Banater Zeitung la 30 de ani

De-a lungul timpului au apărut peste 200 de ziare și publicații germane în Banat, unele efemere.

Brindusa Armanca 28.11.2023

De același autor

Un ziar „tinerel”, dacă îl raportăm la tradiția de peste 250 de ani a ziarelor de limbă germană din Banat. Siegfried Thiel, redactor-șef la Banater Zeitung (BZ), spune că aniversarea are în vedere reinventarea ziarului la 10 noiembrie 1993, după închiderea fostului ziar comunist, Neue Banater Zeitung (NBZ) înființat în 1968 prin schimbarea numelui unei publicații anterioare, Die Wahrheit (Adevărul) fondat în 1957.

„Nu vrem să ne asumăm paternitatea NBZ, credem că săptămânalul german din Banat a început o viață nouă, diferită, după Revoluție”, a subliniat redactorul-șef al BZ. În dialogul cu jurnaliștii, Nina May, redactor-șef la Allgemeine Deutsche Zeitung (ADZ), publicația tutelară de la București, și Siegfried Thiel, de la Banater Zeitung, au dezvăluit conceptul ziarelor de limbă germană din România: publicații clasice, care apar în format tipărit, în pdf și online, dedicate comunității germane din regiunile unde trăiesc șvabi și sași, dar și celor emigrați în Germania sau oriunde în lume. Nina May a definit ziarele de limbă germană din România „o mare familie de ziare destinată germanilor care mai trăiesc în România, etnicilor germani care au emigrat, românilor care se îngrijesc de patrimoniul cultural al acestora, o nouă comunitate în permanentă devenire, care are la bază trecutul germanilor cu o îndelungată istorie în România”.

„Tinerilor le putem părea demodați, dar conceptul nostru de ziar clasic înseamnă că jurnaliștii noștri merg pe teren, în comunități, fac reportaje și interviuri, nu fac doar știri din birou, de pe internet”, a explicat Thiel.

Un sondaj din 2021 arată că publicul tânăr este în minoritate, cei mai mulți cititori au între 50-59 de ani, urmează categoria 40-50 de ani și abia pe locul următor este publicul tânăr. Jurnaliștii de la ADZ, BZ și de la alte publicații germane care apar la Reșița, Sibiu, Brașov, Satu-Mare sau în Bucovina încearcă să compenseze absența prin proiecte derulate în școli generale și licee sau în rândul studenților.

ADZ și BZ sunt săptămânale susținute de Forumul Democrat German (FDGR), ceea ce le asigură un caracter necomercial. Totuși, publicațiile au reclame și abonamente în special în formatul pdf, care ocolește problemele distribuției poștale. Formatul online nu conține toate articolele din ediția tipărită, „pentru a nu-i face concurență”. În fiecare ediție există o rubrică specială dedicată Capitalei Culturale europene, promovată sistematic.

Nu se pot compara condițiile de azi cu cele din anii ‚90, când se lucra cu pozele trimise în plic prin mecanicul de locomotivă al trenului Timișoara-București, când redacțiile aveau un scanner primitiv, iar textele mergeau prin fax la tipar. Ceea ce nu s-a schimbat este atenția la corectitudinea limbii germane folosite în articole, cât și verificarea informației, abandonată azi de multe publicații. 

„Noi credem în ceea ce facem, nu ne gândim că noi vom stinge lumina”, și-a mărturisit redactorul-șef Thiel rezistența pe baricada presei și a limbii germane. Întrebați de Revista 22 despre „obligațiile” politice ce decurg din tutela FDGR, jurnaliștii de la ADZ și BZ au precizat că nu există amestec politic în politica editorială, dar că publicațiile susțin în mod natural candidații FDGR în campaniile electorale și îi promovează pe reprezentanții politici ai comunității germane.

De-a lungul timpului au apărut peste 200 de ziare și publicații germane în Banat, unele efemere. În 1771 a apărut la Timișoara prima publicație germană din sud-estul Europei, odată cu prima tipografie aparținând lui Matyas Heimerl. Publicația săptămânală se numea Intelligenz Blatt și avea și un almanah, produse pe care proprietarul le vindea într-o librărie proprie. Cu doar 13 ediții, Intelligenz Blatt n-a avut viață lungă după moartea lui Heimerl, în 1784, când tipografia a fost vândută în repetate rânduri. În 1787, alt tipograf, Jozef Eisenführer, primea o autorizație pentru o publicație tipărită cu numele de Temesvarer Merkur, care a apărut cel mai probabil până în 1789. Abia în 1852 apare Temesvarer Zeitung, după o serie de efemeride ca Tagsbericht a lui Josef Klapka apărut în 1809, Tagesanzeigner și Der Sudunger sau Banater Telegraph care durează un an, conform datelor din Istoria tipografiei și a presei timișorene a lui István Berkeszi. Interzis temporar de fasciști, apoi de comuniști, Temesvarer Zeitung a supraviețuit totuși până în 1949. În perioada sa de glorie de după 1912, când s-a modernizat, ziarul a fost omagiat în 1930 de scriitorul Thomas Mann, la sărbătorirea a opt decenii de la prima apariție. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22