Cum înțelege USL libertatea presei

Brindusa Armanca 31.07.2012

De același autor

Deși a fost parlamentar zeci de ani, după statul de plată, nu după prezență, Antonescu ignoră că funcționarea CNA este prevăzută de Legea audiovizualului votată în Parlamentul României.

Deși acaparată de vânzoleala din jurul re­fe­rendumului - ediția 2012, atenția publică în­cepe să se îndrepte și spre punctele ne­vral­gice ale democrației invadate de useliști. Una dintre ele, libertatea de ex­pri­mare, îngrijorează nu doar lu­mea de la noi, ci și Europa. Mai deunăzi se lua cu mâinile de cap Joseph Daul, liderul PPE din Parlamentul Eu­ro­pean, spunând, textual, „sunt îngrozit. Nu pot să cred că într-un stat membru al Uni­unii Europene, după mai mult de 20 de ani de la căderea co­munismului, libertatea de exprimare este din nou amenințată“. Pe re­țeaua jurnaliștilor FreeEx revin amintirile des­pre epoca Năstase a „ciocului mic“, stimulate de stenograme, acorduri și declarații calde ale politicienilor de la vârful USL. Un co­men­tariu de pe reportervirtual.ro pune degetul pe rană: „Măsurile actuale contra presei sunt ce­le ale unui corpus politic incult, cu tendințe au­toritariste, care ajunge să-și dorească de preferință o presă aservită, controlabilă de ori­cine, uneia într-adevăr independente“. In­terviul acordat la OTV de Crin Antonescu, încă interimar la Cotroceni, cât și deja faimoasele stenograme PNL subliniază cu două linii pri­mitivismul cu care sunt vă­zute la vârful po­liticii func­ționarea mass-me­dia și re­la­ția dintre putere și presă.

Ce-a zis așa de grav An­to­nes­cu? „Eu sunt de acord cu ur­mătoarea for­mu­lă: des­fiin­ţa­rea CNA, dar, atunci, o lege a presei, mai clară, cu anumite răspunderi“. Și a explicat, mai departe, că pre­sa poate face rău în edu­cația copiilor etc. De­și a fost parlamentar zeci de ani, după statul de plată, nu după pre­zen­ță, Antonescu ignoră că funcționarea CNA es­te prevăzută de Legea audiovizualului votată în Parlamentul Ro­mâ­niei, că legea este pusă în acord cu legislația europeană și regle­men­tează exact ceea ce afir­mă că îl neliniștește, de la educarea mino­rilor până la fundul gol al lui Boc de care tot el s-a amuzat copios într-o emisiune la An­tene. Antonescu mai ignoră bătăliile pierdute de diverși politicieni de pe la toate partidele, cum ar fi Ghișe-PNL, Prigoană-PDL, Funar-PRM, Țurlea-PSD de a impune o lege a presei nedorită de jurnaliști. Completată copios de strategii de campanie ai PNL, imaginea re­la­ției cu mass-media, așa cum reiese din ste­no­gramele recente, este una de stăpân și slugă („presa noastră“ se spune acolo), unde re­gu­lile profesionale se abandonează și se execută comenzi, îndreptate nu doar împotriva ina­mi­cului politic, ci în primul rând împotriva pu­blicului. Antenele, fripte la degete de flacăra democrației, precum și niscai nume onorabile, de la Felicia Filip la Hagi și Horațiu Mălăele, sunt arondate fără pic de respect. Dar, cu An­tenele, treaba-i clară și convingerile formate: „Dan Voiculescu nu putea fi turnător la po­zi­ția pe care o avea, ci mai degrabă securist“, ne lămurește Crin Antonescu. „Acesta ac­țio­nează însă de ani de zile cu trustul lui de pre­să corect. El susține aceleași valori ca noi și era normal să fim aliați politici“. Mai limpede de atât nu se poate.

Sunt multe de adăugat la lista de nefăcute ale USL în răspărul libertății de exprimare, de la atacul neîncetat la opiniile critice (con­si­derate penale), la încălecarea TVR și SRR, aces­­teia din urmă restrângându-i-se po­ten­țialul de informare pe timpul re­fe­ren­dumului, la retragerea reporterilor corecți de la Ager­pres acreditați la guvern (cazul Claudiu Zam­fir) și spargerea site-ului PublicMedia și a con­tului de facebook al lui Cosmin Păcurariu, pentru a agăța reclame USL, și până la fai­mosul Acord semnat de liderii useliști cu fan­tomatica CNSC, unde se acceptă, în principiu, nu doar desființarea CNSAS, CCR, ANI, DNA, ci și măsuri legate de mass-media, ca des­fiin­țarea GDS și a revistei sale sau, atenție că e tare, „asigurarea Societății Civile (adică CNSC) pentru prezentarea doleanțelor lor periodic în mass-media românească și în special a celei finanțate de stat“. Bravos! //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22