De același autor
Binecuvântarea libertății de exprimare, râvnită pe vremea dictaturii, clamată cu ardoare adolescentină în primii ani ai democrației, s-a dovedit a fi o capcană pentru presa românească. În absența responsabilității, a conștiinței profesionale, a solidarității de breaslă și a bunelor practici democratice, libertatea presei e vorbă goală sau, mai riscant, o acoperire pentru manipulatori și șmecheri.
După 25 de ani, România primește un calificativ mediocru, de „presă parțial liberă“, pe locul 84 în clasamentul mondial alcătuit de Freedom House și pe locul 36 (din 42) între țările europene, coborând șapte trepte, pe locul 52, în clasamentul realizat de Reporteri fără Frontiere. Rapoartele anuale și analizele privind situația mass-media sugerează un sfârșit de lume. „Câinele de pază al democrației pare mai timorat ca oricând“, susține Centrul pentru Jurnalism Independent în studiul Starea sectorului mass-media din România în 2014, bazat pe 120 de ore de interviuri cu jurnaliști, manageri, experți media, profesori din 21 de orașe: „Frica ar fi cuvântul cel mai potrivit. Frica jurnalistului că mâine ar putea să nu mai aibă un loc de muncă, frica de la finalul lunii, când nu știe dacă va primi salariul, frica de patron, de politicieni, de autorități. Frica managerilor care încearcă să supraviețuiască pe o piață aflată în cădere liberă și unde regulile jocului concurențial sunt încălcate adeseori, teama că publicitatea ar putea să dispară, frica de instituțiile statului, care ar putea să vină în orice moment în controale prelungite abuziv“. Nu sună deloc încurajator.
Analiza „la firul ierbii“ scoate la iveală vulnerabilitățile economice care explică disfuncțiile pieței, dar și degradarea unei profesii aflate în criză. Scăderea bugetelor de publicitate împinge companiile media spre dubioase finanțări politice. Dezorganizați, slab sindicalizați, dispuși la compromisuri, jurnaliștii s-au ales cu un statut incert, ceea ce a permis infestarea profesiei de către diverși propagandiști, agenți politici și ofițeri sub acoperire. Astfel, încrederea publicului s-a erodat, jurnaliștii fiind percepuți, la nivelul opiniei publice, nu ca „lucrând «undeva», ci «pentru cineva», asumându-și necondiționat agenda patronilor lor“, în abandonarea normelor etice ale meseriei.
Concomitent cu adâncirea crizei economice, s-a schimbat contextul tehnologic al mass-media pe glob, iar lupta pentru supraviețuire a presei s-a complicat cu efortul de adaptare. Local, procesul este mult mai vizibil: printul este pe care de dispariție odată cu disoluția rețelei de difuzare (tirajele au scăzut cu 80%, conform BRAT), trecerea în online se face greu, cu finanțare minimală, micile televiziuni și radiouri atârnă de autoritățile locale, însușindu-și agenda șefilor județeni sau municipali, insolvența bate la ușă, iar concedierile curg. Statistica FRJ arată că dacă în 2004 existau 22.000 de angajați legali în industria media, în 2010 se pierduseră peste 6.000 de locuri de muncă. Hemoragia a continuat. O constată și Raportul FreeEx - Libertatea presei în România 2014-2015. Consecința? Din serviciul comunității, al interesului public, presa se transformă în instrumentul altor interese: de influență, de presiune, uneori de șantaj. Nici legislația nu favorizează exercitarea fără constrângeri a jurnalismului. Prea multe obligații pentru companii, prea puține avantaje pentru practicieni. Raportul FreeEx consemnează riguros derapaje, atacuri la libertatea presei, presiuni, abdicări etice. Ceva fundamental s-a schimbat în această perioadă intens electorală, a corupției și instrumentalizării politice: marii moguli media au ajuns în spatele gratiilor, dar statutul presei n-a devenit mai limpede.
„Politizare excesivă“ este o concluzie alarmantă. Presa pare să-și fi abandonat misiunea și pierde susținerea publicului, concurată de surse alternative generate de expansiunea Internetului. „Agenda publică este influențată de vocile partizane care se războiesc într-o confruntare zgomotoasă, axată în principal pe atacuri la persoană împotriva adversarilor politici sau mediatici. Interesul public și norme profesionale elementare, precum echidistanța, imparțialitatea, spiritul critic sunt abandonate și înlocuite de... propagandă fățișă în favoarea unor politicieni sau de atacuri violente împotriva Justiției. Vocile independente se fac tot mai greu auzite în zgomotul partizan ce domină spațiul mediatic“, este doar una dintre observațiile amare ale raportului, care analizează în detaliu condițiile socio-economice precare ale profesiei, piața, relația cu autoritățile, cadrul juridic, starea mediilor publice, conflictele de muncă ș.a.