Cât și cum citează mass-media

În luna mai a acestui an, mediaTRUST a publicat un studiu și un top al celor mai citate surse de presă.

Brindusa Armanca 05.09.2023

De același autor

Metodologia utilizată este analiza pe perioada unei singure luni a unor articole de presă care citează alte surse mass-media. „Raportul a luat în considerare acele materiale care fac referire la articole, știri, comentarii și declaraţii ce au apărut în diferite media, cu condiţia ca acestea să nu fie republicări integrale din alte media”, explică autorii.

Au fost studiate peste 30 de posturi de radio și de televiziune, peste 100 de surse din presa scrisă și peste 3000 de surse online, cu precădere de știri. Sunt excluse din analiză agențiile de știri.

Topul rezultat așază pe primul loc Antena 3 cu 608 citări, urmat de Digi24 cu 527 citări și de Fanatik cu 449 citări. Urmează G4Media și Adevărul cu 364, respectiv 340 citări, presa sportivă și la finalul de Top10 PRO TV și Hotnews cu puțin peste 200 de citări.

Sunt bune studiile de orice fel în privința felului cum se dezvoltă mass-media în România, într-o perioadă tulbure, când tehnologia a dat peste cap vechiul sistem, iar deontologia a fost lăsată la vatră. Relevanța unor astfel de studii este limitată, în condițiile în care preluarea fără mențiune a unor texte, furtul de articole și imagini, absența linkului atunci când se fac trimiteri sunt la ordinea zilei. Multe publicații online menționează că permit preluarea unor texte în limita a 500 sau doar 200 de semne, dar asta nu împiedică furtul la drumul mare, pentru care numai acțiunea în instanță mai poate fi soluția. Iar procesele sunt descurajant de lungi, în plus nu se știe cât înțeleg judecătorii speța. Vedem un deficit major de măsuri în cazurile de plagiat academic, de care ar trebui să depindă cariera unor profesori, așadar furtul unor texte de presă din surse de presă pare o bagatelă. Vorba fostului primar Marian Vanghelie, zis și „Almanahe”, rămasă în istoria prostiei, mirat că „se poate fura din cărți”.

Totuși, din studiul mediaTRUST reiese că în România televiziunea rămâne cea mai frecventată, deci și citată. În Top 5 televiziuni, ordinea este Antena 3, Digi24, Digi Sport, Profit News TV și PRO TV.  La surse online pe primul loc se află G4Media, urmat de Hotnews, Observatornews, Edupedu și Știri pe surse. Presa scrisă are în frunte Fanatik, după care vin în ordine Adevărul, Gazeta Sporturilor, Libertatea și Ziarul Financiar. Situația posturilor de radio este RFI, Europa FM, România Actualități, Pro Fm și Digi FM, însă aici numărul citărilor este minor: Europa FM este citat de 79 de ori, în timp ce ProFM și Digi FM de 5, respectiv de 3 ori. 

Există multe variabile care explică de ce o sursă media este citată. Una ar fi exclusivitățile pe care le poate obține: declarații de la politicieni pe temele de maxim interes, subiecte tari, prioritatea în a documenta cazuri grave etc. Când jurnaliștii au subiecte originale, când fac anchete de impact, este greu să se ocolească formula citării. Cazul azilelor de bătrâni investigat în premieră de Ovidiu Vanghele și Bianca Albu a fost menționat de toți cei care ulterior au preluat subiectul, chiar dacă l-au dus mai departe descoperind alte aspecte ale fenomenului.

Antena 3 a dat lovitura la citările din luna mai cu declarația lui Marcel Ciolacu despre noua lege a salarizării, iar Digi24, cu interviul luat liderului PSD Sorin Grindeanu în perioada pregătirilor „rotativei” guvernamentale, în care spunea că Ministerul familiei nu este necesar și ar trebui desființat. Fanatik a fost menționat pentru imaginile cu Alina Bica în Italia, luate cu camera ascunsă.

Preluarea fotografiilor și a imaginilor video are parte de o protecție oferită chiar de tehnologie. Google are o funcție specială de căutare a surselor fotografice, dar sunt și metode mai sofisticate pe care profesioniștii le cunosc. Unele companii de presă pun pe imagine un watermark.

Tot tehnologia ajută la interdicția de a copia texte, așa cum face Mediafax, care, ca agenție de știri, obligă la abonare, la fel ca agențiile fotografice. Nu sunt metode infailibile de protecție, așa cum nu există lacăt care să împiedice complet hoția. Nu ne putem baza doar pe tehnologie. Respectul pentru meserie este cea mai bună protecție. Menționarea autorului, citarea cu ghilimele și, după caz, cu link la sursă fac parte din regulile simple ale eticii jurnalistice. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22