Ce a învățat presa în pandemie

Senzaționalismul și jurnalismul speculativ practicat mulți ani se întoarce acum împotriva mass‑media, care se vede carotată de prostiile vehiculate pe FB, Instagram, TikTok.

Brîndușa Armanca 05.01.2021
SHARE 12

De același autor

Anul 2020 a fost pentru toate profesiile o piatră de încercare. Jurnalismul nu s-a numărat printre meseriile puse în fața dispariției sau a suspendării temporare, cum s-a întâmplat cu cele din HoReCa sau din turism. Presa, mai solicitată ca oricând de nevoia publicului de a afla ce se întâmplă, de a primi explicații și mesajele oficiale, a trebuit să schimbe ceva în practica sa, să renunțe la unele inerții și să se adapteze. Deși jurnaliștii se dovedesc atât de necesari în vreme de criză, companiile media s-au confruntat cu o scădere a veniturilor din publicitate, iar ziarele locale, printul și mica industrie media au rămas la limita subzistenței.

În România, ca în multe țări europene, guvernul a oferit ajutor presei sub forma unei campanii publicitare despre COVID-19, prelungită până la finele anului 2020. Criteriile au permis participarea tuturor companiilor, fără selectarea celor care au avut în mod real pierderi. Nu s-a făcut nici filtrarea entităților care nu aparțin mass-media. Astfel, cele mai mari sume s-au dus către trusturile puternice, cu pierderi minimale cauzate de pandemie, iar companiile mici și vulnerabile au rămas nefinanțate, în detrimentul publicului din orașele mici. Este prima învățătură de criză a presei: nu te poți baza pe guvern, deci căutarea soluțiilor alternative este obligatorie.

Trecerea multor domenii în online a arătat că presa este prima care se poate folosi de tehnologie pentru a difuza informații. Cât timp funcționează restricțiile de contact impuse de epidemie, studiorile de televiziune s-au obișnuit să cheme invitați pe platforme digitale, iar mediile online s-au convertit în comunicare multimedia, cu surse video și audio care au diversificat conținutul. Operațiunile de documentare la distanță, cu avantajele digitalizării și ale netului de viteză, au intrat în practica de fiecare zi, fără a exclude ieșirea pe teren.

În trei decenii de presă liberă, când s-a produs un proces de profesionalizare a mass-media, jurnalismul de cultură științifică s-a practicat la noi sporadic în presa generalistă, fiind lăsat în seama publicațiilor de specialitate. Criza financiară din anii 2008-2010 a decimat presa, așa că specializarea jurnaliștilor pe domenii a devenit o utopie. Majoritatea companiilor de presă locale și unele centrale lucrează cu câțiva jurnaliști, uneori doar 2-3, care acoperă toate domeniile, de la administrație, la cultură și sport. Totuși, pandemia, cu necunoscutele sale, a relevat necesitatea consultării experților competenți în explicarea fenomenului, a unor documentări în științele medicale și a mediatizării informațiilor științifice instituționale. Jurnaliștii le-au tradus pe înțelesul publicului și au adăugat ilustrările necesare pentru o receptare mai ușoară, reabilitând importanța educației științifice prin presă.

Anul pandemiei, prelungit și în 2021, a arătat că presa a deviat prea des în anii tranziției de la misiunea de a impune publicului respectul pentru date, fapte, informații verificate. Pu­blicul n-a fost educat la timp să discearnă grâul de neghină. Neîncrederea în oficialități și instituții ale statului a crescut proporțio­nal cu mefiența în presa de calitate. Un sondaj realizat la sfârșitul anului 2020 de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, plasează pe ultimele locuri guvernul, cu 13,7% grad de încredere, parlamentul, cu 9,5%, iar partidele politice, cu 9,1%. Și presa a scăzut constant în încrederea cetățenilor, ajungând de pe locul 3 în anii 2000, după Biserică și Armată, pe locuri codașe, cu 35%, conform studiului Reuters publicat în ianuarie 2020. Este explicabil de ce presa profesionistă pierde competiția cu știrile false, denaturate, cu conspirațiile de tot felul care circulă cu viteză pe rețelele sociale. Senzaționalismul și jurnalismul speculativ practicat mulți ani se întoarce acum împotriva mass-media, care se vede carotată de prostiile vehiculate pe FB, Instagram, TikTok etc.

Se confirmă în acest an ieșit din comun că jurnalismul este o meserie de risc. Riscul arată acum diferit, este riscul infectării cu SARS Cov-2, în condițiile în care jurnaliștii trebuie să fie prezenți și pe teren. Alte riscuri privesc libertatea de exprimare, când autoritățile închid medii considerate arbitrar „periculoase” sau când refuză să dea informațiile cerute. //

Comentarii 8

?????? - 01-16-2021

@ Și că "Zeul Vaccin" , "al încrederii în vaccin", cu finanțări guvernamentale ce ar atrage mai mulți adepți , i-ar putea salva chiar și pe cei ce abuzează ,chiar și de încrederea celorlați , în scopuri "de la speță la speță", cu sloganul ,probabil, "Să ne vaccinăm pentru încrederea în vaccin !", ?

