De același autor
Realitatea TV a inaugurat o rubrică de emisiune sub genericul Nesimțitul zilei. Nu sună elegant, cum nu sună nici Mortul zilei, într-o emisiune de la B1 TV. Totuși, ceva adevăr dezvăluie rubrica amintită: campania electorală actuală se desfășoară la televiziune în deplină deșănțare, iar în emisiuni sunt trimiși cei mai neobrăzați politicieni. Contagioasă, golănia trece cu ușurință de la politicieni la jurnaliști și viceversa. Nesimțitul, conform DEX, „este lipsit de bun-simț, de bună creștere, de cuviință, de delicatețe“. Definiția acoperă bine cazurile de mai jos.
Studiourile Antenei 3 sunt de departe locul unde lipsa de decență este regulă. Mitocănia, manipularea, bășcălia, minciuna, tupeul înlocuiesc tehnicile și normele jurnalismului. Invitații permanenți ai lui Gâdea au executat cele mai diverse figuri impuse pentru a distruge imaginea contracandidaților lui Ponta. „E problemă de gândire mai lentă, acolo unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!“, l-a umilit Ciuvică pe Iohannis. Elenei Udrea i s-au dedicat emisiuni întregi de golănii, Adrian Ursu a excelat în aluzii triviale la adresa ei. Nici Monica Macovei n-a fost scutită de insulte, iar Traian Băsescu a rămas în continuare calul de bătaie al postului, până la măgăria supremă numită Răutatea pământului, un așa-numit tablou cu șeful statului terfelit de Ursu, Gâdea, Ciuvică, Badea. Într-un meci 1-1, deputatul Calimente s-a luat în gură cu Răzvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii Subiectiv, care l-a dat afară, cum mai pățise anterior și la RTV, cu moderatoarea Andreea Crețulescu, la rândul ei dotată cu o impertinență notorie.
RTV știe să găsească la țanc invitați nefrecventabili care asigură abjecția necesară campaniei avantajoase pentru PSD și, implicit, pentru Ponta. Vadim Tudor, soluția sigură, a fost incitat într-o emisiune să îi tăvălească pe Vasile Blaga și pe Costică Canacheu de la ACL. „Du-te la meseria ta de electrician, după care să vorbești cu Vadim Tudor, imbecilule... Bă, ți-a crescut nasul. Leapădă gravidele când te văd, urâtul dracului... Băi Canacheu, ești cel mai mare analfabet din România, după Traian Băsescu“, iată o mostră de „dezbatere“ electorală, imposibil de stăvilit de moderatorii emisiunii. Vadim Tudor a reușit să se depășească pe sine în nerușinare, oferind sprijinul în turul II „junelui Ponta“, același căruia îi adresase cândva următoarea epistolă: „Tinere Victor Ponta, constat că suferi de Bombonită Cronică - adică boala infatuării PSD. Mănânci floricele de porumb și te și vezi înscăunat pe tronul lui Mihai Viteazul, lăsând tripleta infracțională Liviu Dragnea - Gabriel Oprea - Sebastian Ghiță să fure la 6 mâini (ca Budha) din voturile mele. Știu tot ce fac acești mafioți nerușinați. Așadar, nu numai că voi nu colaborați cu electoratul naționalist, dar îl și tâlhăriți la drumul mare!“.
La Realitatea TV, Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, a reprezentat una dintre cele mai insolente apariții de campanie, chemat în dezbatere cu Gheorghe Falcă, primarul Aradului, într-o ediție a Jocurilor de putere. Atacurile la persoană ale pesedistului care și-a bătut joc de „miorlăielile“ interlocutorului și de toate intervențiile acestuia, tactici menite să îl irite pe Gh. Falcă, au ricoșat în calmul și echilibrul acestuia. Ștefănescu și-a dat în petec și pe B1 TV, când s-a „gratulat“ cu jurnalistul Sabin Orcan ca la ușa cortului, făcându-l „pupinbăsist“, „crizat“, demn de milă și de vomă. Contaminat, jurnalistul i-a replicat numindu-l „golan de doi lei“ și „pupincurist“.
Într-o altă ediție, Dan Șova-PSD a folosit cu cinism aceeași tactică a jignirii în discuția cu liberalul Ludovic Orban, iar Lavinia Șandru l-a făcut „nesimțit“ pe Oreste, când acesta i-a reproșat părtinirea față de candidata Elena Udrea. Nu suferă de exces de bună-cuviință și modestie nici emfaticul moderator Rareș Bogdan, ahtiat să se pună în centru și să se audă vorbind. Cu invitații uitați în platou, Rareș Bogdan a perorat 24 de minute pe tema dezbaterilor finale Ponta-Iohannis, exprimând dispreț la adresa Institutului de Politici Publice și declarând plin de frustrare că nu e interesat să modereze confruntarea, fiindcă n-a fost acceptat în 2009 ca moderator la dezbaterea Băsescu-Antonescu de la Cluj.
Pot fi adăugate alte exemple de indecență publică în campania electorală luate de la OTV, de la Radu Banciu, Mircea Badea etc. Sunt prea multe, prea de tot. Mult mai reținută, Televiziunea publică dă câteodată spațiu unor enormități netaxate. Pe TVR Internațional, ministrul delegat pentru românii din străinătate, Bogdan Stanoievici, a susținut cu tupeu că agenți provocatori care nu vorbeau românește ar fi împiedicat oamenii să voteze la Paris și la Viena. Realizatorul emisiunii, Adrian Bucur, de altfel membru în Consiliul de Administrație al TVR din partea Partidului Conservator, n-a insistat pentru lămuriri. Probabil din bun-simț jurnalistic.