Burta balenei Intact

Brindusa Armanca 12.11.2013

De același autor

Cu toate că diverse firme ale sale se află în situații de insolvență, cu toate că datoriile acumulate de Editura Intact Publishing, spre exemplu, care deține marca Jurnalul Național, trec de 13 milioane de euro, conform Paginademedia.ro, iar alte firme voiculesciene au alte milioane de dat la terți, trustul Intact pare un pântece fără fund, gata să hăpăie tot ce poate de pe piața media.

Cum afacerile lui Dan Voiculescu s-au în­grășat mereu din relațiile politico-se­cu­ris­tice cu statul, nici cele de media nu fac excepție. Inclus explicit în protocolul ofi­cial al USL ca aport al Par­tidului Conservator, trus­tul de presă Intact, având ca vârf de lance Antena 3, îndeplinește cel puțin trei misiuni implicite: să sus­țină interesele „famigliei“, politic și financiar, să-i fa­că gelatină pe adversari în campanii imunde de ata­curi bazate pe date false sau inventate, injurii, ca­lomnii, șantaj și să spele pe creier prin manipulare un potențial electorat. Învățat cu privilegiile încă din epoca ceaușistă, Voiculescu-Felix vede diferit aceeași si­tu­ație: cu o lentilă vede că Editura Eve­ni­mentul și Capital ar avea activul net sub nivelul capitalului social și cere dizolvarea companiei, cu cealaltă (lipsă) nu vede că pro­priile firme se află în situații și mai jenante. Simona Ionescu consemnează, în­tr-un contraatac al Evenimentului zilei, da­torii ale trustului Intact: „Principalul cre­ditor, cu 4,7 milioane de euro, este com­­pania Crescent Commercial&Maritime Limited, controlată de familia Voiculescu. Tipografia G Canale, care a tipărit cărţi din colecţia Bibioteca pentru Toţi, are de recuperat 3,5 milioane de euro de la Jur­nalul. Companii din grupul de firme con­trolat de familia Voiculescu: Intact Pu­bli­shing, Intact Media Group, Antena TV Group, dar şi Dan Voi­cu­lescu (aproape 40.000 de euro de primit) şi Corina Voiculescu (20.000 de eu­ro)“. Aceeași solicitare s-a făcut și în cazul canalului B1 TV. Site-ul Ministerului Finanțelor arată că însăși firma care a cerut di­zol­varea Evenimentului zilei, Intact Publishing, cu ac­țio­nar unic Intact Production, se află în aceeași situație de activ net ne­gativ. Așa se vede printr-o singură lentilă fumurie. Alte multe datorii mai are de plă­tit trustul către Editura Curtea Veche, vreo 700.000 de euro către RAPPS, pen­tru un spațiu de 344 m.p., unde chiria nu s-a mai plătit de ani buni ș.a.m.d. Cui îi plac cifrele va înțelege mai bine șantajul aflat pe rolul justiției, de care este sus­pec­tat nu doar directorul Alexandrescu, ci și Camelia și Dan Voiculescu. Dar bătălia este totodată politică și asta nu trebuie pier­dut din vedere.

O țintă posibilă, dată fiind vulnerabilitatea ei, este televiziunea publică. Prin oc­tom­brie 2012, Comitetul Director al TVR dă­dea o decizie de parteneriat cu editura falimentară Intact Publishing pentru a pro­mova proiectele culturale ale TVR. Ie­șit la iveală, protocolul a funcționat și nu prea, dar a dat un semnal: Voiculescu este interesat de compania publică. La sfârșitul lui iulie 2013, Lucia Hossu Longin, mem­bră a Consiliului de Administrație din par­tea PNL, semnala cu indignare într-o scri­soare deschisă că spațiul din Str. Molière unde se află un mai vechi studio al SRTV ar fi fost vizitat de fiica lui Voiculescu. Spa­țiul este central, cu un potențial imobiliar important. La acel moment, conducerea a negat veridicitatea informației, iar ne­go­cierile subterane care l-au adus pe fiul doam­nei la conducerea interimară a De­par­tamentului Sport, conform site-ului da­mov.ro, au stins și indignarea, și cazul. Po­vestea de amor între Voiculescu și TVR nu se oprește aici. Deși nu s-a ajuns chiar la căsătorie, o logodnă a avut totuși loc: re­cent s-a semnat un protocol între Mi­nis­terul Agriculturii și Dezvoltării Rurale con­trolat de PC și TVR 3, care va promova „ruralul agricol, cultural şi turistic“. În­tre timp, se pregătește baza juridică pen­tru o nuntă ca în povești: modificarea art. 43 din Legea SRR și SRTV e suspectă, a semnalat președintele statului într-o de­cla­rație recentă. Modificarea ar permite nu doar înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat în cadrul mediilor publice, ci și dobândirea calității de asociaţi cu per­soane juridice de drept privat existente sau, mai mult, achiziţionarea de părţi so­ciale sau acţiuni din societăţi comerciale exis­tente. Nesățios, pântecele cu multe guri ale trustului Intact stă să înghită noi terenuri, noi proprietăți, alte companii me­dia, de preferință finanțate din bani pu­blici. În pauzele de publicitate, trustul mai ia câte un Fiobilin ca să nu i se aplece. Dar, atenție! Fiobilin este un medicament pentru bilă. El nu tratează nici eșecul po­litic, nici condamnarea la închisoare, nici executarea silită! //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22