De același autor
Accesul facil la rețele sociale ca Facebook, Twitter, Instagram, mai nou TikTok i-a făcut pe mulți utilizatori să creadă că se pot exprima cum vor, că pot înjura, că pot spune orice despre oricine. Și, dacă nu intervine fie moderarea platformelor, fie justiția, așa și este. Jurnaliștii sunt adesea ținta atacurilor pentru ce relatează.
Sorin Țiței, jurnalist care deține publicația online „Ne pasă de Galați”, a fost recent insultat în mod josnic de vicepreședintele Consiliului de Administrație al companiei Apă Canal Galați, Cicerone Lupu: „Mă p.. pe tine, animalule! Mănânci c…t, nemernicule! Mă-ta trebuia să te avorteze!”, a scris Cicerone Lupu pe Facebook. Și nu s-a oprit aici: „Sorin Țiței, hai sictir bețiv ordinar, șpăgar nenorocit, ziarist de c…t, ginere de… sper să mai știi cui, dacă nu ești sclerozat din cauza invocată adineaori, nulitate ordinară!”, a plusat pesedistul.
Ce l-a înfuriat pe autorul invectivelor au fost câteva investigații care dezvăluiau că omul trăiește bine pe spinarea statului. „Conform declarației de avere pe anul 2020, Cicerone Lupu a încasat suma de la 97.349 de lei net anual (adică 8.112 lei net lunar), în calitate de vicepreședinte al CA la Apă Canal, ca să ridice mâna la 1-2 ședințe lunare. Suma de 8.100 de lei net lunar este una imensă pentru Galați, pentru care alți gălățeni își rup spinarea și 2-3 luni la rând. Vicepreședintele Cicerone Lupu este și pensionar, având o pensie de 3.282 de lei net lunar. În trecut a fost director la Vinalcool Galați”, a scris jurnalistul Sorin Țiței.
Un articol din „Ne pasă de Galați” publicat în 2019 arată că finanțistul Lupu a pompat în familie 1,3 milioane de dolari de la buget și că PSD, partidul său, l-a propulsat în diverse funcții protejându-l de anchete care l-ar fi putut duce la pușcărie. „Specializat în inginerii financiare, Cicerone Lupu a fost folosit de partid în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice, tocmai la serviciul care aproba returnările de TVA. Și aici și-a pus familia mai presus de lege. Apoi, partidul i-a dat o altă misiune, la Protecția Consumatorului. Pentru că oamenii buni nu se uită niciodată, Cicerone Lupu a fost cadorisit de PSD Galați, după ieșirea la pensie, cu funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație la Apă-Canal SA, redută pesedistă condusă de Gelu Stan”, relata jurnalistul Țiței.
Exemplele circumscriu condițiile în care un jurnalist este expus insultelor doar pentru că scrie. Nu numai jurnaliștii sunt atacați. Cazul opus este al unor băieți care își fac un site și se instalează ca jurnaliști, pentru a se acoperi cu libertatea de exprimare. La Timișoara s-au înmulțit publicațiile inventate pentru a afecta imaginea unor personalități, persoane publice, politicieni. Unele sunt finanțate „la negru” de alți politicieni, ceea ce se vede din frecvența cu care aceștia sunt lăudați. În 2016, un așa-numit „jurnalist” din Timișoara a primit o amendă în justiție pentru înjurăturile adresate pe Facebook. După ce a făcut afirmații calomnioase pe contul său de Facebook la adresa unor medici, jurnaliști, oameni de afaceri, avocați etc., R.C. a fost sancționat contravențional pentru încălcarea regulilor de conviețuire în societate.
Reamintim faptul că o sentință a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Secția de Contencios administrativ și fiscal, din 2016 a stabilit statutul de spațiu public al rețelei sociale Facebook: „Nu se poate reține că rețeaua de socializare ar fi un spațiu privat comparabil cu o cutie poștală electronică, întrucât cutia poștală electronică este controlabilă de către proprietar, sub aspectul conținutului informațional transmis, respectiv depozitat, în timp ce FB este o rețea de socializare (informațională) publică, receptivă perpetuu în web (internet), bazată pe un site web la care utilizatorii se pot înscrie și interacționa liber cu alți utilizatori, deja înscriși”, se arăta în Decizia 4546/2016. Decizia instanței explică suficient de clar că, în cazul examinat inițial de Tribunalul din Baia Mare, că sloganul postat pe pagina rețelei de socializare îndeplinește exigența juridică privind „caracterul public” întrucât mesajul a fost postat pe o rețea de socializare care prin natura sa este destinată accesului public/oricărui utilizator, în fața unui anumit număr de persoane, și, pe de altă parte, mesajul a fost postat cu intenția parvenirii la cunoștință a utilizatorilor publici ai paginii.
Jurnalistul Sorin Țiței l-ar putea aduce în fața justiției pe Cicerone Lupu. Hotărârea 4546/2016 accentuează că postările de pe Facebook pot constitui temei al răspunderii civile delictuale, dacă prin conținutul mesajelor sunt aduse ingerințe dreptului la onoare, la demnitate, la imagine. Dar e dificil: avocații locali nu se bagă, sumele cerute nu sunt mici, procesele sunt nesigure și lungi. Că partidul sau instituțiile din care își ia banii l-ar sancționa în vreun fel, cel puțin moral, pe dl Lupu, este de neimaginat, deci recidiva este probabilă. //