor politici azi la putere care au difuzat permanent ideea că există un vinovat pentru toate (preşedintele, dracul în persoană) sau mai mulţi (duşmanii politici), care trebuie anihilaţi, dacă nu chiar lichidaţi.
Publicul se poate întreba de ce sărim ca arşi dacă este agresat un jurnalist, când violenţa este la ordinea zilei: odraslele şi nevestele sunt bătute ca la carte, violul şi crima au devenit subiecte de presă zilnice. Jurnaliştii reprezintă o categorie expusă. Deşi raţiunea profesiei lor este interesul public, nu întotdeauna acest lucru este de la sine înţeles. Uneori jurnaliştii îşi trădează menirea, alteori oamenii interpretează greşit interesul public şi ignoră libertatea opiniei. Revenirea insultei şi calomniei în Codul Penal şi „moralizarea“ penală a delictului de opinie îi priveşte frecvent pe jurnalişti, de aceea solidaritatea este obligatorie. Cazul Mircea Marian are două circumstanţe agravante: agresorul Mihai Voicu face parte din categoria „revoluţionari“, categorie utilă puterii politice, deseori folosită ca instrument de presiune şi intoxicare, iar agresiunea s-a petrecut în prezenţa unor poliţişti blazaţi, categorie utilă şi ea puterii. În absenţa unor instrucţiuni, poliţiştii n-or fi ştiut de partea cui să fie. Agresat pentru că exprimă o opinie contrară liniei, Mircea Marian a simţit pe pielea lui ceea ce a analizat în articolele sale din Evenimentul Zilei sau în dezbateri de platou: că vocile critice primesc un stigmat (îl primise deja când a fost îndepărtat de la TVR Info împreună cu Ioana Lupea), în vreme ce în ierarhiile puterii criteriul datului din gură favorabil a adus funcţii ministeriale şi beneficii majore diverşilor cobeligeranţi din studiourile Antenelor sau ale Realităţii TV, pe vremea campaniilor electorale. Amară confirmare. //