De ce e murdară oglinda. Solidaritate cu Melania Cincea

Viteza cu care se extinde mahalaua în presa românească e năucitoare.

Brindusa Armanca 02.03.2021

De același autor

Prezența seară de seară a Dianei Șoșoacă pe RTV, sau a comentatorilor de serviciu precari în educație, în exprimare și manifestări pe Antena 3, dă un nou impuls manifestărilor în care se amestecă injuria cu lauda de sine, discriminarea primitivă și limbajul urii. Este greu de privit cum jubilează moderatorii punând gaz pe foc atunci când sunt insultați fie guvernanții, fie interlocutorii din platou, fie inamici absenți. Cum știm de mulți ani, Consiliul Național al Audiovizualului, autoritatea care ar trebui să vegheze și să sancționeze astfel de comportamente, se uită în altă parte.

Publicațiile online și rețelele sociale, cu putere de distribuție însutită, abundă în insulte. Iar jurnaliștii, mai cu seamă cei integri, au devenit ținte favorite pentru politicieni de joasă speță sau pentru alți jurnaliști aflați în soldă politică. Solidaritatea de breaslă, manifestată rar în trei decenii de jurnalism liber în România, s-a întors pe dos: nu victimele atacurilor imunde sunt susținute, ci atacatorii, dacă nu direct, cel puțin prin tăcere. Poziția unor organizații media de condamnare a atmosferei de mahala din presă este ignorată de majoritatea jurnaliștilor, fiindcă deontologia profesională nu e percepută azi ca valoare, iar lașitatea rămâne calea aurită.

BPNews nu este o publicație, ci haznaua în care Ninel Peia, președintele partidului Neamul Românesc asociat cu AUR, își revarsă frustrările și ura. Mândria partidului sunt Șoșoacă și generalii suspecți de infracțiuni în Revoluția din 1989 și la mineriade, ca Francisc Tobă sau Mircea Chelaru, strecurați azi în parlament. Intelectualii cu operă – Liiceanu, Tismăneanu, Patapievici, Pleșu ș.a. – sunt insultați cu fiecare ocazie. A venit rândul Melaniei Cincea, jurnalistă de excepție din Timișoara, pentru care Peia nu a făcut economie de invective misogine și epitete veninoase. Nu vom multiplica prin citate abjectul articol, este suficient titlul: Melania Cincea, încă o canalie de presă. Sluga lui Soros. Niciun text din rebutul bpnews.ro, tribună antivaccinistă, de conspirații și informații distorsionate despre pandemie, nu ratează cele două-trei obsesii despre inamicii imaginari ai României: Soros, gruparea #Rezist și neomarxiștii USRPlus.

Reacția lui Vladimir Tismăneanu față de insultele aduse jurnalistei este elocventă și ar trebui adoptată de orice om decent, precum și de ziariștii care nu doresc să se adâncească degradarea mass-media. „Se zvârcolește Nicolae Iorga în mormânt. Șeful unui partid parlamentar din România care-și zice, antifrastic, Neamul Românesc, se dedă la un atac de incomensurabilă mojicie, o erupție de misoginism turbat și furibundă abjecție la adresa jurnalistei Melania Cincea. Violența de limbaj se asociază cu obscenitatea. Termenii utilizați sunt direct preluați din jargoanele tâlhărești, ale cartierelor rău-famate și ale speluncilor de port. Ipochimenul se numește Ninel Peia. Senatoarea Șoșoacă este membră a grupului său parlamentar. Nu știu ce păzește CNCD. Ba știu, din păcate. Melania Cincea practică exemplar jurnalismul independent. Îmi exprim aici solidaritatea cu victima murdăriei și îngrețoșată revoltă împotriva acestui infam atac”, spune Tismăneanu pe Facebook.

Comentariile de pe rețele o îndeamnă pe jurnalistă să apeleze la justiție. Legislația românească actualizată oferă câteva căi prin care onoarea și dreptul la imagine pot fi apărate. Și recomandările juridice europene vorbesc despre limitări justificate ale libertății de exprimare. Problema cu care se va confrunta Melania Cincea este identificarea avocatului care acceptă cazul. Fiindcă nici în barou nu se găsesc cu ușurință avocați-eroi care să se bage în spețe cu jurnaliști, timorați să nu devină ei înșiși țintele unor campanii media calomnioase. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22