Corupția ronțăie credibilitatea presei

Brîndușa Armanca 17.03.2015

De același autor

Incapacitatea mass-media de a scoate gunoiul din casă prejudiciază azi credibilitatea presei din România.

 

Jurnaliștii înghit greu orice critică. Deși mis­i­unea presei este aceea de a deschide un ochi critic peste societate, totuși exercițiul este res­pins în propria ogradă. Semnalam în ar­ti­co­lul trecut lipsa de tran­spa­ren­ță a unor portaluri de știri. Supărare mare! Bădin mi-a tri­mis pe Facebook un mesaj usturător, dar cel puțin și-a asu­mat paternitatea site-ului. Putea să o facă de la început, să știe și cititorii cui să mul­țumească. Alții m-au sunat să mă dojenească, apoi au fă­cut subiect de articol din con­vorbirea privată, semn de penurie jurnalistică. Dar la final au făcut publice datele de iden­tificare ale site-ului. Tot a folosit la ceva cri­tica mea soft. Dar astea sunt detalii. Altele sunt cele grave.

 

Lipsa exercițiului autocritic și incapacitatea mass-media de a scoate gunoiul din casă pre­judiciază azi credibilitatea presei din România. Acuzele de partizanat sunt însoțite tot mai des cu declarații și dovezi că iubirea dintre par­tide și unii jurnaliști sau companii de presă nu e nici ideologică, nici dezinteresată. Mai exact, e pe bani. Bani în pungă. Ți se face pă­rul măciucă: 500.000 de euro zicea Dorin Co­coș în denunț că a dus la RTV, televiziunea lui Ghiță, în pungă; 350.000 de euro zicea Ma­rian Vanghelie în interceptări că i-a dat lui Ra­reș Bogdan de la Realitatea TV, tot în pungă. Milioane de euro s-ar fi dus către OTV, din bu­năvoința aceluiași Vanghelie, probabil pentru campania PP-DD, pe listele că­ruia se pitiseră niște pe­se­diști vopsiți. 10.000 de euro cerea Oreste Teodorescu de la Elena Udrea pentru in­for­mații expirate, dacă e să cre­dem documentului arătat la TV. 700.000 de euro i-a îm­prumutat tata Voiculescu po­pii Gâdea de la Antena 3, pen­tru predicile toxice de fiecare seară. Ș.a.m.d. Toate acestea le dau în vileag DNA, instanțele, dosarele de corupție. Nu vo­ința breslei de a se purifica. Ele arată con­ta­giunea dintre politic și mass-media și, toto­da­tă, aceeași zbatere de a-și menține influența: politicienii se acoperă cu imunități și tra­se­ism, jurnaliștii și mogulii cu libertatea presei și cu un traseism similar. Aflăm mai recent de acoperirea cu „agentura“. Cine nu e bo­te­zat de „servicii“, fie în politică, fie în presă, să crape de foame. Ambele categorii proptesc puternic porțile să nu intre aer curat și per­soane necompromise. Nici piața de publicitate nu poate funcționa normal, după regula au­dienței, ci tot după cum politicul corupt di­r­i­jează fondurile. Ion Cristoiu, care susține că ar exista la DNA un „Dosar Presa“ de peste 1.600 pagini, împărțea cu dispreț breasla jur­nalistică în „fomiști“ și jucători din „altă li­gă“. „Fomiștii“ ar fi ziariștii care scriu la ce­re­re pentru o masă caldă, pe 100 de lei sau 100 de dolari. Nu se poate nega că această ca­te­gorie există. O susține și analiza Harta politică a televiziunilor locale făcută de ActiveWatch, unde mai mulți jurnaliști se declară dispuși să facă orice compromis pentru a supraviețui. De „altă ligă“ ține Bogdan Chirieac, căruia îi aparține citatul, care joacă tontoroiul în presă și în afaceri cu milioane de euro cu STS etc. So­licitarea breslei de a o părăsi n-a avut ni­ciun ecou. I-a mers buhul ca intermediar de șpăgi. Dar astea sunt bârfe, nu-i așa? În „liga mare“ stau neclintiți șnapani feluriți, dar bine plătiți, din care Antena 3 și RTV sunt cele mai dăruite, de la așa numiții „jurnaliști“, până la comentaci și invitați permanenți.

 

Prin toată presa, dar în special prin tele­vi­ziuni, bântuie aceleași fețe reșapate, cu ven­tuza fixată pe câte un beneficiar care dă și banul. Victor Ciutacu se dă jos din barca ușor ciuruită a Antenei 3 și își mută impertinența la RTV. Cătălin Striblea părăsește tribuna de pro­pagandă de la RTV și e recuperat de ina­micul B1 TV, Sorina Matei face traseu de la An­tene, la Realitatea și Ghiță-TV și poposește la B1 TV, Realitatea TV nu se poate lipsi de Oana Stănciulescu, evacuată de la Antena 3, Tur­ces­cu se reabilitează la Nașul TV, TVR îl re­șapează pe Nistorescu, Digi 24 pe CTP, iar te­leviziunile de știri și-l transferă pe Cristoiu, du­pă cum „maestrul“ se supără sau îi trece. Nu pledez pentru ireverență față de veteranii presei, să le fie recunoscute meritele și păcatele, dar să lase aerul curat să intre. „Pre­sa... este dominată de un jurnalism de curte, de rețele de complicități... Un mic grup de jur­na­liști omniprezenți – și a căror putere este sus­ținută de legea tăcerii – își impune pro­pria noțiune de informație-marfă unei pro­fe­sii tot mai fragilizate de teama șomajului. Acești aprozi ai Ordinului sunt noii câini de pa­ză ai sistemului...“ Descrierea francezului Ser­ge Halimi se lipește perfect contextului ro­mâ­nesc actual. Dacă n-ar fi justiția, ce­tă­țeanul n-ar afla nimic despre putregaiul din po­litică și mass-media, deci s-ar lăsa (și mai) grav ma­nipulat. Decapitările din ultima vreme sunt importante: se află în spatele gratiilor, in­cul­pați sau cercetați, mogulii grei ca Dan Voi­cu­lescu - Intact, Sorin Ovidiu Vântu - Rea­litatea TV, Dan Diaconescu - OTV, Adrian Sâr­bu - Me­dia Pro, Sebastian Ghiță - RTV, Dan Ada­mes­cu - România liberă ș.a., precum și al­ții din provincie, ca Sorin Strutinski de la Cons­tanța, Georgică Cornu de la Timișoara, Gh. Ștefan-„Pinalti“ de la Piatra Neamț, Aristotel Căn­ces­cu de la Brașov etc. Noi când dăm cu mă­tu­ro­iul prin ogradă, stimată breaslă jurnalistică?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22