Coțofene de partid și de presă

Adesea minciunile politicienilor ies la iveală mai târziu și numai dacă instituțiile de presă și jurnaliștii vor să dezgroape adevărul. Internetul și televiziunea reprezintă arhive imense care împing uleiul la suprafața apei. Și rețelele sociale fac servicii adevărului, dacă profesioniștii știu cum să caute.

Brindusa Armanca 06.06.2017

De același autor

 

Marea dezbatere despre știri fabricate și dezin­fomare în mass-media a lăsat în plan secund minciunile venite din lumea politică. Jur­na­liș­tilor li se toarnă în permanență gogoși fiind­că lumea politică nu are, în ge­neral, respect pentru ade­văr și transparență, dar și pen­tru că electoratul admite ușor că politica este „o curvă“. Ne găsim astfel într-o paradigmă absurdă: în viața de toate zi­lele instituim ca reguli ones­ti­tatea, respectul reciproc, sin­ceritatea, corectitudinea, iar politicienilor le permitem să le încalce, dându-le voturi și după gratii. Jur­naliștii trebuie să verifice, în mod rezonabil, dacă afirmațiile liderilor politici sunt veridice. Audiovizualul și ulterior Internetul au sporit viteza de mișcare a declarațiilor de presă, de aceea verificarea nu se poate face pe loc. Me­moria televiziunii reține un interviu luat de Dan Tăpălagă lui Victor Ponta, unde premierul turna cifre din burtă, imposibil de probat la fa­ța locului, cifre care ulterior s-au dovedit fal­se. Rareori jurnaliștii au timp să apeleze ime­diat la instrumentul magic numit smartphone și să demonteze câte o declarație mincinoasă. S-a întâmplat într-o conferință de presă din februarie 2017. Întrebat despre afirmația fă­cută la un post de radio el­ve­țian că lupta an­ticorupție es­te „bullshit“, Dragnea a ne­gat. Jurnalistul Cristi Citre a avut inspirația să cau­te pe Fa­cebook înregistrarea și a pre­zentat-o în plen. Li­de­rul PSD a dat-o cotită, că jur­naliștii elvețieni ar fi „mon­tat“ ști­rea. A primit o replică tăioasă de la Swiss Public Ra­dio, care a publicat în­re­gis­tra­rea nemontată.

 

Adesea minciunile ies la ivea­lă mai târziu și numai dacă instituțiile de presă și jur­na­liștii vor să dezgroape adevărul. Internetul și te­leviziunea reprezintă arhive imense care îm­ping uleiul la suprafața apei. Și rețelele so­ciale fac servicii adevărului, dacă profesioniștii știu cum să caute. Investigația recentă pu­bli­cată de RISE Project sub titlul Dragnea - Par­tidul nevăzut pe baza mesajelor de pe WhatsApp ale unui grup important din PSD îi pune în lumină proastă pe „comunicatorii“ partidului și pe liderii ei. Liviu Dragnea sus­ținuse pe parcursul manifestațiilor #rezist că nu a cerut organizarea de contramanifestații. Mesajele transmise îl contrazic: „Marian Neac­șu. Vorbiți deja din seara asta cu președinții de organizații să ne pregătim de un miting pentru apărarea României“, dădea Dragnea semnalul pe 31 ianuarie 2017. Coțofenele de partid n-au ratat ocazia de a se arăta de­vo­tate liderului autoritar: „Suntem prezenți! Nu se mai poate! Trebuie să apărăm România!“, iese la atac Gabriela Firea, secondată de Eca­terina Andronescu, „Da, să apărăm Ro­mâ­nia!“, și, laconic, de Rovana Plumb și Nicolae Bănicioiu: „Corect“. Vine din urmă, apoc­a­liptic, deputatul Pleșoianu, ca ieșit din minți: „Oamenii ne-au adus aici prin vot masiv! Nu mai fac față la mesaje... Vor să fie alături de noi! Sunt conștienți că se încearcă o lovitură de stat. Cum spuneam, șarpele veninos e cel mai periculos. Vă rog, să-i retezăm odată capul! Să eliberăm țara asta de HIDRA!“. Dis­cuțiile se încing pe marginea unor postări, Ol­guța Vasilescu în notă vulgară, Ana Birchall insinuantă, Doina Pană exaltată, imaginând mi­lioane de contrademonstranți etc., toți dân­du-se de ceasul morții să taie capul „Hidrei“. „Organizați-vă!“, tună „daddy“ Dragnea. „În sfâr­șit! Începem de acum! Trebuie doar să decizi unde îl organizăm și când!“, croncăne ușurat Codrin Ștefănescu. Reamintim că spec­tacolul jalnic al oportunismului orb și-a fixat ca inamic cetățeni ai României, manifestanți legitimi și legali pentru justiție corectă și de­mo­crație, iar actorii atacului sunt foști și actuali demnitari – miniștri, parlamentari, primari - care decid soarta țării.

 

Capturile de pe WhatsApp suferă în aceste zile operațiuni de mistificare transmise fără jenă presei: „Nu se poate confirma auten­ticitatea sau veridicitatea“, afirmă primărița Firea, iar Pleșoianu, captiv în filmul cu bala­uri, trimite „un călduros «mi-e scârbă» slu­jitorului Hidrei“. Coțofenele de partid și de presă au căzut de acord: este un atac murdar la adresa marelui lider. Deși nimic nu e ade­vă­rat, totuși se caută trădătorii, pentru a fi exe­cutați. Investigația RISE pune în relație re­țeaua politică și rețeaua de afaceri suspecte desfășurate în Teleorman, sursa îmbogățirii lui Dragnea. Despre combinațiile necurate pre­sa locală a tăcut, dar investigația oferă o ex­plicație plauzibilă: contracte de publicitate asigurate, sume fără miros, însă degradante pentru profesie. Media ATV a primit de la Tel Drum, firma de casă a liderului PSD, peste 3 mi­lioane de lei în opt ani, iar ziarul Tele­or­mă­neanul aproximativ 800.000 de lei, plus ce a mai încasat separat redactorul-șef, vreo 350.000 lei. Pentru presa locală de Ale­xan­dria, acestea sunt sume suficiente pentru a cumpăra complicitatea. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22