Răspunde

LevSt. - 01-13-2021

Exista cenzura pe Facebook? ( Daniel Nica-Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 19:00) Zilele acestea, odata cu suspendarea permanenta a contului lui Donald Trump de catre Twitter si cu blocarea sa temporara de catre Facebook, ..."___----___ ar fi culmea ca inca sa mai existe cineva(normal, adica cu !Q rezonabil si constiinta onesta) sa creada ca NU exista cenzura, aceasta face parte din "cultura" omului, adica "bagatul pumnului in gura", sau " tacerea e ca mierea", etc., ultima, o forma de cenzura , auto-cenzura, in care subiectul este " convins" pe cai indirecte ca este mai bine sa-si tina gura( mai ales pentru el- zice-se!).iar -personal - am fost scos de pe FB , cativa ani in urma(prin "mijloace" colaterale, datorita cererilor unor "inalti" demnitari, probabil , cereri facute deloc oficial)...Iar la acel moment s-a largit razboiul impotriva mea, pagini serioase(in aparenta) mi-au interzis accesul, iar unele au sters comentarii mai vechi si de un an, exemplu "Flamura verde" si ( partial) pagina economistului universitar cristian paun, de fapt la acel timp am fost interzis chiar si pe aceasta pagina, iar recent nu am mai putut comenta pe "Anonimus.ro" iar pe "oradea press" si AM Press, au fost sterse absolut toate comentariile. pe multe luni in urma...Pana nu exista o lege extrem de bine definita -in acest sector media- cat SI O MODALITATE de a avea acces la justitie impartiala, problema nu se va rezolva, dimpotriva, se raspandeste si la nivelul micilor operatori de internet, pe simplul motiv ca fiecare face ce si cum vrea, mai ales daca castiga si ceva( bani, protectie, anularea santajului,etc.), desigur la cererea mai-marilor zilei, care se simt vizati de comentarii dure (si pertinente, adevarate)...

Răspunde

Scarbitu' - 01-10-2021

La cata pomana a primit Media sigur isi doreste,sincer nu declarativ, ca pandemia sa nu se termine niciodata. Cred ca in ultimii ani nu a mancat mai pe saturate ca in 2020. Problema e ca pe noi contribuabilii nu ne-a intrebat nimeni,adica guvernul Orban, daca suntem de acord sa sustinem o breasla in care nu mai credem de mult intrucat "a deviat prea des". De fapt o fost o mita ordinara pentru a cumpara tacerea in abordarea unor subiecte deranjante: incompetenta ministrilor,jaful si minciuna. De coruptie nu e cazul,s-a terminat odata cu anihilarea lui Dragnea si a guvernului PeeeSeeeDeee !

Răspunde

?????? - 01-10-2021

& "Nu dați banii pe prostii, etc,. " , ?

Răspunde

?????? - 01-10-2021

& Sunteți de părere și că presa scrisă, cu propriile experiențe, ar putea să contribuie și la găsirea domeniilor la care scăderea veniturilor ar putea contribui la creșterea calității, ?

