Cuvinte de nereprodus. CNA și marele public chicotesc

Brindusa Armanca 16.09.2014

De același autor

Numai o autoritate legală ar putea opri trivialitatea promovată în audiovizual. Oficial o avem, însă fără folos.

S-au strâns câteva zeci de reclamații la CNA împotriva lui Mircea Badea numai pe cazul injuriilor și amenințării la adresa unui trecător prin zona unde se producea emisiunea An­tenei 3, În gura presei. Mo­to­ciclistul a fost făcut cu ou și cu oțet în direct și i s-a pro­mis „să moară în chinuri groaznice și să îi sărim cu pi­cioarele pe cap“. Mai departe, întâlnirea cu un grup de mo­tocicliști venit să își ia re­vanșa l-a transformat pe Ba­dea din leu-paraleu într-un „pi­sicuț“, după modelul ido­lului său politic, Ponta. La Consiliul Național al Audiovizualului arhivele gem de isprăvi care încalcă legislația audiovizuală, codurile de conduită deontologică în mass-media și bu­nul simț elementar. Mircea Badea este cam­pion, că tot se dă el mare, dar nici alți rea­lizatori TV sau invitați – Banciu la B1, tot graj­dul de la Un show păcătos sau Acces direct de pe Antene, mai nou Pătraru pe TVR 1 nu se lasă mai prejos în competiția pentru un loc fruntaș la exprimări vulgare, jigniri, adresări și gesturi indecente, înjurături tradiționale și versiunile lor sofisticate. Că televiziunile vând mahalaua ca „stand-up comedy“, „one man show“, pamflet sau umor contemporan, asta e una; dar că majoritatea decidentă a CNA nu le sancționează drastic, asta este deja o în­călcare a misiunii sale ca uni­că autoritate de reglementare și control în domeniu, cu ur­mări grave: proliferarea fe­nomenului în societate ca po­sibil model.

Prin 2010, Badea își dădea drumul la gură cu o în­ju­rătură de periferie. Secvența a ajuns pe YouTube și a primit peste 283.000 de vi­zualizări, din care 265 de like-uri. Vulgaritatea a dat tonul, iar comentariile s-au contaminat: „marș în gâtu mă-tii!“ îi răspunde APRG!beats unui forumist care a cutezat să nu fie de acord cu exprimarea lui Badea, iar Xtyson a adăugat: „îți dai tu seama... acum ai des­coperit tu p.... (bip) mă cretinule“. Vine și re­plica de la cosmin.samoila: „se vede ade­vă­ra­ta față a ta boule“. Fanii găsesc mereu scuze pentru golăneală: „Ăăăhm... și? Toată lumea înjură... Credeai că omu’ ăsta nu înjură când în majoritatea frazelor ce aduc injurii se cen­zurează? Fii serios, prietene“, crede UnuJ­u­ma­te­Records, la unison cu BigBoyBigDreams, ca­re zice, cam supărat: „bah dar numai să cri­ticați sunteți buni frate... serios omu ăsta vă dă 100 la 100 adevăru ceea ce se întamplă în românia și voi tot orbi sunteți... o greșeală ca­re face... hopaa hai să-l mâncăm sau săl cri­ticăm...“. Concluzia o trage, leșinată de ad­mirație, Ioana Melania Herteg: „E bestial omu asta!“. Cine să îndrăznească pe forum să mus­tre atâția agramați ascunși sub pseudonime! Ar țipa ca arși că se încalcă libertatea de exprimare. Numai o autoritate legală ar putea opri trivialitatea promovată în audiovizual. Oficial o avem, însă fără folos. Un membru CNA a semnalat într-o scrisoare publică si­mi­litudinea exprimărilor lui Badea cu limbajul președintei CNA. Arbitrii spun că, la con­cu­rență, Laura Georgescu l-a depășit pe Badea la proba de cuvinte tari cu înflorituri.

Asociat numeroaselor reclamații ale ce­tă­țe­nilor, ActiveWatch a semnalat ce articole din Legea audiovizualului s-au încălcat în ediția din 26 august a emisiunii În gura presei și cu ce consecințe: „Insultele exprimate afectează mai mult decât persoanele sau comunitățile că­rora le sunt adresate; sunt insulte la adre­sa profesiei jurnalismului. Prin aceste instigări fățișe la violență s-a ieșit total din sfera jur­na­lismului. Ne aflăm într-o zonă a pro­pa­gandei disperate în favoarea unor interese ce nu au nicio legătură cu nevoia societății de a beneficia de informații și opinii diverse. Prin sancțiunile mult prea blânde aplicate acestor fapte grave, CNA devine responsabil de es­ca­ladarea fără precedent a agresivității lim­bajului folosit de unii oameni de televiziune. Aceste sancțiuni nu au avut efectul de a des­curaja, ci, mai degrabă, de a încuraja ase­menea comportamente ce compromit însăși ideea de presă“. Și? Nimic. Deocamdată.

Pentru că mitocănia înfundă România în pre­să, pe rețelele de socializare și pe stradă, fos­tul vicepreședinte PDL Ioan Oltean, sătul de insulte, s-a gândit în 2012 să reglementeze do­meniul online. Visa o lege similară cu Le­gea audiovizualului, care să sancționeze jur­naliștii din presa online. Proiectul a rămas bal­tă. Propria ogradă, cea a politicului deșănțat, nu i s-a părut interesantă deputatului. Becali, Va­dim Tudor, Bunea Stancu, Ponta și Mazăre ar completa singuri o antologie a mahalalei po­litice. Dacă primarul Constanței, care i-a în­jurat public pe procurorii DNA, nu va fi sanc­ționat, semnalul e dat: și cetățenii au voie să se dezlănțuie împotriva autorităților. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22