De același autor
Cu toate că diverse firme ale sale se află în situații de insolvență, cu toate că datoriile acumulate de Editura Intact Publishing, spre exemplu, care deține marca Jurnalul Național, trec de 13 milioane de euro, conform Paginademedia.ro, iar alte firme voiculesciene au alte milioane de dat la terți, trustul Intact pare un pântece fără fund, gata să hăpăie tot ce poate de pe piața media.
Cum afacerile lui Dan Voiculescu s-au îngrășat mereu din relațiile politico-securistice cu statul, nici cele de media nu fac excepție. Inclus explicit în protocolul oficial al USL ca aport al Partidului Conservator, trustul de presă Intact, având ca vârf de lance Antena 3, îndeplinește cel puțin trei misiuni implicite: să susțină interesele „famigliei“, politic și financiar, să-i facă gelatină pe adversari în campanii imunde de atacuri bazate pe date false sau inventate, injurii, calomnii, șantaj și să spele pe creier prin manipulare un potențial electorat. Învățat cu privilegiile încă din epoca ceaușistă, Voiculescu-Felix vede diferit aceeași situație: cu o lentilă vede că Editura Evenimentul și Capital ar avea activul net sub nivelul capitalului social și cere dizolvarea companiei, cu cealaltă (lipsă) nu vede că propriile firme se află în situații și mai jenante. Simona Ionescu consemnează, într-un contraatac al Evenimentului zilei, datorii ale trustului Intact: „Principalul creditor, cu 4,7 milioane de euro, este compania Crescent Commercial&Maritime Limited, controlată de familia Voiculescu. Tipografia G Canale, care a tipărit cărţi din colecţia Bibioteca pentru Toţi, are de recuperat 3,5 milioane de euro de la Jurnalul. Companii din grupul de firme controlat de familia Voiculescu: Intact Publishing, Intact Media Group, Antena TV Group, dar şi Dan Voiculescu (aproape 40.000 de euro de primit) şi Corina Voiculescu (20.000 de euro)“. Aceeași solicitare s-a făcut și în cazul canalului B1 TV. Site-ul Ministerului Finanțelor arată că însăși firma care a cerut dizolvarea Evenimentului zilei, Intact Publishing, cu acționar unic Intact Production, se află în aceeași situație de activ net negativ. Așa se vede printr-o singură lentilă fumurie. Alte multe datorii mai are de plătit trustul către Editura Curtea Veche, vreo 700.000 de euro către RAPPS, pentru un spațiu de 344 m.p., unde chiria nu s-a mai plătit de ani buni ș.a.m.d. Cui îi plac cifrele va înțelege mai bine șantajul aflat pe rolul justiției, de care este suspectat nu doar directorul Alexandrescu, ci și Camelia și Dan Voiculescu. Dar bătălia este totodată politică și asta nu trebuie pierdut din vedere.
O țintă posibilă, dată fiind vulnerabilitatea ei, este televiziunea publică. Prin octombrie 2012, Comitetul Director al TVR dădea o decizie de parteneriat cu editura falimentară Intact Publishing pentru a promova proiectele culturale ale TVR. Ieșit la iveală, protocolul a funcționat și nu prea, dar a dat un semnal: Voiculescu este interesat de compania publică. La sfârșitul lui iulie 2013, Lucia Hossu Longin, membră a Consiliului de Administrație din partea PNL, semnala cu indignare într-o scrisoare deschisă că spațiul din Str. Molière unde se află un mai vechi studio al SRTV ar fi fost vizitat de fiica lui Voiculescu. Spațiul este central, cu un potențial imobiliar important. La acel moment, conducerea a negat veridicitatea informației, iar negocierile subterane care l-au adus pe fiul doamnei la conducerea interimară a Departamentului Sport, conform site-ului damov.ro, au stins și indignarea, și cazul. Povestea de amor între Voiculescu și TVR nu se oprește aici. Deși nu s-a ajuns chiar la căsătorie, o logodnă a avut totuși loc: recent s-a semnat un protocol între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale controlat de PC și TVR 3, care va promova „ruralul agricol, cultural şi turistic“. Între timp, se pregătește baza juridică pentru o nuntă ca în povești: modificarea art. 43 din Legea SRR și SRTV e suspectă, a semnalat președintele statului într-o declarație recentă. Modificarea ar permite nu doar înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat în cadrul mediilor publice, ci și dobândirea calității de asociaţi cu persoane juridice de drept privat existente sau, mai mult, achiziţionarea de părţi sociale sau acţiuni din societăţi comerciale existente. Nesățios, pântecele cu multe guri ale trustului Intact stă să înghită noi terenuri, noi proprietăți, alte companii media, de preferință finanțate din bani publici. În pauzele de publicitate, trustul mai ia câte un Fiobilin ca să nu i se aplece. Dar, atenție! Fiobilin este un medicament pentru bilă. El nu tratează nici eșecul politic, nici condamnarea la închisoare, nici executarea silită! //