De același autor
Într-o instituție politizată cronic, șefii TVR se tem și de umbra lor și sacrifică principiile libertății de exprimare pentru a nu-și pierde funcțiile.
Presa a relatat săptămâna trecută cum interviul pe care l-am luat președintelui Traian Băsescu la Timișoara, în 11 mai, a fost cenzurat pe TVR 3, unde trebuia să se difuzeze marți, 13 mai 2014, la orele 22, simultan cu TVR Timișoara. Lucrurile stau așa: redactorul-şef al TVR Timişoara a convenit cu directorul-coordonator al canalului TVR 3, Răzvan Bucuroiu, ca interviul să fie difuzat și pe TVR 3. Realizatorii de emisiuni nu au atribuții în difuzarea emisiunilor, așadar nu inițiază propuneri către canale, nu iau legătura cu directorii sau decidenții canalelor, nu sunt abilitați să modifice programul etc. Relația dintre studiourile teritoriale ale TVR și celelalte canale o au directorul și redactorul-șef, iar pentru știri producătorii ediției. Odată convenită difuzarea, au urmat o serie de proceduri tehnice și editoriale, cum sunt redactarea sumarului și postarea pe site-ul TVR, realizarea unui promo, transmiterea înregistrării între canale pe sistemul intern etc. Toate acestea le fac oamenii abilitați, fără intervenția realizatorului. Este de subliniat că stabilirea intervalului orar 22-23 este subiectul unor aprobări, fiindcă TVR Timișoara are program regional numai până la orele 22, prelungirea cu o oră fiind justificată de difuzarea simultană cu TVR 3. Cu puțin înainte de intrarea în emisie a Ediției speciale cu Traian Băsescu, am fost anunțată că interviul nu mai intră pe TVR 3, decizie pe care o calific ca act de cenzură.
Ceea ce este greu de înțeles pentru mine este cum a putut directorul Bucuroiu să mintă cu atâta seninătate, când el știa exact care este procedura și era conștient că lanțul de implicații editoriale și tehnice este prea lung ca să nu rămână „amprente“. Între timp, am aflat mai multe detalii care mă fac să trag câteva concluzii.
Stelian Tănase, director-general al SRTV, se aflase marți în instituție. Afirmațiile sale ambigue la telefon, când l-am înștiințat despre caz, m-au făcut să cred că abia sosise din străinătate și nu știa despre ce e vorba. Dar se va interesa și îmi va comunica. Nu s-a întâmplat.
George Orbean, consilier al lui Stelian Tănase pe management, om cu mare experiență în televiziune, și-a dat demisia „în semn de protest“, cum a semnalat paginademedia.ro în 15 mai. Într-un dialog telefonic, d-l Orbean a calificat măsura de a interzice un interviu cu președintele României ca „strigătoare la cer“ și a adăugat că și-ar fi dat demisia indiferent cine era omul de stat cenzurat. Cunoscând bine circuitul aprobărilor din televiziune, consilierul mi-a mărturisit că s-ar mira ca decizia să fi fost luată doar de directorul-coordonator al canalului, fără o aprobare de la vârful conducerii TVR.
Minciunile susținute pe caz în mass-media de Răzvan Bucuroiu, necontrazis de Stelian Tănase, fac deservicii imaginii TVR, confirmând că instituția nu se află doar în criză economică și de management, ci și într-o profundă criză morală. Invocarea „modelului BBC“ de actualul director-general interimar aruncă în ridicol orice demers de salvare a instituției.
Efectele și ecoul cazului au fost imediate și ample. Sesizată de ActiveWatch și de TVR-Sind, Comisia de Etică și Arbitraj din TVR a început o analiză a cazului. Narcisa Iorga, membră a CNA, s-a autosesizat și a înregistrat în 14 mai 2014 solicitarea de a se pune pe Ordinea de zi, cu celeritate, cazul de cenzură. O conferință de presă și un protest au fost organizate în 14 mai de PMP. Vicepreședintele Comisiei de Cultură și Mass-Media din Senat a cerut anchetă. Mass-media au reacționat prompt, mai cu seamă fiindcă există precedente: oprirea de către directorul-general, în timpul emisiei, a difuzării unui episod din Moștenirea clandestină, realizat de Monica Ghiurco, cât și anularea în martie a unei emisiuni despre Andrei Pleșu la TVR, din ordinul aceluiași, așa cum a declarat Gabriel Liiceanu. Sensibilă la actele de cenzură, tot mai frecvente și mai perfide, ca denigrarea publică a jurnaliștilor care nu sunt pe placul guvernanților, închiderea gurii cu amenzi CNA, scoaterea din grilă, interzicerea unor subiecte etc., presa a adus la cunoștința publicului că cenzura riscă să devină regulă în TVR. O dezbatere pe tema cenzurii media organizată de Asociația Jurnaliștilor Europeni-Filiala România (AZIR), în colaborare cu GDS, va avea loc joi, orele 18, la sediul GDS. Facebook și bloggerii au comentat intens cazul. Concluzia generală este că, într-o instituție politizată cronic, șefii TVR se tem și de umbra lor și sacrifică principiile libertății de exprimare pentru a nu-și pierde funcțiile.
Dacă s-a mizat pe oportunismul, tăcerea, resemnarea mea, cât și pe regulamentele restrictive ale SRTV care interzic orice critică a instituției invocând „atingeri“ aduse imaginii sale, s-a mizat prost. Cele mai multe interdicții sunt lovite de nulitate fiindcă încalcă articole din Constituție, Legea Avertizorului public, Codul Muncii, cât și din Legea 41/1994 a SRR și SRTV. Iar libertatea de exprimare este mai presus, dacă vrem să rămânem în Europa. //