Răspunde

LevSt. - 01-09-2021

avand in vedere interesul si pregatirea doamnei Armanca pentru conceptul de social, sper ca textele de mai jos, ii vor oferi un nou unghi de abordare, sau -mai degraba- de consolidare a ideii despre "maretia intelectualui roman", care -vrem-nu-vrem( precum ca mai peste tot) este, individul(mai ales ca si clasa)cel/cea, care trag, imping sau tarasc natia spre progres, sau -ca la noi- spre dezastrul suprem.../// "mai jos, ceva de pe avocat.net, poate ca-i ajuta pe psihologi, psihiatri si sociologi, sa inteleaga mai bine nivelul intelectual al societatii romanesti, pentru ca -inca odata- as cam face precum M.Scaevola, pariind ca acesti comentatori nu sunt deloc palmasi , ci indivizi care -in primul rand- au timp la dispozitie, adica -cel mai probabil- angajati sau pensionari la stat, si -bineanteles- se autonumesc intelectuali, in realitate mardeiasi pe virtual( altfel potai de cea mai inalta „clasa”!), care turbeaza ca ideile si masurile propagate de mine, ar ajunge la urechile celor multi si ca s-ar si aplica…Chiar si prin forta(si aici e si mai mare frica!)! Tot la acest capitol un alt individ(ion- sa ” clampane si mos/young ion,/ Ca si el se crede om!”) , pe pagina Revista 22, gaseste ca logica mea este stupida, desi nu face nicio sugestie cum s-ar rezolva problemele, este de ajuns -in mintea lui- ca el ” a plecat din tara de 35 de ani”, ca si cum a fi sclav pe alte paralele sau meridiane, te-ar face un candidat la Nobel…Si acesta intra in categoria celor de studiat, mai ales ca el intelege sensul de „logica”(adevarata) numai ce simte el, adica instinct de animal inferior…///(fluxul de mai jos este in ordine cronologica inversa, iar individul respectiv -care poate fi si ion- a pornit in ultima interventie cu „complaint , acontinuat cu x1, s.a.m.d.-boala repetitiei , echivalentul dromomaniei din turbare) „-LevSt.(utilizator neanregistrat):”pentru cel cu degetul mijlociu , tinut in gura dupa ce l-a folosit (!!!) , ar fi pierdere de timp sa-i raspund punctual, cu d-zei si urina, etc., etc., nu face decat sa confirme ca este inapt de a comenta ceva, la articol si -in acelasi timp- confirma diagnosticul de turbare neinfectioasa…Oricum, „drum bun”, eu nu fac nimic altceva decat sa-l trimit la origini, cu capatzana inainte si neecornat… -x3-x999 you have been warned (utilizator neînregistrat) Acum 3 ore Hei Administratore de site! Daca nu esti impartial cu stergerea comentariile belicoase (si le pastrezi doar p-alea ce-ti convin din disputa cu LevSt) ai grjia ca va trebui sa faci ore suplimentare cand ma voi apuca sa dau copy/paste de sute de ori pe zi. Nu vei face fata la curatat comentariile inserate automat. Consider vocabularul lui LevSt sub limita decentei pentru acest site. It is up to you my dear! … -COMPLAINT (utilizator neînregistrat) Acum 3 ore Hei Administratore de site! Daca nu esti impartial cu stergerea comentariile belicoase (si le pastrezi doar p-alea ce-ti convin din disputa cu LevSt) ai grjia ca va trebui sa faci ore suplimentare cand ma voi apuca sa dau copy/paste de sute de ori pe zi. Nu vei face fata la curatat comentariile inserate automat. Consider vocabularul lui LevSt sub limita decentei pentru acest site. It is up to you my dear! -LevSt Acum 20 de ore siktir gunoiului jegos care se baga in vorba precum musca verde, in…. eu macar vorbesc de ceva concret si care are influenta in multe directii, gunoiul -sub alt nume- sare la jugulara doar pentru a-si mai domoli ura si frustrarea devenite anecdotice(si pe mai multe pagini, pe unde se tine cu coltii cariati, de Sfintele Mele Buci)… 0Răspunde -_mIm_ (deget mijlociu) (utilizator neînregistrat) LevSt Acum 4 ore Bai LevSt bisericosule: Pastele si grijania mati, *tu-tzi D-zeii tai de imbecil! Vrei sa ne-ntrecem in vocabular abject, cretinul dracului ce esti? Rumega-ti fecalele verbale in alta parte. Bea-ti urina de noutati pe alt site, ce are legatura cu subiectul discutat. Mars javra turbata

Răspunde

LevSt. - 01-07-2021

"... jurnalismul este o meserie de risc. .."___----___ chiar din masa articolului reise ca -in Romania- aceasta meserie este "de risk", insa mai degraba precum in "Risky Business" si nicidecum rolul "consumatorului", ci al "ofertei"...Iar exemple sunt cu nemiluita, inclusiv in randul micilor scriitori, adica comentatorii dornici de a avea si ei 15 minute de faima, desi -si aceasta-sub anonimate si nu sub anonimat...De unde un P.S., cu cel mai recent exemplu care vine de la ultimul articol,"Presa independenta "in carantina, sub pandemie..." unde clientul veteran al renumitei institutii, in loc sa comenteze ceva la articol, sare la jugulara mea, dovedind o obsesie serioasa, parte-sau preambul- al unei dereglari mentale, pe scurt , eu nu sunt nici Vicenzio B, A sau Ce(/!), insa daca mintea sa (si a celor ca el/ea) vrea asa, nu am nimic impotriva (trebuie sa avem mila de cei cu boli mentale), recomandarea este pentru obtinerea unui pat la OSPEDALE degli INCURABILI ( a nu se confunda cu O. d. Innocenti)...

Răspunde

Lucian Nicolescu - 01-05-2021

Cunosc o televiziune MAAAAARE, cu 3 jurnaliști care acoperă toate domeniile și dacă se potignesc în vreunul au un Super-Man (Mugurel Ciuvică) care are soluție la orice. De când nu mai e Băsescu la Cotroceni se mai "gripează". M-aș bucura ca astfel de "jurnaliști" să mai coboare la rating. Prea au îndobitocit un popor, altfel blând.

Răspunde

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22