De același autor
Botezați oficial „românii de pretutindeni“, inclusiv pe site-ul oficial al MAE, concetățenii noștri stabiliți sau aflați temporar în străinătate au la dispoziție câteva programe TV internaționale în limba română dedicate diasporei. Nu punem la socoteală canalele online posibil de accesat pe Internet sau pachetele oferite pe satelit de diverse companii, care multiplică oferta.
Dacă îl apucă pe românul din străinătate dorul de casă și de dulcea limbă românească, ar putea să prindă, de exemplu, TVR Internațional, Pro TV Internațional sau Antena Internațional. Dacă ne uităm un pic peste gard în curtea vecinului mai experimentat, înțelegem de la TV5 Monde, canalul francofon public, că francezii risipiți prin lume așteaptă de la canalul internațional, ca și americanii de la CNN sau britanicii de la BBC, noutăți de acasă și analize la zi. De aceea programul este preponderent structurat în jurul informației.
Românii nu sunt la fel de norocoși, dacă țin neapărat să se informeze de la canalele internaționale românești. Sub sloganul „Romania everywhere“, Pro TV îi îndoapă cu nesfârșitele reluări ale emisiunii Happy Hour de unde pot afla chestiuni arzătoare cum ar fi cine i-a mai rupt picioarele Biancăi Drăgușanu, ce blesteme a mai lansat maică-sa și cât este de vajnic noul ei protector, precum și multe alte subiecte de divertisment, dacă ar fi divertisment. Dar e simplă bârfă. Știrile Pro TV sunt cum se știe: senzaționaliste, cu maximum 40% informație. În rest, serialul Inimă de țigan cât încape, convorbiri fără miez cu vedetele postului, dintre care cuplul Andra-Măruță își taie o felie consistentă de autopromovare. Sâmbătă și duminică programul se salvează cu ediții în reluare din emisiunile bune ale canalului, ca România te iubesc, cel mai important program de reportaj produs azi în televiziunea autohtonă, talk-show-ul După 20 de ani sau Apropo TV, o emisiune inteligentă pentru oameni inteligenți. Se mai poate adăuga Doamne de poveste.
Tot din recompunerea programelor de pe TVR 1, TVR 2 și TVR 3 trăiește și canalul internațional al televiziunii publice, care vine, evident, cu folclorul și cu filmele românești de acum 30-40 de ani. Dar fiindcă îi incumbă și o misiune publică, așa cum și-a propus față de telespectatorii definiți pe website ca „români care interferează etnic şi cultural cu diferite tipuri de cultură, religie şi civilizaţie, dar pe care îi reuneşte o trăsătură comună: interesul pentru România“, TVRi difuzează un melanj care să acopere cât mai mult din ceea ce oficial se consideră a fi domeniul televiziunii publice: Universul credinței, arhivă multă în Ne vedem la TVR, înregistrări de la festivaluri sau evenimente culturale etc. Nici aici accentul nu se pune pe actualitate: cu excepția programelor de știri, a talk-show-ului Prim plan și a excepționalei emisiuni Ora de business, doar Avocatul dumneavoastră se adresează propriu-zis românilor din diaspora cu informații la zi. Reluările unor emisiuni, ca Profesioniștii, O dată-n viață, Nocturne sau cele produse de canalele teritoriale, ca Drumuri aproape și Călător în Transilvania, sunt binevenite, însă impresia de „bazar“ televizual rămâne pregnantă.
Antena Internațional sau Antena 5 a trustului Intact se prezintă ca fiind canalul internațional care oferă „un pachet de calitate care reflectă realitatea României în toate aspectele sale“. Intențiile vor fi fost vreodată acestea în 2006, când s-a înființat, dar ele s-au schimbat pe parcurs, când Antenele s-au transformat, sub patronajul voiculescian, în instrumente de propagandă politică și șantaj. Așadar, românii din lume sunt conectați la „realitatea“ autohtonă prin intermediul acelorași emisiuni manipulatoare, ca Sinteza zilei, La ordinea zilei, În gura presei etc. Plus Observatorul, care mai păstrează o urmă de decență și ceva actualitate în Se întâmplă în România. În rest, prostioarele cu Răzvan și Dani și reluări ale emisiunilor de mondenități, ca Acces direct, Agentul VIP, Confidențial sau Răi da’ buni! Una peste alta, tot Internetul rămâne sursa la îndemână pentru cei aflați departe de casă. Iar pe Skype și Messenger pot afla direct de la sursă ce se întâmplă în România. //