De același autor
Jihadul pesedist și decapitările din presă în campania pentru alegerile prezidențiale s-au declanșat. Stați să vedeți!
„Cine seamănă vânt culege furtună; și e valabil și pentru alți oameni apropiați de d-l Băsescu“, asta a găsit de cuviință să comenteze Victor Ponta la autodenunțarea jurnalistului Robert Turcescu de la B1 TV ca ofițer acoperit. Indiferent de varianta reală expurgată în viitor din numeroasele speculații născute în jurul subiectului, răspunsul lui Ponta, întrebat de presă în calitatea sa de premier, iar nu de persoană privată, de ginerică, dottore sau copilot de raliu, transmite un mesaj de amenințare și sugerează că ar avea de-a face cu cazul.
Constatăm zilnic că respectarea legii este facultativă în guvernarea Ponta, așadar nu contează că afirmația asumă încălcarea legii: premierul nu e surprins de mărturisirea jurnalistului, fiindcă, sugerează el, are acces la date secrete, are „listele“ și poate oricând uza de ele. Fapte interzise de lege, aceeași lege care îl poate sancționa pe Robert Turcescu cu închisoare sau, mai clement, cu amendă penală. Atenție, ziariști, nu vă puneți cu mine, că vă decapitez!, asta transmite Victor Ponta către mass-media la o zi distanță după lansarea candidaturii sale, inspirată din marile desfășurări nord-coreene, chiar de ziua sa de naștere. Pentru moment, emisiunea Sub semnul întrebării, care pesemne îl irita, nu se va mai produce, calea sa spre tronul prezidențial este și mai netedă acum. Cât despre cazul Turcescu, pentru moment se poate spune doar atât, prin pâcla deasă a absenței unor informații verificabile: calitatea de agent de informații, de informator sau ofițer acoperit este incompatibilă cu cea de jurnalist, oriunde și oricând. Este o vulnerabilitate majoră: a presei și a serviciilor totodată. În 2006, asociația Civic Media cerea publicarea numelor din presa activă românească arondate serviciilor, un demers pentru „voci curate“ în mass-media. Nimic spectaculos nu s-a întâmplat de atunci, iar suspiciunea că în presă ar exista agenți acoperiți a persistat. Afacerile excepțional de generoase ale lui Bogdan Chirieac cu STS l-au plasat mereu printre suspecți. Și alte nume au fost vehiculate, dar niciodată confirmate oficial. Codul Deontologic Unic al presei din România prevede la art. 3.3 că „Jurnalistului îi este interzis să fie informator sau ofiţer acoperit al unui serviciu secret“, dar codurile nu prevăd sancțiuni. Personal, cred că analiza cazului Turcescu, făcută de jurnalista Ondine Gherguț la Epoch Times, este cea mai apropiată de adevăr.
Din interiorul TVR răbufnesc scandaluri care au și ele legătură cu demersul pesedist de izolare a vocilor critice din presă. Participanți la ședințele recente ale Consiliului de Administrație spun că numitul Corneliu Calotă, reprezentant al guvernului în CA și totodată purtător de cuvânt al guvernului, venea cu porunci de la domnie formulate cam așa: „noi vrem, noi cerem...“. Solicitarea de a fi scoase din grilă emisiunile de publicistică de pe TVR 1, inclusiv emisiunea Biziday realizată cu talent și competență de Moise Guran, în favoarea unor emisiuni de divertisment, s-a rostit insistent în ședințe. Cum credibilitatea lui Stelian Tănase se apropie de zero, e ușor de observat că invitarea președintelui Traian Băsescu la emisiunea Vorbește liber a protejatului său Sorin Avram a avut pur rol tactic: ia să ne dăm loviți, că se fac presiuni politice la care rezistăm cu eroism, fiindcă suntem independenți și cu o conștiință de neclintit! Ceea ce, de altfel, d-l Tănase a și declarat public, cu voce de disident, într-un interviu publicat pe Gandul.info, după ce a aflat că premierul l-ar cam vrea demis. „Strict personal am o mare dezamăgire faţă de persoana domnului Tănase“, zisese premierul. Să ne amintim că doar cu patru luni în urmă, același Stelian Tănase eliminase un interviu cu președintele de pe TVR 3, un canal cu o audiență scăzută. Atunci era încă interimar și cerșea bunăvoința puterii. Între timp a fost confirmat ca președinte-director general plin. Dincolo de strategiile oportuniste ale diverșilor șefi-politruci, un lucru trebuie accentuat: legal, guvernul nu are nicio competență în privința mediilor publice. Nu mai mult decât de a-și desemna reprezentantul în consiliile de administrație. TVR și SRR se află sub control parlamentar. Că Ponta este azi cel care taie capete și spânzură emisiuni, strângând mediile publice cu ușa ANAF, este doar o confirmare a abuzului de putere. Iar minciunile curg: retragerea lui Calotă din CA al SRTV, ca ripostă la afirmațiile directorului general, și înlocuirea lui cu Adrian Bădescu din dosarul de corupție Duicu nu este în realitate decât obligația legală de a opta în 60 de zile între cele două funcțiuni incompatibile. Jihadul pesedist și decapitările din presă în campania pentru alegerile prezidențiale s-au declanșat. Stați să vedeți! //
CITIȚI ȘI