De același autor
Pe cât de devotate se dovedesc mediile publice puterii politice, indiferent de culoarea ei, pe atât de oportuniste, supuse poruncilor stăpânului finanțator sunt mediile private.
Ziua de 26 septembrie 2013 a fost năprasnică pentru „Varanul“ Voiculescu. Deși horoscopul Uraniei îl prevenise că „Scorpion nu este lucrul cel mai bun care se poate petrece în viața unei Fecioare“, că se arată conflicte și pierderi de bani, mogulul s-a îndreptat încrezător spre Tribunalul București, care l-a condamnat în primă instanță la cinci ani închisoare cu executare în dosarul ICA. Cu un curaj nebun, a declarat pentru televiziunile propriului trust că „e o rușine pentru România! Cu mine nu se termină așa ușor! Eu sunt un bărbat puternic!“. Acesta a fost semnalul de mobilizare a trupelor Intact în apărarea mogulului, cu un devotament înduioșător. Ore în șir, Antenele au scuipat, au bocit, au înfierat, au bocit iar, într-un cor al disperării. Recitalul gâtuit al lui Gâdea a început cu un adevăr cutremurător: „Antena 3 nu e o televiziune“. Ce-i drept, nu e. Cel puțin nu după regulile jurnalismului, clasic sau modern, care cere un strop de distanță, ceva deontologie, integritate, responsbilitate, echilibru. Ar fi plictisitor de reluat panseurile indignate ale lui Ciuvică, Ursu, Grecu etc. încărcate de „spiritul Varanului“. Fotografia stăpânului înconjurat de Gâdea, Badea, Ursu în chiloți, dar purtând ochelari într-o lentilă, exprimă îndeajuns acest „spirit“. Dar nu se poate trece peste pledoaria curat europeană a Renatei Weber, europarlamentar, care a elogiat „gândirea liberă“ a anteniștilor și „modelul de transparență“ al trustului. Punctul de maxim interes a fost o manipulare uzuală, unde rechizitoriul procurorilor a fost forfecat și ridiculizat prin scoatere din context. Gogonata a fost demontată imediat pe Facebook de Vlad Petreanu, urmat și de televiziuni și presă online: „Procesul este poreclit, batjocoritor, «Dosarul Telepatia» de organele de presă ale trustului Intact, care transmit ca «dovadă», insistent, un aşa-zis «citat» din rechizitoriu… Dar nu este un citat, ci o frază scoasă din context, trunchiată pentru a-şi schimba sensul original. Paragraful acesta, care nu începe cu literă mare în textul original, pentru că este doar sfârşitul unei fraze foarte lungi, are o lungă argumentaţie înainte, prin care se afirmă exact contrariul a ceea ce susţin d-l Voiculescu şi apărătorii săi. Logica paragrafului scris de procurori, aşa cum apare în rechizitoriu, este următoarea: iată, onorată instanţă, mecanismul în 8 paşi pe care l-au folosit inculpaţii ca să comită infracţiunea; dacă instanţa nu acceptă ca valabil acest mecanism, rămân ca explicaţie doar telepatia sau prostia. Dacă nu aceasta, atunci aceea“. Concertul a fost reușit.
Dincolo de ironie, consolidarea jurnalismului în România sub aspectul profesionalismului, al independenței, al responsabilității este frânată de piedici obiective și subiective analizate în fiecare an în rapoarte interne și internaționale. Cel mai recent raport IREX. Media Sustainability Index-MSI arată că „așa cum stă acum, România dispune de mai mult pluralism în mass-media, dar de mai puțină durabilitate, mai puțin profesionalism și mai puțină obiectivitate. Noua majoritate formată după alegerile din 2012 ridică îndoieli privind viitorul apropiat al independenței industriei media“. Scorurile MSI obținute de România au scăzut la cel puțin cinci indicatori, printre care și managementul media, vinovată fiind și criza care a dus la căderea pieței de publicitate cu 80% între 2008 și 2012. În rest, e chestiune de etică, de tărie morală. Raportul MSI din 2011 consemna că unii jurnaliști consideră onestitatea un lux într-o țară săracă și înfometată. Deci nu se miră că, pe cât de devotate se dovedesc mediile publice puterii politice, indiferent de culoarea ei, pe atât de oportuniste, supuse poruncilor stăpânului finanțator sunt mediile private, evoluând spre un jurnalism corporatist, cu patroni orientați spre profit imoral sau chiar penal și privilegii politice indecente. Ei aleg mercenari plătiți regește, îi plasează în prime-time, îi condiționează pentru a fixa agenda într-un joc toxic. O realitate consemnată și de alte studii, cum este MediaAct, cercetare europeană la care a participat și Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Universitatea București. Fenomenul nu este absolut, dar el s-a accentuat în ultimii patru-cinci ani. Există diferențe mari și mici între trusturi media private, între canale de televiziune sau publicații trecute prin experiențele crizei financiare sau ale schimbării politice. Un alt exemplu sensibil, în afara celui de manual al Antenelor, unde manipularea și șantajul iau locul instrumentelor jurnalistice, este Realitatea TV. După cutremurul din management generat de intrarea în pușcărie a lui Sorin Ovidiu Vântu, dușmanul de moarte al președintelui Băsescu, năpastă urmată de scindarea trustului în două televiziuni rivale și de altele ca insolvența, procesele cu pesedistul Ghiță etc., a schimbat vizibil macazul în comentariul vieții politice interne, când a trecut sub mâna lui Cozmin Gușă. //