Cum a căzut în cap manipularea antenistă

Brindusa Armanca 19.03.2013

De același autor

Adrian Sobaru va părăsi România, luând cu sine, evident, tricolorul.

În decembrie 2010, un electrician din TVR, pe nume Sobaru, a făcut un gest disperat care a fost ulterior folosit în campanii an­ti­gu­ver­na­mentale furibunde: s-a aruncat din lojă în cap, drept în sala parlamentului, un­de premierul Boc îşi ţinea discursul. După cercetările po­liţiei, incidentul a fost clasat, fiind calificat ca „accident în afa­ra muncii“. De îndată – chiar înainte ca bietul om să iasă din spital – Antenele, Realitatea TV şi alte medii fu­rioase pe regimul Boc-Bă­ses­cu s-au grăbit să îl ridice în slăvi transformându-l în erou naţional. Fără simţul ridicolului, presa l-a numit pe Sobaru „un Lech Walesa“ al românilor (pe ideea că şi polonezul a fost electrician) sau un adevărat „Ana a lui Manole“, capabil să se jertfească pentru binele patriei. Presa europeană şi cea americană s-au minunat de aşa întâmplare: „Lucruri nebune din parlamentele din estul Europei“, titra New York Magazine, în vreme ce Euronews relata despre gestul disperat al unui tată căruia guvernul i-a tăiat in­dem­ni­zaţia pentru copilul bolnav.

Scăpat, slavă Domnului, cu răni uşoare, So­baru a devenit pentru un timp invitatul pre­dilect al studiourilor amintite, pentru a ilustra nefericirea populară. Ratingurile au atins cerul, astfel că emisiunea Sin­teza zilei a Antenei 3 raporta un share între 3,3 şi 5 la edi­ţia cu el. Subiect candid al unei duble manipulări, per­sonajul a fost dirijat spre con­vingerea că este adulat de ma­se şi că nu trebuie decât să candideze pentru a fi condus pe braţe în parlament. Ceea ce a şi făcut, candidând în 9 decembrie 2012 ca independent pentru un loc de deputat în Colegiul 5 din Bucureşti. Pe site-ul de campanie, deasupra unui cont ban­car şi sub un slogan ortografiat aproximativ „Şi chiar îmi Pasă!“, era menţionat, cu acelaşi aer naiv, că „Adrian Sobaru speră ca prin in­termediul acestui site, pe care va fi afişat un cont bancar, va putea strânge fondurile ne­cesare pentru a-şi putea desfăşura campania electorală, o campanie foarte modestă însă pentru un om simplu ca el va însemna mult“. Sumele nu s-au adunat, iar candidatura n-a ieşit. De data aceasta însă, nici Antenele, nici alte medii nu s-au dat cu fundul de pământ in­dignate de electoratul nerecunoscător. În­cet, cazul Sobaru a fost uitat şi îngropat.

Pagina de Media notează că „ulterior, în ur­ma evaluărilor din TVR din decembrie 2012, So­baru a primit un punctaj extrem de mic (42,66 puncte) şi nu a mai depus contestaţie. El nu s-a aflat însă nici pe lista cazurilor so­ciale, dar nici pe cea a disponibilizaţilor“. Cum n-a lipsit mult să rămână şi fără ser­viciul de electrician din televiziune, Adrian So­baru s-a trezit din reverie şi s-a gândit să pă­răsească România. Aşa a revenit din nou în atenţia presei, cu ajutorul unui editorialist pa­tetic dispus să îl facă din nou martir şi să cea­ră pentru el monument. O mostră din edi­to­rial arată că stilul caţavencian renaşte: „So­baru, reamintesc celor care fac greşeala de a-l înseria, e unic. La noi şi în lume. Nimeni, cu plata propriei vieţi, nu şi-a asumat un ase­menea protest în numele, într-adevăr, a mil­i­oane de oameni ca el, năpăstuiţi sau mai nă­păstuiţi...“. De data aceasta însă, să vezi dră­cie, bumerangul manipulării loveşte unde nu s-ar dori: în guvernul ajuns la putere folo­sin­du-se de credulitatea unor Sobaru. Invitat din nou la Antena 3, Sobaru se lamentează acum că n-a fost ajutat să acceadă la parlament ca învăţătoarea care a făcut greva foamei. Că actualul guvern nu i-a răspuns la scrisori şi solicitări. Că a fost un fraier: „Mă simt vi­no­vat că am crezut“, citează Cotidianul. Aşa că va părăsi România, luând cu sine, evident, tricolorul. Şi diplomele copiilor. Emisiunea din 15 martie 2013 a nevricoasei Dana Grecu, ca­re răsuflă vizibil greu, devine concesivă şi se termină în coadă de peşte: nu se ştie care e des­tinaţia către care se îndreaptă, scârbit şi de­moralizat, Sobaru cu familia. Nici când plea­că. Un aer împăciuitor coboară din reflec­toarele agresive ale studioului. Vehemenţa s-a dus, discursul „eroului“ devine teoretic, des­pre criza moralităţii şi despre cum USL es­te „condamnat“ să readucă speranţa în Ro­mâ­nia. Hai că a întors-o. Uf! //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22