Ce prostii văd românii din străinătate la televizor

Brindusa Armanca 02.07.2013

De același autor

Botezați oficial „românii de pretutindeni“, inclusiv pe site-ul oficial al MAE, concetățenii noștri stabiliți sau aflați temporar în străinătate au la dispoziție câteva programe TV internaționale în limba română dedicate diasporei. Nu punem la socoteală canalele online posibil de accesat pe Internet sau pachetele oferite pe satelit de diverse companii, care multiplică oferta.

Dacă îl apucă pe românul din străinătate do­rul de casă și de dulcea limbă românească, ar putea să prindă, de exemplu, TVR In­ter­na­țio­nal, Pro TV Internațional sau Antena In­ter­na­țional. Dacă ne uităm un pic pes­te gard în curtea vecinului mai experimentat, înțelegem de la TV5 Monde, canalul fran­cofon public, că francezii ri­si­piți prin lume așteaptă de la canalul internațional, ca și ame­ricanii de la CNN sau bri­tanicii de la BBC, noutăți de acasă și analize la zi. De ace­ea programul este prepon­de­rent structurat în jurul informației.

Românii nu sunt la fel de norocoși, dacă țin ne­apărat să se informeze de la canalele inter­naționale românești. Sub sloganul „Romania everywhere“, Pro TV îi îndoapă cu nesfârșitele reluări ale emisiunii Happy Hour de unde pot afla chestiuni arzătoare cum ar fi cine i-a mai rupt picioarele Biancăi Drăgușanu, ce bles­te­me a mai lansat maică-sa și cât este de vaj­nic noul ei protector, precum și multe alte su­biecte de divertisment, dacă ar fi diver­tis­ment. Dar e simplă bârfă. Știrile Pro TV sunt cum se știe: senzaționaliste, cu maximum 40% infor­ma­ție. În rest, serialul Inimă de țigan cât încape, convorbiri fă­ră miez cu vedetele pos­tului, dintre care cuplul An­dra-Măruță își taie o felie consistentă de au­topro­mo­va­re. Sâmbătă și duminică pro­gramul se salvează cu ediții în re­luare din emisiunile bune ale canalului, ca România te iubesc, cel mai important program de reportaj produs azi în televiziunea autohtonă, talk-show-ul După 20 de ani sau Apropo TV, o emisiune inte­li­gentă pentru oameni inteligenți. Se mai poate adăuga Doamne de poveste.

Tot din recompunerea programelor de pe TVR 1, TVR 2 și TVR 3 trăiește și canalul internațional al televiziunii publice, care vine, evident, cu folclorul și cu filmele românești de acum 30-40 de ani. Dar fiindcă îi incumbă și o misiune publică, așa cum și-a propus față de teles­pec­tatorii definiți pe website ca „români care in­terferează etnic şi cultural cu diferite tipuri de cultură, religie şi civilizaţie, dar pe care îi reuneşte o trăsătură comună: interesul pen­tru România“, TVRi difuzează un melanj care să acopere cât mai mult din ceea ce oficial se con­sideră a fi domeniul televiziunii publice: Universul credinței, arhivă multă în Ne vedem la TVR, înregistrări de la festivaluri sau eve­nimente culturale etc. Nici aici accentul nu se pune pe actualitate: cu excepția programelor de știri, a talk-show-ului Prim plan și a ex­cep­ționalei emisiuni Ora de business, doar Avo­ca­tul dumneavoastră se adresează propriu-zis românilor din diaspora cu informații la zi. Re­lu­ările unor emisiuni, ca Profesioniștii, O da­tă-n viață, Nocturne sau cele produse de ca­nalele teritoriale, ca Drumuri aproape și Că­lă­tor în Transilvania, sunt binevenite, însă im­pre­sia de „bazar“ televizual rămâne pregnantă.

Antena Internațional sau Antena 5 a trustului Intact se prezintă ca fiind canalul internațional care oferă „un pachet de calitate care ref­lec­tă realitatea României în toate aspectele sa­le“. Intențiile vor fi fost vreodată acestea în 2006, când s-a înființat, dar ele s-au schim­bat pe parcurs, când Antenele s-au trans­for­mat, sub patronajul voiculescian, în instru­men­te de propagandă politică și șantaj. Așa­dar, românii din lume sunt conectați la „re­a­litatea“ autohtonă prin intermediul acelorași emisiuni manipulatoare, ca Sinteza zilei, La or­dinea zilei, În gura presei etc. Plus Obser­va­torul, care mai păstrează o urmă de decență și ceva actualitate în Se întâmplă în România. În rest, prostioarele cu Răzvan și Dani și re­lu­ări ale emisiunilor de mondenități, ca Acces di­rect, Agentul VIP, Confidențial sau Răi da’ buni! Una peste alta, tot Internetul rămâne sur­sa la îndemână pentru cei aflați departe de casă. Iar pe Skype și Messenger pot afla direct de la sursă ce se întâmplă în România. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22